• BIST 13251.85
  • Altın 6730.8
  • Dolar 48.8203
  • Euro 55.6142
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 23 °C

Rönesans ressamı Antonello da Messina'nın- dört eseri çalındı

Rönesans ressamı Antonello da Messina'nın- dört eseri çalındı
Antonello da Messina'nın 1473 tarihli "Polittico di San Gregorio" tablosunun hayatta kalan beş paneli, bunlardan üçü İtalya'nın Messina kentindeki Museo Regionale Accascina'dan çalındı,

ROMA- Antonello da Messina'nın 1473 tarihli "Polittico di San Gregorio" tablosunun hayatta kalan beş paneli, bunlardan üçü İtalya'nın Messina kentindeki Museo Regionale Accascina'dan çalındı, 

İtalya Kültür Bakanı Pazar günü yaptığı açıklamada, 15. yüzyıl ressamı Antonello da Messina'ya ait dört eserin Messina Bölge Müzesi'nden gece saatlerinde çalındığını belirterek, polis soruşturmasına güvendiğini ifade etti.

Bu hırsızlık, Messina'yı Rönesans ressamının doğduğu şehirde kalan tek eserinin parçalarından ve Sicilya Bölgesi tarafından yirmi yıl önce satın alınan küçük bir tablodan mahrum bırakıyor.

Kültür Bakanı Alessandro Giuli yaptığı açıklamada, "Hırsızlık olayını şok ve üzüntüyle öğrendim" dedi.
İtalyan medyasının bildirdiğine göre, hırsızlar müzeye İtalya'da ulusal bayram olan 15 Ağustos gecesi girdiler.
Reuters'ın ulaştığı bir müze yetkilisi, herhangi bir bilgi veremeyeceklerini söyledi.
Corriere della Sera internet sitesine göre, kültürden sorumlu yerel meclis üyesi Enzo Caruso, "Sanki bir filmden fırlamış gibiydi" dedi.

Antonello da Messina çalıntı parçalar arasında çalışıyor.
Caruso, İtalyan devletinin bu yılın başlarında 15 milyon dolara bir Antonello da Messina eseri satın almasının, Messina müzesini suçluların radarına sokmuş olabileceğini söyledi.

antonello-da-messina-001.jpg

Hırsızlar, Polittico di San Gregorio olarak bilinen sunak panosunu oluşturan beş panelden geriye kalan üçünü çaldılar.Aslen altı panelden oluşan ve Messina'nın 1908 depreminde yıkılan yerel bir manastır için tasarlanan bu sunak resmi, Sicilyalı ressamın memleketinden hiç ayrılmayan tek eseridir.
İkinci sanat eseri güvenli bir şekilde sergilenen alandan alındı.
Hırsızlar, güvenli bir vitrinden dördüncü bir sanat eserini çaldılar: bir tarafında Meryem Ana ve Çocuk ile bir Fransisken rahibi, diğer tarafında ise İsa'yı tasvir eden küçük, iki taraflı bir tablo.
Eser, Wilhelm Soldan koleksiyonunun bir parçasıydı ve 2003 yılında Christie's tarafından Sicilya Bölgesi'ne satıldı; aynı yıl eser Antonello da Messina'ya atfedildi.

antonello-da-messina.jpg

Şubat ayında İtalya Kültür Bakanlığı, Sotheby's'den, açık artırmada satılmadan hemen önce, Ecce Homo olarak bilinen iki yüzlü bir tabloyu daha satın aldı.
Antonello da Messina'nın "Ecce Homo" tablosu, İtalyan devleti tarafından yakın zamanda satın alınmasının ardından ve 26 Mart 2026'da Roma, İtalya'daki L'Aquila'da bulunan Abruzzo Ulusal Müzesi'ndeki kalıcı sergisinden önce Sala della Minerva'da sergileniyor.

Antonello da Messina'nın mirası
Yaklaşık 1430 yılında doğan Antonello da Messina, Napoli'de eğitim gördü ve burada Provence ve Flaman sanatçılarının eserlerini inceledi; bu sanatçıların etkisi eserlerinde açıkça görülmektedir.

1457'de Messina'ya döndü ve 1474'e kadar orada çalıştı.

Messina hırsızlığı, İtalyan polisinin Cuma günü, Mart ayında kuzeydeki Parma kenti yakınlarındaki bir müzeden çalınan Fransız ustalar Paul Cézanne, Pierre-Auguste Renoir ve Henri Matisse'e ait üç tabloyu ele geçirmesinin ardından gerçekleşti.

Bu haber toplam 103 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.