• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Tarihi kızak yarışması Şubat'ta

Tarihi kızak yarışması Şubat'ta
400 yıllık ve 100 kilometre hıza ulaşılabilen geleneksel tarihi kızak yarışmalarına Küre, Ağlı ve diğer yörelerden kayakçılar , 300-400 yıllık tarihi kızaklarıyla yarışacak.

KASTAMONU- Kastamonu'da Küre ve Ağlı ilçelerinde yapılan, tarihi tam olarak bilinmeyen ancak 400 yıllık olduğu tahmin edilen, 100 kilometre hıza ulaşılabilen geleneksel tarihi kızak yarışmalarına Küre, Ağlı ve diğer yörelerden gelecek olan yarışmacılar, 300-400 yıllık tarihi özel kızaklarıyla yarışacak.

 

Etkinlikler hakkında bilgi veren Küre Belediye Başkanı Engin Ayrancı, hazırlıklara başlandığını, yapılacak program çerçevesinde Belören Turizm Köyü'ne soğuğa dayanıklı kutup çadırlarının da kurulacağını söyledi.

Engin Ayrancı, tarihi çok eskilere dayanan kızak yarışmalarının Kastamonu'da Türkiye genelinde ve dünya çapında büyük bir üne sahip olduğunu, kış olimpiyatlarını aratmadığını, herkesin merakla bu kış sporunu beklediğini, takip ettiğini ve izlediğini ifade etti.

Ayrancı, kızak yarışmasını ve kar şenliğini daha da cazip ve eğlenceli hale dönüştürebilmek üzere ödüllü çeşitli yarışmalar da düzenlediklerini belirtti.

4. Kızak Yarışması ve Kar Şenliği'nin bu yıl büyük bir olumsuzluk olmaması durumunda, Şubat ayı içinde, hafta sonu iki gün yapılacağını bildiren Ayrancı, yarışmaya katılacakların Belediye Başkanlığının 751 20 32 nolu telefonuna kayıtlarını yaptırabileceğini, ayrıca şenlik alanında görevlilere isimlerini yarışma öncesi de yazdırabileceklerini söyledi.

 

KIZAK YARIŞMASI NASIL YAPILIYOR

Bu alanda uzman kişilerin su dökerek dondurduklar piste (Kayak Yolu) kızaklarıyla gelen biniciler, belirlenen hedefe en çabuk şekilde ulaşmaya çalışıyor.

Erik ağacından özel olarak yapılan ve altı yine özel olarak hazırlanan sakızla sertleştirilmiş kızaklar saatte 100 km'ye ulaşabiliyor.

Bu kızakların yıllar önce yük taşımak için yapıldığı, ancak daha sonra bu tür organizasyonlar için kullanılmaya başlandığı belirtiliyor.

Kızak yarışmaları için iki tepe arasında 350-400 metre uzunluğunda pist alanı düzenleniyor.

Yarışmaya katılan biniciler, birinci tepeden kayarak ikinci tepenin en yüksek noktasına ulaşabilmek için kıyasıya mücadele ediyor.

İkinci tepenin en yüksek noktasına ulaşan yarışmacıları buradaki hakem heyetinin tespit etmesinden sonra dereceye girenler belirleniyor.

Yarışmada dereceye girenlere çeşitli ödüller veriliyor.

Çok eskilere dayanan ve özenle bakılan bu yarış kızakları, tüm olumsuz etkilerden korunmaları için özel torbalarında, özel dolaplarda büyük bir titizlikle saklanıyor.

Bu tarihi yarış kızaklarının fiyatı ise büyük rakamlara kadar yükselse de kızaklarının ata yadigarı olduğunu belirten sahipleri, ne fiyat verilirse verilsin satmak istemiyor.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.