• BIST 10358.46
  • Altın 4333.675
  • Dolar 40.1466
  • Euro 47.0268
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 29 °C
  • Antalya 24 °C

Perili Köşk ve tebrikler Ahmet Kocabıyık

İsmail Emen

Hürriyet'te Ayşe Arman yazmıştı Perili Köşkün bugünkü sahiplerini ve durumunu. Bende bir vesile ile oradaki dostlarımı ziyaret amacıyla gittim ve gördüm.
Yeni hali ile orası Borusan Holding'in merkez binası. Ama aynı zamanda Türkiye'nin en büyük Çağdaş Sanat Müzesi. Hafta sonu ziyarete açık.
Bizim jenerasyon resim konusunda “peyzaj ve natürmort” arasında sıkışmıştır. Resim deyince aklımıza Monet, Van Gogh veya Ahmet Hamdi, Fikret Mualla gelir. Ama bir Liam Gillick, Brigitte Kowans deyince kim o diye afallar kalırız. Başta bu güzel mekanı yaratan Ahmet Kocabıyık ve Borusan'ın çağdaş sanat koleksiyonu dünyalara değer. Bunun yanında periyodik olarak açılan sergilerde dünyanın önde gelen çağdaş sanatçılarını izlemeniz mümkün.
Borusan koleksiyonunda Donald Judd, Francois Morellet, Sol Lewitt, Thomas Ruff, Keitth Sonnier, Liam Gillick, Tatsuo Miyajima ve Roman Signer gibi Uluslar arası çağdaş sanatın önde gelen temsilcilerinin yanı sıra bizden birçok çağdaş sanatçının eserlerini de birarada görmek mümkün. Kutluğ Ataman, Sarkis, Gülsün Karamustafa, Bülent Evren, Burak Arıkan, Cevdet Erek, Lale Delibaş, Ergin Çavuşoğlu ve Bengü Karaduman gibi. Ayrıca katlara serpiştirilmiş fotoğraf koleksiyonu da karşısından ayrılamayacağınız kadar muhteşem.

Halen Brigitte Kowanz'ın sergisi 20 Ocak tarihine kadar gezilebilir. Her eserin karşısına geçip, kişisel yorumunuzu yapmak serbest. Güzel tarafı da bu. Resmin veya eserin içeriğinde sizin ne gördüğünüz önemli. Müzeyi gezerken bana rehberlik eden Sn. Neyran Bargu kızımıza da çok teşekkür ederim. Verdiği bilgilerle inanın bu konuda dağarcığımı çok aydınlattı.Ben ki dünyanın sayılı müzelerini çabuk gezme rekoruna sahip bir sanatseverim(!).Ama Neyran Hanım ile Çağdaş Sanat Müzesini gezmemiz bir saat sürdü diyebilirim. Kah kendime Avatar filmini seyreder gibi hissettim. Kah sonsuzluğun labirentlerinde kayboldum.İlk defa bir resim karşısında yorum yapmayı denedim desem yalan olmaz.

Perili Köşk Borusan tarafından önce kiralanıp daha sonra satın alındıktan sonra dış mekanı korunarak yenilenmiş. Ama içerde dış mekanın aksine ultra modern bir ofis havası yaratılmış. Güzel tarafı mekan bütünüyle hafta sonu ziyaretçilere açık. Cuma akşamı çalışanlar masalarını derleyip topluyorlar ve binayı bütünüyle ziyarete açıyorlar. Özellikle çocuklu aileler için atölye yaratılmış. Orada değişik aktivelerde bulunmaları ve oyalanmaları sağlanmış. Binanın bütün katlarında çağdaş sanatın nadide eserlerini görmeniz mümkün. Bu arada eşsiz Boğaz manzarasına bakarak balkon teras'da çay veya kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Tekrar hatırlatayım. Haftasonu cumartesi ve pazar günü perili köşk ziyaret için sizi bekliyor.

Başta Sn. Ahmet Kocabıyık olmak üzere Borusan camiasına bu eşsiz çağdaş sanat müzesi için teşekkürlerimi sunmak isterim. Borusan Filarmoni Orkestrası ile çağdaş müziğe yaptığı katkı yanında böyle bir eserle Türk sanat dünyasına diğer kuruluşlarımıza örnek teşkil edecek bir fedakârlıkta bulunmaktadır. Tebrikler Borusan.

Bu yazı toplam 5010 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.