• BIST 8618.57
  • Altın 3032.461
  • Dolar 34.3283
  • Euro 37.4449
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 4 °C
  • Antalya 16 °C

TÜRES'ten sektöre gireceklere

TÜRES'ten sektöre gireceklere
TÜRES Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Bingöl: Sektördeki işletmelerde sağlıksız büyümeler olduğunu ve bunun da iflasları getireceğini.

İSTANBUL- TÜRES Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Bingöl, arz talep dengesinin bozulduğu bir dönemde, her işi durgunlaşan veya yeni iş sahası arayanların restoran ve cafe açtığını belirterek,  “Sektördeki işletmelerde sağlıksız büyümeler olduğunu ve bunun da iflasları getireceğini” söyledi.

Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Bingöl, restoran ve lokanta sektöründe son zamanlarda sağlıksız bir büyüme yaşandığını belirterek, “Sektörde adeta balon oluştu. Bu da iflaslara varan bir takım olumsuz sonuçlara sebep olacaktır” dedi.

Bingöl şöyle konuştu: “Türkiye’de bir insan bir iş yapıp da başarılı olduğu, para kazandığı zaman herkes o alana hücum ediyor. Ancak, ‘Ne iş yaparsan yap ama gıda işi de yap. Çünkü en sağlam iştir’ diyerek birçok yatırımcının restoran veya cafe açmaya başlaması sektörümüzde arz talep dengesini bozmaya başladı. Bunun yanında sayıları her gün artan alışveriş merkezleri de bu süreci hızlandırarak, yeni yatırımcıları ve sektörü tehlikeli bir noktaya taşımıştır.”

Rekabetin artmasıyla sektörde durgunluk başladığına işaret eden Ramazan Bingöl, “Şu anda inşaat, tekstil ve diğer bazı alanlarda durgunluk yaşanıyor ve onlar da gıda sektörüne yöneliyor. Hâlbuki bizim sektördeki devir hızı yüzde 70’lerdedir. Yani bizim sektörümüzün yüzde 70’i ya satar, ya ortak alır, ya da kapatır. Para kazanan ise yüzde 20 gibidir. Ben 2010 yılına kadar mevcutların yüzde 30’unun sektörden çıkacağını tahmin ediyorum.” diye konuştu.

  Sektörde yapılan yeni yatırımları da eleştiren TÜRES Yönetim Kurulu Başkanı, bu yatırımcıların ve sektördeki küçük işletmelerin büyük çoğunluğunun yoluna devam edemeyeceğini belirterek, “Sektörde kalite anlamında ilerlemelerin olduğunun altını çizmemiz gerekiyor. Bugün dünyadaki gastronomi alanında birçok konuda oldukça öndeyiz ve iyiyiz. Yalnız; işletme sayısının iki yüz bini geçtiği bir sektörde bu devir hızı yatırımcıları düşündürmelidir. Girişimcilere tavsiyem; restoran ve lokanta sektörüne yatırım yapmadan önce iyi bir fizibilite yapmaları ve sektör temsilcilerine danışmalarıdır.” dedi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.