• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 18 °C

Toygun Atilla “Kaybedenler Kulübü” adıyla seçimi yazdı

Toygun Atilla “Kaybedenler Kulübü” adıyla seçimi yazdı
OdaTV’de Toygun Atilla “Kaybedenler kulübü” adıyla seçimin analizini yaptı.

İSTANBUL- OdaTV’de Toygun Atilla “Kaybedenler kulübü” adıyla seçimin analizini yaptı.

OdaTV’de Toygun Atilla seçim sonuçlarının kazanan ve kaybedenlerini şöyle yazdı...

Sosyal medya, FETÖ oyunları, anketçiler... Her seçimin olduğu gibi bu seçimin de kazanan ve kaybedenleri oldu.

Her seçimin kazananları ve kaybedenleri olur. Bu kez de öyle oldu.

SOSYAL MEDYA

Bir kez daha anlaşıldı ki, sosyal medyada seçim kazanılmıyor. Yankı odasında körler ve sağırların birbirini ağırladığı platformlar sadece amigoların, vuvuzela çığlıklarından öteye geçemiyor. Karşı tarafın sesini bile duymaya tahammülün olmadığı, trollerin cirit attığı sosyal medya platformları "keriz silkeleme" operasyonlarının yapıldığı merkezlerin ötesine geçemediği için kaybedenler listesinde yer alıyor

KASET KUMPASLARI

2011 seçimleri öncesi denenen kaset kumpasları bu kez de, başarılı olamadı. Türk milleti kaset kumpaslarına teveccüh etmiyor. Bu ve benzeri operasyonel kirli oyunlara taviz vermiyor. Her ne kadar tüm bu operasyonlar Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilmesi ile sonuçlandıysa da kendisinin çekilme sürecinde "muhalefeti" suçlayarak ayrılması, kendi kitlesinin Millet İttifakına gitmediğinin de göstergesi. Bu da "Kaset iftiraları ve kumpaslarının" da kaybettiği anlamına geliyor.

FETÖ'CÜLER, OYUNLARI VE ONLARA İNANANLAR

Seçim sürecinde özellikle sosyal medyadan Millet İttifakına ve özellikle Kemal Kılıçdaroğlu'na destek veren FETÖ'cüler elbette kaybedenler kulübünün en önemli üyeleri. Sosyal medyadan sahte hesaplar üzerinden yaptıkları kirli paylaşımlar her ne kadar "çok etkileşim" almış gibi görünse de, Türk seçmende nefretten başka bir şey oluşturmadığı bir kez daha ortaya çıktı. FETÖ'cülerin iftiralarına sessiz kalan hatta kimi paylaşımlarını yayarak katkıda bulunan Millet İttifakının kimi üyeleri bunun halk nezdinde kendilerine kaybettirdiğinin farkında bile olmadılar.

Oysa ki, halk tabanında FETÖ'cülere karşı halen büyük bir tepki vardı. Bunu ise Millet İttifakı bileşenleri görememişti/görmemişti. Kaybettiler.

İFŞACI YOUTUBERLAR

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden hemen önce piyasaya sürülen Muhammed Yakut, Ali Yeşildağ gibi isimlerin "ifşaatları" her ne kadar sosyal medyada çokça paylaşılsa da, seçimlere etkisi sanılan aksine olumsuz olarak yansıdı. Bu iki ismin arkasında da FETÖ ve karanlık güçlerin olması "iddialarının" inandırıcılığını kaybettirdiği gibi tam aksi bir etki yarattı.

ANKETÇİLER

Anketlerin büyük çoğunluğu Kemal Kılıçdaroğlu ve Millet İttifakının seçimleri açık ara kazanacağına dair anketler yayınladı. Seçim sonuçları gösterdi ki, anketlerin yüzde 90'ı gerçeklikten uzaktı. Bu da "anketçilere" olan güvenin azalması ile sonuçlandı. Anketler yanıldı mı ? yoksa toplumu yönlendirmek için yanılttı mı ? Seçimlerden sonra en çok sorgulanacak konulardan biri oldu. Anket şirketleri kaybetti.

TÜRK BASINI

İktidara yakın "yandaş" olarak tabir edilen gazete ve gazetecilerin yerini bu seçimlerde "muhalif" gazeteciler aldı. Mesleklerinin gereği olan kamu yararı ve gerçek haber verme görevini unutan "gazeteciler" tuttukları takımların amigoları gibi davrandı. Habercilikten uzak propaganda gazeteciliği kaybetti. "Muhalif" gazetecilik "candaş" gazeteciliğe evrildi. En başından beri eleştirdiğimiz "yandaş" gazetecilikle benzer bir şekilde konumlandı. Üzüm üzüme baka kararmıştı. Gazetecilik kaybetti.

MAHALLE BASKISI

Mustafa Kemal Atatürk'ün veciz sözüdür: "Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdani hür, irfani hür nesiller ister"

Kendini Atatatürkçü olarak tanımlayan kimi isimler bile Ulu Önderin bu sözünü kulak arkası etti. Oylarını açıklayarak, bir başkasının da oyunu açıklamasını zorlamaya yönelttiler. En ufak bir muhalefet eleştirisi, linçle karşılık buldu. Tüm bunlar, aynı mahallenin seçmenlerini farklı seçeneklere zorladı. Mahallenin baskıcı abileri, ablaları kaybetti.

SÜLEYMAN SOYLU

Seçim bölgesinde zaman ve yorulma bilmeksizin partisi için çalıştı. Bu anlamda özellikle kendi seçmen bölgesinde partisine önemli katkılarda bulundu. Burası yadsınamaz. Ancak özellikle Sinan Oğan'a giden "polis" oylarında emniyet teşkilatı içinde kendisine duyulan antipatinin etkisi büyük oldu. Bir de seçim döneminde özellikle polisin istihbarat yöntemlerini deşifre etmesi, bu rahatsızlığın açık açık dillendirmesine sebep oldu. Devlet adamı mı, pragmatik bir siyasetçi mi sorusunun karşılığı güvenlik bürokrasisinde yanıtını buldu. Uzun vadede kaybetti.

EKREM İMAMOĞLU - MANSUR YAVAŞ

Seçimlerin devam ettiği ve henüz oyların yarısı bile sayılmamışken medyanın önüne çıkarak "Seçimleri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kazandığını" ilan etmeleri ve 13'ncü Cumhurbaşkanı olarak ilan etmeleri "acelecilikti". Seçmenlerin umutları ile oynadılar. Kaybettiler.

AK PARTİ

2018 seçimlerinde yüzde 42.56 oy alan AK Parti'nin oyu bu kez yüzde 35,47 oldu. Yüzde 7'lik oy farkı ile Ak Parti her ne kadar birinci parti konumunu korusa da kaybedenler kulübü üyesi oldu.

Bunda özellikle hayat pahalılığı ve ekonomik yönetimlerin etkisi çok büyük olsa da, partizanlığın giderek artması, liyakatın önemsenmemesi ve yolsuzlukların artması etkili oldu.

Erdoğan'ın halen toplumda karşılığı olmasına rağmen AK Parti'nin erime sürecine girdiğini görüyoruz. Kaybetti.

HDP

2018 seçimlerinde yüzde 11,70 oy alan HDP, Yeşil Sol adıyla girdiği seçimlerden 8,77 oy aldı.

Terörle arasına yeterince mesafe koyamayan parti ülke partisi olma yolunda önemli bir yara aldı. Kaybetti.

Bu haber toplam 1484 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.