İSTANBUL- İstanbul’da yıllardır tonozcu olarak bilinen ve kıyılarda bağlayan tekne ve yatlardan gelir toplayan yasadışı işletmeciliğe tekne parklarla son verilecek. İstinye ve Tarabya’nın ardından 9 bölgede açılacak yeni tekne parklarla ekonomiye 200 milyon TL kazandırılması hedefleniyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul’da değnekçilik kabusuna son vererek otopark gelirlerini kayıt altına alan İSPARK’la kıyılara da denetim getirecek. Yıllardır tonozcu olarak bilinen ve kıyılarda bağlayan tekne ve yatlardan gelir toplayan yasadışı işletmeciliğe tekne parklarla son verilecek. İstinye ve Tarabya’nın ardından bu yıl açılacak yeni tekne parklarla 200 milyon TL ekonomiye kazandırılacak.
Otoparkçılık alanında yaptığı çalışmalarla niteliksiz işletmeciliği sonlandırarak gelirleri kayıt altın alan İSPARK denizdeki gelirleri de devlete kazandırıyor. İSPARK tarafından işletilen İstinye ve Tarabya'da ticari ve turizm amaçlı yat ve tekne gelirleriyle birlikte kısa süreli ve günlük bağlamada dahil yılda yaklaşık 10 milyon lira gelir elde edildi.
İstinye ve Tarabya’nın ardından 9 bölgede yapılacak Tekne Parklarla yasadışı toplanan gelirler kayıt altına alınarak yaklaşık 200 milyon lira gelir elde edilmesi bekleniyor.
1000 KAPASİTELİ TEKNE PARK İÇİN START VERİLDİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi kuruluşu İSPARK, deniz turizmi ve ticaretine katkı sağlayarak sektörün ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla yürüttüğü projeye hızla devam ediyor. İSPARK, dört noktada Tekne Parkları hizmete açmak için çalışmalara başladı. İstinye ve Tarabya’da hizmete açılan 400 kapasiteli tekne parkların ardından çalışmalarını yoğun şekilde devam ettiren İSPARK, Marmara ve Karadeniz kıyılarında yeni projeleri hayata geçirecek.
İSPARK, Bebek, Kuruçeşme Beykoz ve Paşabahçe koylarında tekne bağlama alanı oluşturmak için yürüttüğü fizibilite çalışmalarını tamamladı. İmar tadilat sürecinin ardında yakın zamanda başlanacak çalışma 2014 yılında tamamlanarak hizmete açılacak. Bebek 250, Kuruçeşme 85, Beykoz 310,Paşabahçe 165 kapasiteli Tekne Parklar 50 milyon TL’ye mal olacak.
İSTANBUL’A 5 BİN TEKNELİK BAĞLAMA YERİ
İl etapta dört noktada yaklaşık bin tekne ve yat bağlama kapasitesiyle hizmete açılacak tekne parkların ardından Çubuklu, Kanlıca, Anadolu Hisarı, Çengelköy ve Arnavutköy’de Tekne Parkların yapımına başlanacak. Bu koylarında hizmete girmesiyle 5 bin dolayında tekne ve yatın bağlanmasına imkan sağlanacak.
TEKNELER ÇEVRECİ YÜZER İSKELELERE BAĞLANACAK
Çevre dostu teknolojilerin kullanıldığı proje yüzer iskelelerden oluşuyor. Gerektiğinde başka bir alana taşınabilme özelliği de taşıyan sistemde çevreye zarar verecek unsurlar bulunmuyor.
İstanbul’da birçok kıyıda yaşanan kirliliğin ortadan kaldırılmasını da hedefleyen proje sahillerdeki kirli görüntü ve çevreye zarar veren atıkların oluşturduğu unsurları önlüyor.
İstinye ve Tarabya’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarının ortak çalışmasıyla deniz içerisindeki zararlı atıklar temizlenerek sahillerdeki kirlilik ortadan kaldırıldı. Sahil bandı yeniden düzenlenerek daha açık ve yürümeye elverişli hale getirildi.
Deniz turizmi ve ticaretine katkı sağlayacak modern ve teknolojik Tekne Parklar özellikle güney sahillerine demirleyen yat ve teknelerin parklanması için alternatif bir yer olacak. Tekne sahipleri İstanbul’un güzelliğini boğazın iki inci koyunda teknelerini park ederek seyredebilecekler. Proje ile sahiller İstanbulluların kullanımına açılırken, deniz ve kıyı kirliliğinin de önüne geçilecek.
İBB
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.