• BIST 8981.29
  • Altın 2284.428
  • Dolar 32.3288
  • Euro 35.0498
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 19 °C

Orta Doğu’da sıcak gelişmeler! Türkiye seyahat uyarısında bulundu

Orta Doğu’da sıcak gelişmeler! Türkiye seyahat uyarısında bulundu
İranlı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından ABD yaklaşık 3 bin askerini Orta Doğu'ya kaydırma kararı aldı. Türkiye de vatandaşları, zorunlu olmadıkça Irak'a seyahat etmemeleri konusunda uyardı.

İSTANBUL, İranlı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından ABD yaklaşık 3 bin askerini Orta Doğu'ya kaydırma kararı aldı. Türkiye de vatandaşları, zorunlu olmadıkça Irak'a seyahat etmemeleri konusunda uyardı.

İran Devrim Muhafızlarına bağlı General Kasım Süleymani’nin, Irak’ta düzenlenen Amerikan hava saldırısında hayatını kaybetmesi sonucu yükselen Orta Doğu’daki tansiyon korkutucu bir hal aldı.

orta-dogu’.jpgAmerikan medyasında yer alan bir habere göre, yaklaşık 3 bin Amerikan askeri Orta Doğu’ya sevk edildi.

CNBC’de yer alan habere göre 3 bin 500, Reuters’ta yer alan haber göre ise 3 bin ABD askeri 82. Hava İndirme Tümeni’nden, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı sorumluluğunda olan bölgelere gönderilecek.

Askerlerin Irak ve Kuveyt’te bulunan Amerikan askeri bölgelerine konuşlandırılacağı belirtildi. Haberde, aynı tümenden 750 askerin de daha önceden Kuveyt’e gönderildiği ifade edildi.

TÜRKİYE’DEN SEYAHAT UYARISI

Orta Doğu’da yükselen tansiyon sonrasında Türkiye, vatandaşlarına zorunlu olmadığı sürece Irak’a seyahat etmemeleri konusunda uyarıda bulundu.

Dışişleri’nin açıklaması şöyle;

* Irak´ta 3 Ocak 2020 günü yaşanan gelişmeler sonucunda, ülkede halihazırda olumsuz seyreden güvenlik koşullarının daha da bozulabileceği ihtimali dikkate alınarak, vatandaşlarımızın zorunlu olmadığı takdirde, Irak’a bu aşamada seyahat etmekten kaçınmaları tavsiye olunmaktadır.

* Halihazırda Irak’ta bulunan vatandaşlarımızın ise, Bakanlığımızca yapılabilecek uyarıları yakından takip etmeleri, kalabalık yerlerde bulunmaktan kaçınmaları ve kişisel güvenlikleri konusunda müteyakkız olmaları yararlı olacaktır.

İranlı generalin Irak’ta öldürülmesi sonrası İran intikam alınacağını belirterek doğru zamanın beklendiğini açıklamıştı.

orta-dogu’-001.jpgNE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz yaz Suudi Arabistan’ın petrol şirketi Aramco’ya ait petrol rafinelerileri kimliği belirsiz insansız hava araçlarıyla bombalanmış saldırıyı Yemenli muhalifler üstlenmişti.

Ancak ABD yönetimi petrol fiyatlarında dalgalanmaya neden olan bu saldırıdan İran’ı sorumlu tutmuştu.

Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği milisler tarafından kuşatılmıştı. Reuters

GERİLİMİ TIRMANDIRAN SALDIRI

ABD bu hafta, Irak ve Suriye’deki İran’a yakın Ketaib Hizbullah örgütünün kamplarına hava saldırısında bulunmuştu. Saldırılarda 30’a yakın kişi ölmüş 50’ye yakın kişi de yaralanmıştı.

Saldırı sonrasında Şii milisler, Bağdat’taki Amerikan Büyükelçiliğini kuşatarak gerilimin tırmanmasına neden olmuştu. Büyükelçiliğe yönelik kuşatma sırasında çıkabn olaylarda Amerikan hükümetine çalışan bir personelin öldüğü belirtilmişti.

Kaynak: Sözcü, Ajanslar, Gazeteler
Bu haber toplam 1716 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.