• BIST 9548.09
  • Altın 2499.47
  • Dolar 32.4922
  • Euro 34.5731
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 22 °C
  • Antalya 20 °C

Öcalan'dan çok kritik mektup

Öcalan'dan çok kritik mektup
İmralı F Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan terör örgütü PKK'nın Lideri Abdullah Öcalan'ın 2 Mayıs 2019'da avukatıyla görüştüğü duyuruldu.

İSTANBUL- İmralı F Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan terör örgütü PKK'nın Lideri Abdullah Öcalan'ın 2 Mayıs 2019'da avukatıyla görüştüğü duyuruldu. Avukatların görüşmeye dair açıklamasında Öcalan'ın metni okundu.

İmralı F Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan Abdullah Öcalan ile avukat görüşmesi yapıldığı açıklandı.

İmralı F Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan terör örgütü PKK'nın Lideri Abdullah Öcalan'ın 2 Mayıs 2019'da avukatıyla görüştüğü duyuruldu. Duyurunun, YSK'nın İstanbul itirazlarını nihai karara bağlayacağı günde gelmesi dikkat çekici bulundu.

27 Temmuz 2011'den sonra avukatlarıyla görüşemeyen Abdullah Öcalan'la son olarak 12 Ocak 2019'da kardeşi Mehmet Öcalan görüşmüştü.

abdullah-ocalan.jpgAVUKATLARDAN AÇIKLAMA

Asrın Hukuk Bürosu'nun görüşmeye ilişkin basın toplantısında yaptıkları açıklamada şunlar kaydedildi:

"Basın toplantımız 2 Mayıs tarihinde Abdullah Öcalan ile avukat görüşmemize dairdir. 4 avukat başvurmuştuk, 2 avukat arkadaşımızın görüşme talebi gerçekleştirdi. Bu görüşmede sayın Öcalan ve 3 müvekkilimizin imzası ile bir metin açıklayacağız. İmralı F Tipi'nde bulunan sayın Abdullah Öcalan ile görüşme gerçekleştirdik.

Görüşme başvurusuna sadece 2 avukata izin verilmiş. Görüşmede belge alışverişine izin verilmemiştir. 8 yıla yakın bir süre Öcalan ile görüşmemiz, hukuki güvenliğin sağlanması konusunda bizi kaygılandırmaktadır. Periyodik olarak görüşmenin devam edip etmeyeceğini bilmiyoruz. Tecrit koşullarına rağmen, yasal haklarının bir an önce tesisi için yetkilileri göreve davet ediyoruz."

Avukatlar açıklamanın gecikmesinin nedeni olarak, Öcalan'ın mektubunun kendilerine geç ulaştırılması olduğunu söylediler. 

ÖCALAN'IN MEKTUBU OKUNDU

Avukatların "Öcalan'ın mektubu" olarak okuduğu metinde şu ifadeler yer aldı:

“İçinden geçtiğimiz tarihi süreçte derin bir toplumsal uzlaşmaya ihtiyaç vardır.

Sorunların çözümünde her türlü kutuplaşma ve çatışma kültüründen uzak, demokratik müzakere yöntemine şiddetle ihtiyaç vardır.

Türkiye’nin ve hatta bölgenin sorunlarını, başta savaş olmak üzere, fiziki şiddet araçlarıyla değil, yumuşak güçle yani akıl, politik ve kültürel güçle çözebiliriz.

İnanıyoruz ki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kapsamında Suriye’deki sorunların çatışma kültüründen uzak durularak; içinde bulundukları konumun, durumun Suriye’nin bütünlüğü çerçevesinde Anayasal güvenceye kavuşturulmuş yerel demokrasi perspektifinde çözüme ulaştırılması amaçlanmalıdır. Bu bağlamda Türkiye’nin hassasiyetlerine de duyarlı olunmalıdır.

Cezaevleri içindeki ve dışındaki arkadaşların direnişlerine saygı duymakla birlikte, sağlıklarını tehlikeye atacak ve ölümle sonuçlandıracak konumlara taşıracak noktaya taşımamalarını önemle belirtmek isteriz. Bizim için onların akli, fiziki ve ruhi sağlıkları her şeyin üstündedir. Ayrıca en anlamlı yaklaşımın zihinsel ve ruhi duruşun geliştirilmesiyle bağlantılı olduğuna inanıyoruz.

Bizlerin İmralı’daki duruşu, 2013 Newroz Bildirgesinde belirttiğimiz ifade tarzının daha da derinleştirerek ve netleştirerek sürdürme kararlılığındadır.

Bizim için onurlu bir barış ve demokratik siyaset çözümü esastır.

İmralı’daki duruşumuz nedeniyle merak eden, tavır koyan herkesi saygıyla anarken yüksek bir teşekkürü de borç biliriz.

Abdullah Öcalan, Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş.”

HDP’DEN AÇIKLAMA: DURUŞUMUZU SÜRDÜRMEK KONUSUNDA KARARLI VE ISRARLIYIZ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ile Sezai Temelli'nin imzalarıyla yayınlanan yazılı basın açıklamasında, Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla yaptığı görüşmenin “gecikmiş ama olumlu bir adım” olduğu belirtildi.

“Demokratik siyaset ilkemizdir” başlıklı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Değerli Basın Emekçileri,

Demokratik siyaset ilkemizdir...

2 Mayıs’ta İmralı’da Sayın Abdullah Öcalan’ın 8 yıl aradan ve 810 başvurudan sonra avukatları ile yapmış olduğu görüşme, gecikmiş ama olumlu hukuki bir adımdır.

Bu sorunun Türkiye’nin gündeminden çıkması için, İmralı’da hukuki tüm hakların varolan yasa ve yönetmeliklere, Anayasa’ya ve Türkiye’nin imzalamış olduğu uluslararası sözleşmelere uyumlu bir şekilde bundan sonra da sürdürülmesi en önemli temennimiz ve beklentimizdir.

Ülkemiz son derece kritik bir dönemden geçmektedir. Her zaman özenle vurguladığımız bir gerçeklik, ister tarihsel isterse güncel olsun, siyasal ve kültürel sorunlarımızı evrensel hukuk ve insan hakları çerçevesinde çözme imkanlarını kullanmak bu parlamentonun ve demokratik siyasetin temelidir.

HDP olarak demokratik siyaset, barış ve toplumsal uzlaşma konularındaki duruşumuzu sürdürmek konusunda kararlı ve ısrarlıyız. Bütün demokrasi güçlerini, vicdan sahibi insanları, siyasi partileri, sivil toplum kuruluşlarını bu kararlılığı güçlendirmeye ve birlikte davranmaya; elele ve omuz omuza demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü, adalet, özgürlük, eşitlik ve barış mücadelesini güçlendirmeye davet ediyoruz.

Kaynak: Odatv.com
Bu haber toplam 1843 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.