• BIST 12270.18
  • Altın 6534.57
  • Dolar 49.1538
  • Euro 55.195
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 9 °C
  • Antalya 16 °C

Rusya dünya lideri: Sokaklarda 2,8 milyon kedi yaşıyor

Rusya dünya lideri: Sokaklarda 2,8 milyon kedi yaşıyor
Araştırmalara göre Rusya sokaklarında yaklaşık 2,8 milyon kedi yaşıyor ve sokak hayvanlarının çok büyük bölümünü bir zamanlar sahipli olan hayvanlar oluşturuyor.

MOSKOVA - Rusya, hanelerin yaklaşık yüzde 59’unda en az bir kedi bulunmasıyla dünyada kedi sahipliğinin en yüksek olduğu ülke olarak öne çıkıyor. Ancak ülkedeki tablo yalnızca evlerdeki kedilerden ibaret değil. Araştırmalara göre Rusya sokaklarında yaklaşık 2,8 milyon kedi yaşıyor ve sokak hayvanlarının çok büyük bölümünü bir zamanlar sahipli olan hayvanlar oluşturuyor.

Rusya, dünyada kedi sahipliğinin en yaygın olduğu ülkelerin başında geliyor. Seasia Stats’ın 2024-2026 dönemini kapsayan verilerine göre ülkedeki hanelerin yaklaşık yüzde 59’unda en az bir kedi bulunuyor.

Rusya'yı Avrupa'da yüzde 48 ile Romanya, yüzde 41 ile Polonya, yüzde 37 ile Letonya ve yüzde 35 ile Macaristan takip ediyor. Endonezya, Filipinler, Tayland, Yeni Zelanda ve ABD de kedi sahipliğinin yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor.

Rusya'daki Ingosstrakh ile Finans Üniversitesi tarafından 2023 yılında gerçekleştirilen başka bir araştırmada da katılımcıların yüzde 58,8'i kedi sahibi olduğunu belirtmişti.

rusya,-kedi.jpgSokaklarda 3,6 milyon hayvan

Evlerdeki yüksek kedi sahipliği oranına karşın Rusya, ciddi bir sokak hayvanı sorunuyla da karşı karşıya.

Hayvan Beslenmesi ve Refahı Araştırmaları Merkezi, Nika Hayvan Yardım Kuruluşu ve Ipsos tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre 2025 yılında Rusya'da yaklaşık 3,6 milyon sokak hayvanı bulunuyordu.

rusya,-kedi-001.jpgBunların yaklaşık 2,8 milyonunu kediler, 800 binini ise köpekler oluşturuyor.

Araştırmanın yapıldığı dönemde yaklaşık 170 bin hayvanın barınaklarda bulunduğu, geri kalan milyonlarca hayvanın ise sokaklarda yaşamını sürdürdüğü belirtiliyor.

rusya,-kedi-002.jpgSokak hayvanlarının yüzde 98'i bir zamanlar evcil hayvandı

Araştırmanın en dikkat çekici sonuçlarından biri ise sokak hayvanlarının geçmişine ilişkin.

Araştırmacılara göre sokaklarda yaşayan kedi ve köpeklerin yüzde 98'e varan bölümünün daha önce evcil olduğu ve çeşitli nedenlerle sahipleri tarafından terk edildiği tahmin ediliyor.

Hayvan hakları kuruluşları, özellikle Rusya'da Eylül 2022'de ilan edilen kısmi seferberliğin ardından hayvan terk etme vakalarında belirgin bir artış yaşandığını bildiriyor.

Askere çağrılan veya ülkeyi terk eden bazı hayvan sahiplerinin kedilerini ve köpeklerini bırakmak zorunda kalması, barınakların ve gönüllü kuruluşların üzerindeki yükü artırdı.

819 barınak milyonlarca hayvana yetmiyor

Rusya'da toplam 819 hayvan barınağı bulunuyor. Bunların büyük bölümü özel kuruluşlar tarafından işletiliyor.

Ülkede ayrıca yüzlerce hayvan yardım kuruluşu ile on binlerce gönüllü faaliyet gösteriyor. Bu kuruluşların toplamda yaklaşık 170 bin ila 250 bin hayvana bakım sağladığı tahmin ediliyor.

Ancak bu rakam, ülkedeki tahmini sokak hayvanı nüfusunun yalnızca yüzde 5 ila 7'sine karşılık geliyor.

Doğu Avrupa'nın kedi sevgisinin kökleri eski

Rusya ve diğer Doğu Avrupa ülkelerinde kedilerin yaygın olmasının tarihsel nedenleri de bulunuyor.

Tarımın sanayileşmesinden önce kediler, özellikle çiftliklerde fare ve diğer kemirgenlerle mücadelede önemli bir görev üstleniyordu. Bu nedenle kediler yalnızca evcil hayvan değil, kırsal yaşamın işlevsel bir parçası olarak da görülüyordu.

Güneydoğu Asya ülkelerinde son yıllarda artan kedi sahipliğinin ise kentleşme ve orta sınıfın büyümesiyle bağlantılı olduğu değerlendiriliyor.

Yaklaşık 10 bin yıldır insanlarla birlikte yaşayan kediler, bugün dünyanın en yaygın evcil hayvanları arasında bulunuyor. Rusya ise hem evlerdeki yüksek kedi sahipliği oranıyla hem de 2,8 milyona ulaşan sokak kedisi nüfusuyla dikkat çekiyor.

 

Bu haber toplam 110 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.