HATAY -Kış aylarında su baskınlarıyla göle, yazın ise kuraklık yüzünden çöle dönüşen Amik Ovası'nın kurtuluşu olan Reyhanlı Barajı'nın yapımı için hükümet düğmeye bastı.
Yarım asırdır hükümetlerin seçim vaadinden öteye gidemeyen Hatay'ın Reyhanlı ve Kumlu ilçeleri arasında yer alan barajın bugüne kadar tabelası vardı ancak hiçbir çalışması yoktu.
Amik Ovası sulaması ilk kez 1966 yılında hazırlanan planlamada ve Orta Ceyhan Projesi Menzelet sulaması kapsamında ele alınmıştı.
Hatay Valisi Ahmet Kayhan, Hataylıların özlemle bekledikleri Reyhanlı Barajı'nın müjdesini verdi. Kayhan, Hatay'ın yıllardır özlemini duyduğu Reyhanlı Barajı'nın faaliyete geçirilmesiyle çiftçinin tarımda var olan sorunları ortadan kalkacağını aktardı.
Reyhanlı Barajı'nın yapımı için kamulaştırma sorununu ortadan kaldırarak işe başlayacaklarını dile getiren Kayhan, bu sorunu da takasla çözeceklerini vurguladı.
TİGEM arazilerinin kamulaştırılacak arazilere karşılık verileceklerini anlatan Kayhan şöyle konuştu; "Reyhanlı Barajı'nın kamulaştırma sorununu çözmek için TİGEM'in arazilerinin Reyhanlı Barajı'nın su havzasında kalan arazilerin sahiplerine takas yoluna gideceğiz. Takas etmek suretiyle barajın kamulaştırma sorununu çözeceğiz. TİGEM arazileri vatandaşlara geçmiş olacak. TİGEM arazileri yine kullanılmış olacak. Ama devlet yerine şahıslar kullanmış olacak. Daha doğrusu şahısların arazisini devlet kamulaştırma için bir bedel ödemeyecek, karşılığında arazi verecek. Böyle bir çalışma başlatıyoruz. Bu çalışma Reyhanlı Barajı'nın kamulaştırma sorununu ortadan kaldırmış olacak. Kamulaştırma sorunu Reyhanlı Barajı'na büyük bir maliyet getiriyordu. Bu sorunu ortadan kaldırırsak mesele büyük bir çapta çözülmüş olacak."
Devlet Su İşleri (DSİ) Hatay Şube Müdürü Ali Şensöz ise barajın yapılması için en heyecanlı günlerin 1995 yılında yaşandığını belirterek, "1995 mali yılı yatırım programı ve uygulama planında yer alması yöre halkını çok sevindirmişti. Ancak o yılın da üzerinden 12 yıl geçti. Yine bütçe yetersizliği sebep gösterilerek barajın yapımı ihale edilememişti." dedi.
DSİ Genel Müdürlüğü'nün 2007- 2009 dönemi Yatırım ve Kamulaştırma Programı Tasarısı'nda Reyhanlı Barajı'na bin YTL ödenek verildiğine hatırlatan Şensöz, barajın 2007 yılı birim fiyatlarından hesaplandığında ihale edilebilmesi için, 218 milyon YTL olan keşif bedelinin yüzde 10'u oranındaki 21 milyon 800 bin YTL ödeneğe ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Şensöz, Reyhanlı barajı takviye tesisleri ile sulama ve drenaj tesislerine ait uygulama projeleri yapımı baraj inşaatına paralel olarak daha sonra ihale edilerek yapılacağını ve bu tesislerin bedelinin ise 2007 yılı fiyatları ile 579 milyon YTL olduğunu aktardı.
Barajın yapım alanının 2 bin 630 hektar olanı kapsadığını dile getiren Şensöz, bu alanın kamulaştırma bedelinin ise 79 milyon YTL olduğunu vurguladı.
Şensöz, Amik Ovası'nın sulanması için yapılacak bu Reyhanlı Barajı'nda 460 milyon metreküp su tutulacağını ve 60 bin hektar alanın da sulanacağını aktardı.
Her yıl Amik Ovası'nda yaşanan su baskınlarının da bu baraj sayesinde geçileceğini anlatan Şensöz , barajın hayata geçirilmesi ile Amik Ovasında 20 bin hektarlık alanın taşkınlardan da korunacağını dile getirdi.
Amik Ovası'nda yıllık beslenmenin 2 katı kadar yer altı suyunun sulama hizmeti için kullanıldığının altını çizen Şensöz, bu nedenle arazide yer yer tuzlanmanın oluştuğu, aynı şekilde yeraltı suyunun çekilmesi halinde Amik Ovasın da zamanla çoraklaşma meydana geldiğini tespit ettiklerini ifade etti.
Barajın tamamlanmasıyla 10'nin üzerinde yeni istihdam sağlanacağını yörenin gelir seviyesinin de yükseleceğine anlatan DSİ Hatay Şube Müdürü Ali Şensöz, şöyle konuştu; "Proje faaliyete geçtiği takdirde her yıl bölgede meydana gelen taşkınların verdiği zararın ve çoraklaşmanın önlenmesi, verimli toprakların sulanması sonucunda 2006 yılı fiyatlarıyla dekara 223,77 YTL, toplamda da 134 milyon 262 bin YTL yıllık net gelir artışı ile birlikte yılda 11 bin kişiye ilave istihdam sağlanacak. Bu projeden, Kumlu ve Reyhanlı ilçe merkezleri ile beraber 49 köy yararlanacak."
Ova çiftçilerinden Rıdvan Taşer, yazın ekili alanlarını sulamak için açtıkları sulama kuyularının son birkaç yıldan buyana kurumaya başladığını belirtti.
"Bu yüzdende Reyhanlı Barajı'nın bir an önce devreye girmesi için çalışma başlatıldığını öğrenmemiz bizi sevindirdi" diyen Taşer, bir daha hayal kırıklığı yaşamak istemediklerini aktardı.