Schröder: KKTC ile turizmde birlik

KKTC’yi ziyaret eden Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder, Alman iş adamlarının KKTVC ile enerji ve turizmde işbirliği yapmaları gerekiyor.

LEFKOŞE- KKTC’yi ziyaret eden Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder, AB'nin Kuzey Kıbrıs'a verdiği yardımların alt yatırıma gideceğini ve Alman ekonomisinin buna yardımcı olmaya hazır olduğunu dile getirerek enerji ve turizm konusunda bir çok işbirliği olanaklarının önlerinde durduğunu söyledi. Schröder, Alman iş adamlarının Kuzey Kıbrıs'la iş yapmamaları için bir neden görmediğini vurguladı.

 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Talat, KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer'in resmi davetlisi olarak bugün özel bir uçakla KKTC'ye gelen eski Almanya Başbakanı  Gerhard Schröder, ''Ekonomik olarak önemli olanın, Kıbrıs Türk tarafı ile AB üyesi ülkeler arasında doğrudan ticaretin gerçekleştirilmesi olduğunu'' belirtti. AB'nin Kuzey Kıbrıs'ı finansal olarak desteklemesinden memnun olduğunu ifade eden Schröder, ''Ancak para her şey demek değildir. Paradan daha önemli olan ticaretin serbestleştirilmesidir'' dedi.

 

'AB’nin KKTC’ye borcu var'

 

Avrupa'nın KKTC’ye bir borcu olduğunu söyleyen Schröder, “Çünkü Kuzey Kıbrıs Annan planına 'evet' demiştir ve maalesef Güney Kıbrıs bu planı reddetmiştir. Bu nedenle diyorum ki AB serbest ticareti gerçekleştirmekle yükümlüdür. Siyasi olarak umarım ki BM nezdine yeni bir girişim başlatılır. Bunun temeli ancak Annan planı olabilir ve bu böyle olmalıdır'' diye konuştu.

       

İnsanların daha fazla yakınlaşmasını arzu ettiğini ifade eden Schröder, ''Bu süreç içinde taraflardan, tek taraflı iyi niyet gösterisi de olması  gerekir'' şeklinde konuştu. Kuzey Kıbrıs'a ilk kez geldiğini belirten Schröder, Kuzey Kıbrıs'taki dinamizmi gördüğünü sözlerine ekledi.

 

    

KKTC Cumhrubaşkanı Talat ise Schröder'in ziyaretinin kendilerini mutlu ettiğini belirterek, ''Dünyanın, gerek Kıbrıs sorununa yönelik, gerekse Kıbrıs Türk halkının izolasyonunun ortadan kaldırılmasına yönelik ilgisinin bir devamı olarak görebileceğimiz bir ziyaret. Bu anlamda da önemlidir'' dedi.

 

Gasprom’la ilgili soruya sinirlendi

       

Gerhard Schröder, Rus Gasprom şirketinin danışmanı olduğu hatırlatılarak ''Yakın bir zamanda, Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Gasprom'un başına geçmesi söz konusu. Bu gerçekleşirse, Kıbrıs konusundaki görüşleriniz Putin'le çelişecek mi, yoksa benzer tarafları var mı?'' sorusuna ise şu yanıtı verdi: ''Burada olmamın nedenleri üzerinde mi konuşmak istiyoruz, yoksa masal mı anlatmak istiyoruz?'' Schröder, burada olduğu sürece bu konulara çekilmesine müsaade etmeyeceğini belirtti.

Manşetler

​​​​​​​Aileler mutfaklarını 'ev restoranı'na çeviriyorlar
Kızıllı, “palamut turizmi” için turistleri bekliyor
Side antik kentte yaşlı Almanlar için kültür turları başladı
Akseki'nin Çimili Keçi Peyniri Coğrafi İşaretli oldu
IIFF'nin bu yılki teması: “Sürdürülebilirlik"
Dünyanın en iyi 100 şehri içinde İstanbul yer aldı
Marsilya’da 1 Euro’ya gurme yemekler yiyebilirsiniz!
Turistik Tuz Ekspresi 10 bin ziyaretçiyi Çankırı’ya taşıdı
2026'da iş seyahatleri ve MICE nereye gidiyor?
Noel tatilinin gözdesi Antalya'ya Alman ve Rus akını