STOCKHOLM -İsveç'in başkenti Stockholm'de, İsveçliler ve Türkler "Nuh'un Gemisi"nde buluştu. Aşure ve Türk yemeklerinin sunulduğu programa İsveç Kilisesi'nden bir papaz, İsveç İslamafobi ile Mücadele Komitesi'nden bir yetkili ve İsveç'teki Türk kökenli vekil Mehmet Kaplan katıldı.
Dialogslussen isimli derneğin düzenlediği gecede önce genç bir müzisyen trompet ile Türk musikisinden örnekler sundu. Genç müzisyen, trompet ile Türk musikisinden örnekler vererek "batı argümanları ile doğuyu anlamaya ve dile getirmeye çalıştığını" vurguladı. Genç müzisyenden sonra sahneye gelen neyzen, geçmişten günümüze Türk müziğinden örnekler icra etti. Neyzenin ardından sinevizyon ile sunulan İstanbul'un tanıtılması ve bir arada yaşama kültürüne dair video salondan büyük beğeni topladı. Bu programların ardından gemi, sahilden hareket ederken, yolculuk esnasında akşam yemeği yenmeye başlandı.
Salonda Türklerden ve İsveçlilerden çeşitli kesimlerden gelen farklı insanların aynı masalarda yer alması ilgi çekici bir manzara oluşturdu. Masalarda genel olarak karşı kültürün yemek ve dil konusundaki değerlerini anlamaya yönelik renkli diyaloglar yaşandı.
Yemeklerden sonra kürsüye çağrılar konuşmalar genel olarak, karşılaştıkları ortamdan çok memnun olduklarını ve sıcak bir ortamda yer almaktan dolayı mutlu olduklarını ifade ettiler.
İlk olarak bir konuşma yapan İsveç Kilisesinden Papaz Annika Wiren'in çok heyecanlı olduğu gözlenirken, geceyle ilgili olarak duygularını şöyle ifade etti: "Bu programdan çok etkilenmiş durumdayım. Sizlerin birçok davetlerine katıldım. Örneğin bir iftar geceniz vardı ki, hayatım boyunca onu hiç unutmayacağım. Ve şuan kışın ortasında, bir geminin içerisindeyiz. Dinlediğimiz neyde de hissettiğimiz gibi, Türkiye'deki bir köyde de olabilirdik. Müzikte o duyguyu hissettik; bizi oralara götürdü. Müthiş bir geceydi, buraya davet edildiğim için çok mutluyum. "dedi. Sözlerinin devamında, "Güzel bir şeyler yapıyorsunuz" diyen Papaz Wiren, bu toplantıya çağrılırken yaşadıklarını şöyle ifade etti: "Size farklı bir şey daha anlatmak istiyorum. Bize ilk ziyaret edenler Muammer ve arkadaşı Fatih idi. Biz, İsveç kilisesinden geldiğimizden dolayı, diyalogdan bahsediyoruz. Sizler bize geldiğinizde, ibadet edecek bir yer istediğiniz, kuzeyi- güneyi (kıbleyi tespit için) sordular. İbadet ettiniz, biz de ettik. Ama herkes kendince. O kadar bir ve ortak olan taraflarımız var ki; aynı tanrıya inanıyoruz, faklı isimler vererek. Farklı dinler ve kültürlerden geliyoruz ama bizler birleştiren bir inancımız var, barışı birlikte kuracağız."
MİLLETVEKİLİ KAPLAN: "DİYALOGU ARTIRACAK PROGRAMLAR TEŞVİK EDİLMELİ"
Papaz Wiren'in ardından söz alan Türk kökenli vekil Kaplan, dışarıda buz gibi soğuk bir hava olsa da "kendimi çok çok sıcak bir ortamda hissediyorum" diyerek şöyle konuştu: "İsveç'te bir söz vardır; 'yalnız insan güçlüdür', diye. Bizde ise şöyle bir söz var; 'bir elin nesi var, iki elin sesi var.' Bunun kısaca anlamı ise, birlikte güç doğmasıdır. İnsanlar arasında neler olduğuna bakarsan, karşılamalarda cinsiyet, ırk vb farkları görmesen arasındaki sıcaklığı hissedersin. Ben de burada bunu hissettim. Åland'dan bir müzik dinledik; birlikte kürek çekmekten bahsediyordu. Birlikte yol alınır. Bir el pek bir şey yapamaz, ama bir arada bir şeyler yapılabilir. Fark dediğimiz şeylerin de pek bir önemi olmadığını göreceğiz. Hepimiz de bizlerin yaratan bir Allah'ın varlığına inanıyoruz. Bu işi organize eden ve toplumu bir araya getirenlere teşekkür ediyorum. Benim şehrim Stockholm'de, birlikte oluşturduğumuz sıcaklığı okullarımızdaki, işyerimizdeki diğer insanlara da iletiriz diye umut ediyorum. Farklardan ziyade bizleri birleştiren çok şeylerimiz var."
Programdan sonra CİHAN kameralarına programın genel bir değerlendirmesini yapan milletvekili Kaplan, bu tür insiyatiflerin, konuşmalarda da belirtildiği gibi, gerekli olduğunu söylerken, bunun gerekçesini şöyle açtı: "Çünkü toplumda hakikaten soğuk rüzgârlar esiyor. İsveç toplumu ister istemez Avrupa'daki, Fransa, Almanya ve Danimarka'daki soğuk rüzgârları hissetmeye başlıyor. O yüzden de, insanlar arasındaki sıcaklığı, diyalogu arttıracak bu tür insiyatifler teşvik edilmelidir. Katılımı da mümkün olduğunca geniş tutmalıdır. Başarılı bir akşam oldu diye düşünüyorum."
İSVEÇ İSLAMOFOBİ KOMİTESİNDEN JOHANSSON: "ÖNYARGILARI YIKMAK İÇİN DİYALOG"
"İslamofobiye karşı İsveç Komitesi"nden olan Ola Johansson da bir konuşma yaptı. Program sonunda CİHAN kameralarına genel bir değerlendirme yapan Johansson, kendisini tanıtırken İsveç asıllı, sosyal demokrat ve aynı zamanda Hıristiyan olduğunu söylerken, başka dinlerle, kültürlerle diyaloga çalıştığını belirtti. Gece hakkındaki düşünceleri sorulduğunda ise Johansson, "Ben sadece şunu söylüyorum: Önyargıları aşabilmek için diyalog çok önemlidir. Bu tür toplantılar da onu sağlayacaktır. Bu tür toplantıların çok önemi olduğu kadar, iş hayatındaki karşılaşmalar da çok önemli. İsveç toplumunda; yabancılarla İsveçlilerin bir arada yaşadığı, iç içe olunduğu yerlerde birbirine bakış çok daha farklıdır. Birbirini anlayış ve tolerans çok daha önemlidir. Günlük hayatımızdaki buluşmalar, toplumun gelişmesi için çok önemli. Tabii ki, değer yargılarına sahip çıkıp birlikte ve bir arada yaşamak şeklinde" şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.