• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 28 °C

Ruslar Antalya'yı gönülden seviyor

Ruslar Antalya'yı gönülden seviyor
Gazeteci Mevlüt Yeni'nin “Turizme Yeni Bakış” programının konuğu olan Rusya'nın Antalya Başkonsolosu Mircalol Husanov old.

Sibel Atasoy


ANTALYA- Rusya'nın Antalya Başkonsolosu Mircalol Husanov, Başkonsolosluk kapısını ilk kez ART’ye açtı. Gazeteci Mevlüt Yeni'nin hazırlayıp sunduğu “Turizme Yeni Bakış” programının konuğu olan Rusya'nın Antalya Başkonsolosu Mircalol Husanov çarpıcı açıklamalarda bulundu.  Antalya'ya tatile gelen Rus sayısının kat kat artabileceğini açıklayan Husanov, Karadeniz kıyılarındaki Soçi'de Türk turizmcileri yatırım yapmaya davet etti. Türklerle Rusların evliliklerinden doğan çocukların  Rusça'yı da öğrenebilmesi için Antalya'da bir okul açacaklarını söyleyen  Husanov, Antalya'da tatil yapan Ruslardan  çok nadir şikayet aldıklarını açıkladı.Başkonsolos Husonov’nun konuk olduğu Turizme Yeni Bakış Programı dün akşam Art ekranlarında yayınlandı. 

 

Başkonsoloslukta çekim

 

Husanov,  ART’de yayınlanan Gazeteci Mevlüt Yeni’nin hazırlayıp sunduğu Turizme Yeni Bakış  programına katıldı. Programın çekimi, Karaalioğlu Parkı'ndaki  Rusya'nın  Antalya Başkonsolosluk binasında gerçekleştirildi. İlk kez bir televizyon kanalına kapılarını açan   Başkonsolosluk  makam odasında yapılan çekimde, Mircalol Husanov,   "Ruslar genel olarak  Antalya'dan çok memnunlar.  Tatile gelen milyonlarca turistin arasından bize şikayette bulunanların sayısı çok cüzi kalıyor. Ayrıca  turizmciler şikayetler bize ulaşmadan çözüyorlar. Bize daha çok vat edilen tatil kalitesini bulamamaktan şikayetler geliyor. Geçen yıl bazı turistler, yer olmadığı için başka otellere gönderildi. Bu tür sıkıntılar oldu. Biz diyaloglarla bu sıkıntıları çözmeye çalışıyoruz" dedi.

 

Güven dorukta

 

Antalya'ya çok sayıda Rus'un gelip ev alıp yerleşmesinin de çok önemli olduğunu anlatan Husanov, ". Binlerce Rus buradan ev satın aldı. Antalya'da  yaşayan Rus nüfus bazı aylarda 12 bine kadar çıkıyor" dedi. İki ülke insanlarının kültürleri farklı olsa bile çok iyi anlaştığını anlatan Husanov, bu yüzden  Türk- Rus evliliklerinin de arttığını açıkladı.  Antalya'ya gelen Rusların uyum sorununun da olmadığını söyleyen Husanov, "Türk misafirperverliği Rusları cezbeden bir unsur. Ayrıca Ruslar Türk mutfağını da çok seviyorlar. Rusya'ya döndüklerinde buradaki yemekleri özlüyorlar.” Şeklinde konuştu. Rusların birinci tatil tercihinin Antalya olduğunu, ardından Mısır'ın geldiğini vurgulayan Husanov, Rusya'nın da Karadeniz'de turizm yatırımlarına ağırlık verdiğine dikkati çekip ortak projeler için çağrıda bulundu.

 

Rus milli takımı kampa geliyor

 

Şu anda havaların sıcak olduğu dönemlerde yoğunlaşan Rus turist sayısının yılın  12 aya yayılabileceğini de vurgulayan Husanov, şöyle devam etti "Türkiye'de turizmciler yaz aylarında yoruldukları için kışın istirahat etmek istiyor gibi bir görünüm var. Rusya'dan Antalya'ya bugünkünden birkaç misli daha fazla turist gelmesi için her türlü sebep var. Ama kışın gelme şansı şu anda yok gibi.  Rusya'da eskiden  Sovyetler Birliği döneminde tatil köylerinin içinde sağlık üniteleri vardı. Bu sağlık ünitelerinde hastalıklara hitap eden tesisler yer alıyordu.  Öyle bir sistem Antalya'da geliştirilebilir. Böylece kış aylarında Antalya'daki otellerde sağlık turizmi geliştirilebilir.  Rusya birinci liginde oynayan 7 takım şu anda Antalya'da kamp yapıyor. 2 ile 6 şubat tarihleri arasında da Rus Milli Takımı Antalya'da kamp yapacak. Kış turizmi için diğer spor türleri de Antalya'da geliştirilebilir. Rusya'dan direk uçak seferleri de kongre turizmini canlandırabilir. Antalya kongre turizmi için çok ideal bir yer. Kongre turizmi Rusya için çok önemlidir. Kongreye sadece toplantı olarak bakmamak lazım. Buna uçağı, bileti, transferi, konaklaması, yeme içmesi, alışverişini kattığınızda çok büyük bir yelpaze oluyor."

 

Ruslar Almanlardan rahatsız değil

 

Almanların Ruslarla aynı ortamda tatil yapmak istememesi ile sorulara da yanıt veren Husanov, "Hiçbir Rus burada Alman  var diye rahatsızlık duymaz. Ama Almanya'da bir anket yapıldığını duydum. Bu ankette Almanlara en az kimlerle tatil yapmak istersiniz diye sormuşlar. Ruslar ve İsraillilerle diye bir sonuç çıkmış. Ama bizden kaynaklanan bir sorun yok. Bizim milyonlarca vatandaşımız şu anda Almanya'da ve İsrail'de yaşıyor. Bugün Kemer'e Ruslar'ın daha çok gittiği söyleniyor. Ruslar Kemer'i deniz, dağ ve yemyeşil ormanlarından dolayı tercih ediyor. Ama Belek'te de ev alan Rus sayısı artıyor. Ruslar her yerde kalıyorlar. Münferit olayları büyütmemek lazım. Ayrıca turizm bir diplomasidir. Turizm milletleri kaynaştıran ortak değerleri sağlamaktır. Münferit  sorunlar varsa bile bu turizm sayesinde ortadan kalkabilir" dedi.

 

Takvim projesi

 

Bu yıl Rusya'da Türk Kültür  yılı olduğunu da hatırlatan Husanov, "Geçen yıl Türkiye'de Rus Kültür Yılı olarak kutlanmıştı. 2008 yılında da Rusya'da Türk Kültür yılı etkinlikleri yapılacak. Bu  çerçevede  Nisan ve mayıs aylarında  Antalya haftası da düzenlenecek" dedi. Rusya'nın Antalya Başkonsolosluğu olarak iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için bir de takvim bastırdıklarını açıklayan Husanov, "Bu takvimde Rus ve Türk şahsiyetleri yer alıyor. Rus şahsiyetlerini Türkçe, Türk şahsiyetlerini de Rusça olarak tanıtıyoruz. Bu takvimleri Antalya'daki yetkili makamlara veriyoruz. Böylece, iki ülkenin birbirini daha iyi tanımasını amaçlıyoruz" dedi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.