• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Rusya'da sigara reklamına yasak

Rusya'da sigara reklamına yasak
Rusya hükümeti Dünya Sağlık Örgütü'nün mücadelesine katılarak sigara reklamlarının tamamıyla yasaklanmasını kararlaştırdı.

MOSKOVA - Rusya hükümeti sigara reklamlarının tamamıyla yasaklanmasını kararlaştırdı. Hükümet basın merkezinden yapılan açıklamada Rusya hükümeti yeni yılın ilk oturumunda aldığı kararla Rusya'nın da Dünya Sağlık Örgütü'nün sigara ile mücadele konvansiyonuna (WHO FCTC) imza koyacağı ve bu çerçevede tüm sigara reklamlarının yasaklanacağı belirtildi.

 



2003 yılında toplanan sigara ile mücadele konvansiyonu 172 ülkenin katılımı ile yasakların çerçevesini belirlemişti. Rusya anlaşmaya imza koymayan bir kaç ülke arasında yer alıyordu. FCTC anlaşmaya imza koyan ülkelere sigara reklamlarına yasak getirmesini, promosyon ve sponsor olmalarının da yasaklanmasını öngörüyor. Örgüt tütün ürünlerinin yasal olmayan yollardan satışının önlenmesini ve tütün üretimi ile hayatını devam ettiren bölgelerde de üretim çeşitliliğinin getirilmesi açısından hükümetlerin destek vermesini istiyor.

 

Rusya hükümetinden yapılan açıklamada, "Konvansiyonun aldığı kararlar Rusya'nın ulusal çıkarları ile de tamamıyla örtüşmekte. Anlaşmanın imzalanması Rusya halkının daha sağlıklı bir yaşama kavuşması ve tüm ulusun sağlığının kuvvetlendirilmesi için uygun görülmektedir." denildi.

 



Dünya sağlık örgütü raporlarına göre tüm dünyada yılda 4,9 milyon kişi sigaraya bağlı hastalıklar nedeni ile hayatını kaybediyor. Örgüt raporuna göre sigara alışkanlıkları durdurulamazsa bu rakam 2020 yılında 10 milyona ulaşacak.

 

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma Sağlık Komitesi Başkanı Nikolaya Gerasimenko da yaptığı açıklamada 2006 yılında sadece Rusya'da sigaraya bağlı hastalıklar nedeni ile 400 bin kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Rusya'da her geçen yıl sigara tüketiminin arttığına dikkat çeken başkan 1995 yılından bu yana tüketimin iki kattan fazla arttığını söyledi.

 

1995 yılında 200 milyar adet sigara üreten Rusya 2006 yılında 413 milyar adet sigara üretmeye başladı. Rusya'nın anlaşmayı imzalaması durumunda üretim ve tüketimde de bir kısım önlemler alması gerekecek. Hükümetin anlaşmayı imzalamasının ardından üç aylık bir adaptosyon döneminden sonra uygulamaya geçiliyor.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.