• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Rize Kalesi suru çöktü

Rize Kalesi suru  çöktü
Rize Kalesi surlarınraki çökmeler için Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Kültür Bakanlığı'nın incelemeleri ardından onarım başlayacak

RİZE -Rize il merkezinde bulunan ve ilin kültürel varlıklarının gözdesi olan Rize Kalesi'nin surunun bir kısmı çöktü.

Rize İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, Rize Kalesi surlarının bir kısmında meydana gelen çökmeler için Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Kültür Bakanlığı'nın gerekli incelemeleri yapmasının ardından onarım çalışması başlatacaklarını söyledi.

Hocaoğlu, Rize Kalesi'nde en son restorasyon çalışmasının 1987-1991 yılları arasında Kültür Bakanlığı tarafından yapıldığını hatırlattı.

 



Kale surlarında meydana gelen çökmeleri takip ettiklerini belirten Müdür Hocaoğlu, gerekli tespitleri yaptıktan sonra hazırlamış oldukları raporu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Kültür Bakanlığı'na sunduklarını belirterek, "Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu konu ile ilgili bir toplantı düzenleyecek. Toplantı sonrası uzman kişiler yıkım nedeni ile inceleme yapacak. Rize Kalesi'nin surlarının bir kısmında meydana gelen çökmeler için Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Kültür Bakanlığı'nın gerekli incelemelerinin ardından onarım çalışması başlatacağız.'' diye konuştu. İncelemenin yaklaşık bir ay sürebileceğini kaydeden Hocaoğlu, müdürlük olarak kendilerinin gerekli ön tedbirleri aldıklarını da sözlerine ekledi.

 

'RİZE KALESİ'NİN TARİHİ'

 

Yetkililer, Rize Kalesi'nin tarihi konusunda kesin bir bilginin olmadığını belirtirken, ilk yapılışında İç Kale ve Aşağı Kale'den meydana geldiğini belirtti.

 

Aşağı Kale bölümü yoğun yapılaşmadan ötürü tamamen yok olurken, yalnızca batı tarafındaki bazı sur parçaları ile kuleleri kaldığı kaydediyor.

 

Aşağı Kale surlarının bazı bölümleri Bizans İmparatoru Alexios II. (1297-1330) zamanında yapılan Trabzon Kalesi ile benzerlik göstermesinden ötürü bu dönemde yapıldığı sanılmaktadır. İç Kale ise, İmparator Iustinianus (527-565) zamanında yapılmıştır. Sonraki dönemde de Trabzon Kommenosları zamanında Aşağı Kale'nin surları yapıldığı ve bu kalenin Osmanlı döneminde onarılarak kullanıldığı iddia ediliyor.

 

Deniz seviyesinden 150 metre yükseklikte bulunan İç Kale ise, doğal bir yükselti üzerine yapılmış. Düzgün olmayan, yamuk şekilde bir planı olan İç Kale'nin girişi doğu yönündedir. Bu kapıdan küçük bir avluya girilmektedir. Avludan ikinci bir kapı ile de asıl kaleye geçilmektedir. İç Kale'yi çevreleyen duvarlar ve surlar kısmen düzgün kesme taştan, kısmen de moloz taştan yapılmış ve kireç harçla da sağlamlaştırılmıştır. Duvar kalınlıkları 1,5 metreyi bulmaktadır. İç Kale'nin yarım daire planlı beş kulesi vardır. Ayrıca doğusuna da kayalara oyulmuş bir kuyu yapılmıştır. Kale harap bir durumda iken 1990'lı yıllarda Kültür Bakanlığı tarafından onarıldığı ve bu onarım sırasında yıkılmış olan seyirdim yolu ve mazgallar yenilendiği kaydedildi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.