• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 28 °C

Sulak alanda golf tartışması

Sulak alanda golf tartışması
Muğla'nın Milas ilçesinde, göçmen kuşların barındığı Tuzla sulak alanının yakınında başlatılan beş yıldızlı dokuz turistik tesisin inşaatı sürüyor.

MUĞLA-Muğla'nın Milas ilçesinde, göçmen kuşların barındığı Tuzla sulak alanının yakınında başlatılan beş yıldızlı dokuz turistik tesisin inşaatı sürüyor.

 

Yörede yapılacak olan uluslararası standartlardaki golf sahası ise çevrecileri endişelendiriyor.

 

Sanayi ve evsel atıkların yarattığı kirliliğin yanı sıra golf sahası için açılan dev kanalların eko-sistemi bozması yüzünden balıklar ölmeye, flamingo ve diğer kuşlar bölgeden ayrılmaya başladı.

 

20 yıldır Bodrum'da yaşayan Kuş Gözlemcisi Brian Stoneman "Avrupa'da kış ayları zor geçince oorada yaşayan kuşlar Tuzla sulak alanına göç ediyor. Tuzla'nın çevresinde yaptırılan inşaatlar doğal yaşam ortamı için endişe yaratıyor." dedi.

 

Habitat Çevre Kozası Üyesi Filiz Dizdar ise "Tuzla sulak alanının çevresine golf sahası yapılırken ekolojik etkilenme alanının içinde de birtakım çalışmalar gerçekleştirildi ve asla girilmemesi gereken bu alanda kuşların yuvaları bozuldu." diyerek konunun ciddiyetini ifade etti.

 

Kuş Gözlemcisi Brian Stoneman, Avrupa'da kış ayları zor geçtiği için, kuşların Muğla Milas'daki Tuzla Sulak Alanı'na göç ettiğini belirterek "Sulak alanın çevresindeki inşaatlar doğal yaşam ortamı için endişe yaratıyor," dedi.

 

Kuş sayımlarını Doğal Hayatı Koruma Derneği adına gerçekleştirdiğini ifade eden Stoneman "Tuzla Sulak Alanı'ndaki kuşlar bir süredir avcılar avlanmıyor. Çevre halkı da bu konuda daha bilinçli oldu. Sulak alanın çevresindeki inşaatlar ise doğal yaşam ortamı için endişe yaratıyor. Sulak alanın çevresindeki insan nüfusunun artmasıyla birlikte kuşların barınma, üreme ve yaşam olanı olan bu ortam tehdit altına girebilir." dedi.

 

260 kuş türü

 

Alanın göçmen kuşlar için önemli bir merkez olduğuna işaret eden Stoneman, her yıl 260 kuş türünün Tuzla Sulak Alanı'na geldiğini bildirdi.

 

Sulak alanda barınanlar arasında en büyük popülasyona sahip olan kuş türleri arasında balıkçıl, flamingo ve ördeklerin olduğunu bildiren Stoneman "Avrupa'da kış ayları zor geçince oradaki kuşlar sulak alana göç ediyor. Beni en çok sevindiren olay Dalmaçya cinsi penguenlerin sayısı dünyada yaklaşık 3 bin adet. Bu kuşların 140'ı Tuzla Sulak Alanı'nda yaşıyor. Geçen yıl 50 adet Dalmaçya cinsi penguen varken bu yıl penguenlerin sayısı 140'a çıktı." şeklinde konuştu.

 

Golf sahasına tepki

 

HABİTAT Çevre Kozası üyesi Filiz Dizdar ise çevrecilerin Tuzla sulak alanı çevresine golf sahası yapılmaması için mücadele verdiklerini ifade etti.

 

Sulak alandaki popülasyonun çevresindeki yapılaşma ve golf sahası nedeniyle zarar gördüğünü öne süren Dizdar "Golf sahası yapılırken kuşların ekolojik etkilenme alanının içinde de birtakım çalışmalar yapıldı. Asla girilmemesi gereken bir alandı. Bu alanda kuşlar ürüyordu. Bunların yuvaları bozuldu. Biz Tuzla Sulak Alanı'ndaki mücadelemizden asla vaz geçmeyeceğiz. Bodrumlu çevreciler olarak ne gerekiyorsa yapacağız." dedi.
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.