• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 28 °C

Rusya'dan 4 milyon bekleniyor

Rusya'dan 4 milyon bekleniyor
Bakan Günay, Rus turist sayısının 2007 yılında 2,5 milyona ulaştığını, önümüzdeki birkaç yıl içinde de bu rakamın ikiye katlanmasını hedeflediklerini söyledi

MOSKOVA -Resmi temaslarda bulunmak ve Türkiye'ye turist taşıyan tur operatörleri ve acentelere teşekkür plaketi vermek üzere Moskova'ya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Rus turist sayısının 2007 yılında 2,5 milyona ulaştığını, önümüzdeki birkaç yıl içinde de bu rakamın ikiye katlanmasını hedeflediklerini söyledi.




Metropol otelde düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Günay, "Aralık 2007 sonu itibari ile Türkiye'ye gelen turist sayısı 23 milyon 341 bin. Bu dünyadaki artışın üç katı anlamına geliyor. Rusya'dan gelen turist sayısı da bir önceki yılın 2 milyon rakamını aşarak 2,5 milyona ulaştı." dedi. Rusya ile Türkiye'nin iyi ilişkiler içinde olduğuna değinen Günay, "İyi komşuluk ilişkilerimiz var. Türkiye Rusya halkı için çok yakın bir bölge. Bir de Ruslar son dönemde çok gezmeye başladılar. Bu rakamın birkaç yıl içinde iki katına çıkacağını ümit ediyorum." dedi. Günay, Almanya'nın 4 milyonun üzerinde turistle birinci sırada, İngiltere'nin de 2 milyon turistle Rusya'dan sonra üçüncü sırada yer aldığı bilgisini verdi.

 



Türkiye'nin tanıtımı için ayrılan 120 milyon dolarlık bütçeyi 140 milyon dolara çıkardıklarına işaret eden bakan, Rusya için de bu rakamı 13 milyon dolar olarak belirlediklerini söyledi. Bakan, "Rusya'dan Türkiye'ye gelen turistler sıcak bölgelere, Antalya'ya geliyorlar. Tahmin ediyorum ki önümüzdeki dönemde İstanbul ve diğer tarihi ve kültürel merkezler de Rus turistler için cazibe merkezi olacak." değerlendirmesi yaptı.

 



2008'de Rusya'da Türkiye yılı kutlanacak

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak ve diğer tüm yetkili organlar olarak Rusya'dan ve dünyanın diğer bir çok yerinden gelen turistlere daha iyi hizmet vermek için üzerlerine düşeni en iyi şekilde yapmaya çalıştıklarına işaret eden Günay, şöyle konuştu: "Rusya Türkiye'de kutlanan '2007 Rusya yılı' etkinliklerini en iyi şekilde değerlendirdi. 2008 yılında da Rusya'da 'Türkiye yılı' kutlanılacak. Nisan ayından itibaren başlayacak etkinlikler çerçevesinde Moskova, St. Petersburg, Kazan ve Soçi şehirlerinde yoğun bir çalışma yürüteceğiz. Bu çalışmalarda Türkiye'nin tanınmış müzik insanları, sanatçıları Türk kültürünü Rusya'da en güzel şekilde tanıtmak için çalışmada bulunacak."

 

Kremlin'de Topkapı sergisi açılacak

 

Önümüzdeki yıllarda arkeolojik alanda yeni işbirlikleri yapılacağına değinen Günay, "Karşılıklı olarak ortak sergiler düzenleyeceğiz. Topkapı'da bir Kremlin sergisi, Kremlin'de de bir Topkapı sergisi planlıyoruz. Bunu önümüzdeki yıllarda gerçekleştireceğimize inanıyorum." dedi.

 

Türkiye'de sıcak denizlerin dışında kültürel açıdan görülmeye değer yerler olduğunu ifade eden bakan, "Tanıtım filminde bir tanrı ve kartal başı gördünüz. Bunlar Adıyaman ilimizde bulunan Nemrut dağının tepesinde bulunan anıtlardır. Nemrut dağı UNESCO tarafından da dünya listesine alındı. Bundan 2 bin yıl önce 2 bin metre yüksekliğe bakış açısı değişik bir kral kendi heykeli ile tanrı heykellerini dağın iki yamacına inşa ettirmiş. Bunun gibi Anadolu'nun bir çok ilinde Hz. İsa'nın doğumundan bin yıl, iki bin yıl öncesine ait kültür mirasları bulabilirsiniz." şeklinde tanıtımda bulundu.

 

Putin ve Erdoğan ikili ilişkilerin güvencesi

 

Rusya ile ilişkilerin siyasi, ekonomik ve kültürel alanda en iyi şekilde devam etmesinin hem hükümet hem de Türk halkının destek verdiği temel politikalarından biri olduğunu ifade eden Günay ikili ilişkilerin güvencesinin iki ülke liderleri olduğunu belirtti. Günay, basın toplantısında yaptığı değerlendirmede, "Kültürde, turizmde ve her alanda güzel gelişmeler var. Bu gelişmeler halklarımızın birbirine duyduğu sevgi ve saygıdan kaynaklandığı kadar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Başbakanı Recep Tayip Erdoğan tarafında da desteklenmektedir." hatırlatması yaptı.

 

Her yıl 300 Rus savaş gazisine ücretsiz tatil

 

2006 yılında başlayan uygulama ile Rusya'dan tur operatörlerinin katkıları ile her yıl 300 savaş gazisinin Türkiye'nin farklı tatil bölgelerinde ücretsiz misafir edildiğinin kaydedildiği toplantıda Günay, "Belirli sayıda diplomatın ücretsiz tatil yapması için karşılıklı anlaşmalar var. Gazeteciler ve diğer kültür temsilcileri için de bir kısım kolaylıklar düşünebiliriz. Ama asıl hedefimiz fiyatları düşürmek yerine hizmet kalitesini artırmak." dedi. Bununla birlikte Antalya'nın kışında çok güzel olduğunu hatırlatan bakan, "Önceki gün sıcaklık artı 18 dereceydi. Gömlekle dolaşabiliyorsunuz. Hem de kış mevsiminde; tatil bu bölgeler için çok da cazip." önerisinde bulundu.

 

Basın mensuplarının soruları üzerine Rusya'dan gelen turistlere herhangi bir vize zorluğunun çıkarılmasının mümkün olmadığına değinen Günay, "Sınırda küçük bir bedelle alınan pulla vize alınabiliyor. Tam tersine Rusya'nın uyguladığı bir kısım zorlukların giderilmesi gerekiyor. Bu Türkiye'den daha fazla turistin Rusya'ya gelmesine katkı sağlayacaktır." dedi.

 

Günay Rusya Kültür ve İletişim Bakanı Alexandr Sergeyeviç Sokolov ve Rusya Federasyonu Turizm Federal Ajansı Başkanı Vladimir Strjalkovskiy ile görüşmesinin ardından akşam saatlerinde de Moskova'da faaliyette bulunan Turizm acenteleri ve tur operatörlerine plaket verdi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.