• BIST 12433.5
  • Altın 6495.18
  • Dolar 44.3489
  • Euro 51.3612
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • Antalya 13 °C

Toplumdan devleti koparıyor

Toplumdan devleti koparıyor
Günay, şehit cenazesinde cenaze marşı çalan askeri bandoyu engellemesine tepkilere“Cenaze marşı, devleti toplumdan koparan bir yaklaşım” dedi

Günay, Kanal 7’de bir televizyon programında şunları söyledi:
- Şehitlik yüce bir makamdır. Bizim gelenek ve inançlarımıza göre toprağa verilip son görevimizi yerine getirecekken devlet başka bir saygı gösterisinde bulunmaya kalkıyor. Onu çok anlamaya çalışıyorum; ama bizim toplumumuzun örfü ile bağdaşmadığı için biraz toplumdan devleti koparan bir yaklaşım.
- Chopin’in Cenaze Marşı çalınıyor. Bu, bir batı enstrümanı dinlememiş bir köy yerinde bir şaşkınlık, garipseme yaratıyor. Sanki törenden koparılma, dışlanma duygusu yaratılıyor. Ben bunu yıllar önce doğduğum kentte gözlemiştim. Perşembe ilçesinde bir köyde, belediye bandosu başını gözünü yararak Chopin çalmaya kalkmıştı.
- Geçen günkü askeri bandoydu, biraz daha mükemmeldi. Çok önceden karşılaştığım bu manzara bir Fellini filmi gibi çok absürt gelmişti. Cenaze Marşı diye bizim bildiğimiz Chopin’in iki numaralı piyano sonatının bir bölümüdür. Biz de bunu devlet törenlerinde cenaze marşı olarak kullanıyoruz. Halk kültürü, gelenek ve inançlarımızla ciddi bir kopukluk yaşanıyor.
- Biz ölülerimizin arkasından dua okuruz. Bazıları tekbiri yanlış algılıyor. Tekbir, gösterilerde ‘Ya Allah Bismillah Allahuekber’ diye slogan tarzında söylenen değil. Cenazelerde, dini ritüellerde söylediğimiz tekbir büyük bestekar Mustafa Itri Efendi’nin Segah İlahisi’dir. 300 yıllık bir gelenek. Kendi cenazemizi kendi ritüellerimize uygun olarak yapmalıyız.”                            

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.