ANTALYA- Antalya'ya gelen turist sayısındaki düşüş turizmcileri ve esnafı tedirgin ediyor. Antalya Havalimanı ile Alanya-Gazipaşa (GZP) Havalimanı’ndan Türkiye’ye giriş yapan turist sayısındaki düşüş dikkat çekici boyutlara ulaştı. Rusya ve Avrupa ülkelerinde yaşanan kriz nedeniyle gelen turist sayısı önceki yıllara göre düşüş gösterdi. Rakamları değerlendiren turizmciler, düşüşün nedenini Rus pazarına bağladı.
İŞTE YIL YIL RAKAMLAR
2010 yılının Mayıs ayında 1 milyon 236 bin 812 kişinin giriş yaptığı Antalya Havalimanı'na 2011 Mayıs'ında 1 milyon 306 bin 580, 2012 Mayıs'ında 1 milyon 236 bin 918, 2013 Mayıs'ında 1 milyon 416 bin 196, 2014 Mayıs ayında ise 1 milyon 464 bin 522 yolcu giriş yaptı. 2015'in Mayıs ayında ise Antalya Havalimanı’na giriş yapan yolcu sayısı 1 milyon 328 bin 492'ye geriledi. 2013 yılında yolcu istatistikleri tutulmaya başlanan GZP'ye Mayıs ayında 14 bin 2 kişi giriş yaptı. GZP'ye 2014 yılının aynı döneminde inen yolcu sayısı 21 bin 709 kişiye, 2015'de ise 35 bin 435'e ulaştı.
5 AYDA 2 MİLYON KİŞİ GELDİ
2010 yılının ilk 5 ayında toplam 2 milyon 353 bin 538 kişinin giriş yaptığı Antalya Havalimanı'na 2011'in aynı döneminde 2 milyon 700 bin 472 kişi ayak bastı. Havalimanına 2012'nin ilk 5 ayında toplam 2 milyon 498 bin 451 kişi indi. 2013 yılının ilk 5 ayında 2 milyon 706 bin 463'e yükselen giriş yapan yolcu sayısı 2014'ün ilk 5 ayında daha da yükselerek 2 milyon 825 bin 514'e ulaştı. 2014’ün ilk 5 ay toplamında GZP'den ise ülkeye 42 bin 315 kişi giriş yaptı. 2015'in ilk 5 ayında Antalya Havalimanı'na 2 milyon 525 bin 392 kişi girerken, GZP'de bu rakam 61 bin 255'e ulaştı. 2015 yılına kadar sürekli gelişme kaydeden rakamlar, 2015 yılı itibariyle düşüşe geçerek gelen yolcu sayısında yüzde 10'luk kayıp yaşandı.
'OLUMSUZ BİR DURUM VAR'
Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, genel toplamda yüzde 10 gerileme olduğunu söyledi. Sili, "Sadece Rus pazarında yüzde 32 gibi bir gerileme var. Her ne kadar diğer pazarlardaki artışlar belirli bir oranda Rus pazarındaki eksikliği kapatıyorsa da, mevcut yatak artışıyla birlikte değerlendirildiğinde bizim doluluklarımızda olumsuz bir durum söz konusu. Sadece doluluklarda değil, bir yandan da pazarlama noktasında fiyatlarda da geriye gitmeye neden oluyor. Bu anlamda en kısa zamanda Rus pazarının toparlanması ve Antalya turizminin gelen turist anlamında artıya geçmesi gerekiyor" dedi.
'MAKAS DAHA DA AÇILABİLİR'
Turizm Profesyonelleri Derneği (SKAL) Alanya Bölge Başkanı Mehmet Nedanlı da, "Kaybın nedeni Ruslar. Bu beklenen bir şeydi. Bu makas kapanır mı bilemiyorum. Reklam, otel, paket fiyatları olarak uğraşmak gerek. Acentelerin ya da otellerin belki biraz fedakarlık yapmaları gerekiyor. Yolcu olsa da o da belli bir fiyat indirimiyle geldiği için ciddi anlamda sıkıntılı bir durum var. Ortalık çok gergin. Özellikle çarşı esnafı çok gergin. Bu eksilme bu şekilde gidebilir. Önemli olan Temmuz ve Ağustos'taki girişler. Temmuz ve Ağustos aylarında bu makas kapanmazsa daha da açılabilir. Görünüşe göre bu yıl böyle sıkıntılı bir şekilde gidecek. Rezervasyonlar önümüzdeki süreç içerisinde hiç iç açıcı görünmüyor" diye konuştu.
'İSTATİSTİKLER GÜVEN VERMİYOR'
Kleopatra Otelciler Birliği Başkanı Servet Şakiroğlu da, "Havalimanı rakamlarına pek fazla güvenmek istemiyorum. Çünkü özellikle Almanya'dan turist getiren acentelerle yaptığımız görüşmelerde getirdikleri yolculara baktığımız zaman büyük azalışlara işaret ediyorlar ama havalimanında inen yolculara baktığımızda azalışın çok fazla olmadığını görüyoruz. Bunlardan birisi yanlış ama hangisi? Gerçekleri gördüğümüz, otellerin doluluklarını göz önüne aldığımız zaman bu havalimanı rakamlarına bir otelci olarak pek inanasım gelmiyor. Bu bakımdan çok gerçekçi bulduğumu söyleyemem. Gördüğümüz kadarıyla Alman turistlerde artış görünüyor ama TUI ve Neckermann'ın getirdiği yolculara baktığımız zaman yüzde 25-30 gibi azalışlar var. Bu nasıl bir iş?" ifadelerini kullandı.
'KÖRFEZ KRİZİNDE BUNU YAŞAMADIK'
Şakiroğlu, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: "Önümüzdeki aylarda bir miktar artış olur ama fiyatlar ne kadar inse de Rus pazarındaki düşüş devam ediyor. Rus vatandaşlarının ekonomik olarak zor durumda oldukları ve tatile çıkmakta zorlandıkları anlaşılıyor. Tabi bu Avrupa için de geçerli. Bu sene Türkiye ve Alanya için özel bir sene oldu. Körfez krizinde bile böyle bir azalma görmedik. Sadece otelciler değil, esnaf da bu durumdan şikayetçi. Dolu olan oteller de para kazanamıyor. Çünkü maliyet çok artmış durumda. Yiyecek içecek fiyatlarında yüzde 25-30'a yakın zamlar oldu. Döviz kurları biraz yüksek seyrediyor da otelci bundan çok cüzi bir zararla belki kendini kurtarabilir. Öyleyse topyekun zarar demek. Fiyat artışlarını dengelemek gerekiyor. Müşteriye oda fiyatlarını komik rakamlara veriyoruz. Gelirlerle giderler göz önüne alınarak fiyatlar saptanmıyor. Biz sürekli yatak yapıyoruz. Böyle yapınca fiyatlar düşüyor. Maliyet artışındaki artışlara rağmen fiyat düşürüyoruz. Bir taban fiyat olması lazım. Bu taban fiyat olmadığı takdirde sektör çok yakın bir tarihte bitmeye mahkumdur."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.