İSTANBUL- Yüz yıllarca Osmanlı'nın idare merkezi ve padişahların resmi ikametgahı olarak kullanılan Topkapı Sarayı'nı çevreleyen ''Sur-u Sultani'' de denilen surlar tescilli olmayan binalar yıkılarak gün yüzüne çıkacak. İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Anıtlar Kurulu'nun ''Sur-u Sultani'' sınırları içindeki tescilli olmayan tüm yapıları yıkmayı kararlaştırdığını anımsattı.
Bilgili, tüm tescilli olmayan binalar yıkıldığı zaman tarihi yarımadanın daha görünür hale geleceğini dile getirerek, İlk olarak Gülhane Parkı içinde Telekom'a ait binalar yıkılacak. Sur içinde ve dışında kalan tescilli olmayan tüm binalar peyderpey yıkılacak'' dedi.
Yıkımlarla Sur-u Sultani'yi tescilli ve mimari özelliği olmayan binalardan temizleyeceklerini anlatan Bilgili ''Amacımız tarihi yarımadayı güzelleştirmek, tarihi ortaya çıkarmak, fazlalıklardan arındırmak,'' şeklinde konuştu.
Ahmet Emre Bilgili, mevcut İl Genel Meclisi Binası'nın Yerebatan Sarayı üzerine inşa edildiğine değinerek ''İl Genel Meclisi Fatih'te yapımı tamamlanmak üzere olan binaya taşındıktan sonra burayı da yıkacağız. Eminönü Belediyesi'nin binası tarihi bir sarnıcın üzerinde. Belediye kendine yer arıyor, taşınır taşınmaz burayı da yıkacağız. İşe bu tür kamu binalarından başlıyoruz,'' dedi.
''ECDADIN YAPTIĞI ŞEKİLDE KORUNMASI LAZIM''
Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er de Gülhane'nin üst kapısından içeri girince sol tarafta, surların dibinde Telekom'un kullandığı binaların yarın (bugün) yıkılacağını belirtti ve yıkım için hazır olduklarını söyledi.
İshak Paşa Yokuşu'nda da surlara bitişik yapıların yer aldığına işaret eden Er, buradaki binaların da istimlak işlemleri biter bitmez yıkılacağını bildirdi.
Bu binaların hem kirlilik yarattığını hem de tarihi yarımadaya yakışmadığını söyleyen Nevzat Er ''Bunlar Sur-u Sultani, ecdadın yaptığı şekilde korunması lazım. Kirlilik arz eden binaları yıkacağız. Yıkım sonucunda surlar ortaya çıkmış olacak. Surları kirleten binaları yıkarak surları ortaya çıkarmayı hedefliyoruz,'' şşeklinde konuştu.
Er Eminönü Belediyesi'nin altında da tarihi sarnıç bulunduğuna dikkati çekerek ''Ben, şu anda bu binada oturuyorum, burayı da yıkacağız,'' dedi.
Öncelikle tarihi eserleri, anıt eserleri zorlayan, zarar veren yapıları ortadan kaldıracaklarını ifade eden Er Sur-u Sultani'yi içeride ve dışarıda kirleten binalar; İl Özel İdaresi ile Eminönü Belediyesi'nin binalarının bir yıl içinde yıkılacağını söyledi.
Er tarihi yarımadada bazı özel mülklerin altında da sarnıçlar bulunduğunu belirtti ''Ama zamanında bunlara izin verilmiş, ruhsat almışlar, onunla ilgili yapılacak bir şey yok,'' dedi.
SUR-U SULTANİ
Fatih Sultan Mehmet'in 1478'de yaptırdığı Topkapı Sarayı Sultan Abdülmecid'in Dolmabahçe Sarayı'nı yaptırmasına kadar, yaklaşık 380 yıl devletin idare merkezi ve Osmanlı sultanlarının resmi ikametgahı oldu.
Şehrin birinci tepesinde ''Zeytinlik'' adlı bölgede kurulan Topkapı Sarayı, 1400 metrelik bir surla çevrildi. Haliç ve Marmara kıyılarında, şehri çeviren Bizans çağı kıyı surlarıyla birleşen bu surlara ''Sur-u Sultani'' adı verildi. Kara yönünde şehri koruyabilecek durumda olan ''Topkapı Surları'' da denilen Sur-u Sultani'de, 25'i dört köşeli 28 kule vardı. Marmara tarafındaki Otluk kapısı ve Haliç tarafındaki Demirkapı'dan başka küçük ölçüde 5 koltuk kapısı olan surun ana girişi, Ayasofya arkasındaki Bab-ı Hümayun oldu