• BIST 8714.69
  • Altın 3017.587
  • Dolar 34.2879
  • Euro 36.9787
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • Antalya 20 °C

New York'taki Türk tekstil fuarı

New York'taki Türk tekstil fuarı
New York'ta düzenlenen Türk Tekstil Fuarı'nı, ABD'nin yaşadığı ekonomik kriz derinden etkiledi. Fuara bu sene sadece 14 firma katıldı.

NEWYORK -ABD'nin New York kentinde önceki gün başlayan New York Türk Tekstil Ürünleri Fuarı (Texbridge New York) sona erdi. Ancak New York'ta düzenlenen Türk Tekstil Fuarı'nı, ABD'nin yaşadığı ekonomik kriz derinden etkiledi. Geçtiğimiz senelerde yüksek katılımla gerçekleşen fuara bu sene sadece 14 firma katıldı.




İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, ABD Doları'nın uluslararası piyasalarda değer kaybetmesinin, Türkiye'nin tekstil ihracatını olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Gülle, tüm olumsuzluklara rağmen, Türkiye'nin tekstil alanında Çin'den sonra ABD'ye 2. büyük ürün sağlayan ülke olduğunu ifade etti.

 

New York'ta 13'üncü kez açılan Türk Tekstil Fuarı'na bugüne kadar Türk firmalarının yoğun ilgi gösterdiğini belirten Gülle, bu sene katılımın az olması konusunda şunları söyledi: "Amerika'da yaşanan kriz katılımı etkiledi. Sebebi doların çok değer kaybetmesi. Buraya yönelik çalışan firmalarımızın ciddi kayıpları oldu. Bu kayıplar New York'ta sürdürdüğümüz ve sürdürmeye kararlı olduğumuz fuarımızı etkiledi."

 

Krizin geçici olduğuna inandığını belirten İTKİB Başkanı, gelecekten umutlu olduğunu da ifade etti. Türkiye'nin ABD pazarına ürün sağlayan ülkeler arasında daha önceleri 12. sırada bulunduğuna dikkat çeken Başkan İsmail Gülle, ABD Doları'nın tüm dünyada değerinin düşmesinin, Türk Lirası'nın da dolar karşısında değer kazanmasının tekstil ihracatçıları için olumsuzluklar meydana getirdiğini dile getirdi. Gülle, hala ABD pazarına mal satan firmaların ise takdir edilmesi gerektiğini söyledi.

 

Fuar katılımcılarından Atateks firması ihracat müdürü Mehmet Karayel de fuarın çok sakin geçtiğini anlatarak, ilk defa geçen yıl katıldıkları fuarda 40 ayrı firma ile bağlantı kurduklarını, bu firmalardan bir iki tanesi ile iş yaptıklarını anlattı. Mehmet Karayel; ABD'ye tekstil ürünü satmanın çok zor olduğunu da ifade etti.

 

Karayel, "Türk tekstil ürünlerinin kalite ile alakalı bir sorunu yok. Markalaşma ve reklam konusunda sıkıntılar var. Ben inanıyorum ki, kalite konusunda İtalyan ürünleri ile başa baş durumdayız. Daha doğru yapılacak bir tanıtım kampanyası ile başarı sağlamak mümkün. Fuar açıldığı andan bu zamana kadar sadece 2 müşteri geldi" dedi.

 

New York Türk Tekstil Fuarını, dün de New York Başkonsolosu Mehmet Samsar ziyaret etti. Mehmet Samsar, burada gazetecilere yaptığı açıklamada "Amerika'ya en önemli ihraç ürünlerimizden olan tekstil son 11 ayda 600 milyon dolarlık bir rakama ulaştı. Bu da geçtiğimiz yıla ilişkin olarak yüzde 10-15 civarında bir artışı gösteriyor. Türk tekstilinin kalitesi herkes tarafından biliniyor." dedi.

 

Katılımcıların sayısında biraz düşüş olduğuna dikkat çeken Samsar, "Bu da, fuarın uluslararası başka bir organizasyonla aynı tarihe denk gelmesinden kaynaklanıyor. Orada da çok sayıda katılımcımız var; ancak bu bizim milli fuarımız olduğu için bir şekilde devam etmesi yararlı. Bu yüzden az sayıda katılımcı da olsa bu fuarları her yıl tekrar etmek ve Amerikalı tüketiciye Türk tekstil ürünlerini onların ayağına kadar gelip tanıtmayı yararlı bir girişim olarak görüyorum" diye konuştu.

 

New York'un SoHo bölgesindeki The Puck Building'te salı ve çarşamba günü açık kalan fuara Akın Tekstil, Aksu İplik, Atateks, Bahariye, Bossa, Denizli Basma, İpeker, İpekiş, Kimteks, Kıvanç Tekstil, Orbey Tekstil, Örnek Tekstil, Özbuçak ve Söktaş Tekstil katıldı. New York'ta 28-30 Ocak tarihleri arasında da Türk Deri Fuarı'da düzenlenecek.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.