ANTALYA- Ulupınar Botanik Restaurant ve Balık Üretim Çiftliğinde alabalık üretimi devam ediyor. Ulupınar'da 100 adet havuzda üretimi yapılan Alabalıklar tıpkı Tüp Bebek merkezleri gibi erkek balıkların spermleri ile dişi balıkların yumurtalarının alınması ve dışarıda döllenip kuluçka makinelerine alınması işlemlerinden sonra ortaya çıkıyor.
Çiftlikte 100 havuzda 400 bin balık üreten Ulupınar Botanik Restaurant ve Balık Üretim Çiftliği sahibi Fevzi Taş yaptığı açıklamada, " Alabalık ülkemizde ilk ele alınan ve başarılı bir şekilde uygulanan bir yetiştiricilik yöntemidir. Öyle ki günümüzde alabalık yetiştiriciliğinin ele alınabileceği kaynak sayısının ülkemizde oldukça azaldığı söylenebilir. Çiftliğimize 100 havuzda 400 bin alabalık yetiştiriyoruz yılda. Bu balıkların % 50 sini kendimiz restaurantlarımız da, %50 sini de bölgedeki oteller ile balıkçılara satıyoruz. " dedi.
Nasıl bir üretim yapılıyor?
Ulupınar Botanik Restaurant ve Balık Üretim Çiftliği sahibi Fevzi Taş alabalık üretiminin safhalarını ise şu şekilde özetledi. " Üretim zamanı gelince ilk yapılacak iş erkek ve dişi balıkların ayrılmasıdır. Ayrılan dişi ve erkek balıklar ayrı ayrı küçük havuzlara alınırlar. Alabalıklar dişilerden yumurta ve erkeklerden spermleri alındıktan sonra yaklaşık 20 dakika döllenmeye bırakılır. Bundan sonra yumurtaları yıkayarak döllenmiş olanlar özel kalburlu kuluçka makinemize koyuyoruz. Burada bekleyen yumurtalardan da yaklaşık 15 gün içinde yavru balıklar çıkıyor. Bizde bu balıklarımızı havuzlarımızda beslemeye alıyoruz. " dedi.
Kasım ayından bu yana devam eden alabalık yetiştiriciliği bu ayın ortalarında sona erecek.