• BIST 8718.11
  • Altın 2245.336
  • Dolar 32.3297
  • Euro 35.1889
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C
  • Antalya 10 °C

Nargile, genç turistlerde Covid 19 riskini %35 artırıyor

Nargile, genç turistlerde Covid 19 riskini %35 artırıyor
Özellikle Alman gençler arasında özentiye bağlı nargile içmenin yaygınlaştığını belirten Op. Dr. Emin Canan, sigaradan üç kat daha fazla zararlı olduğunu söyledi.

Abdurrahman Büyükkeskin
Manavgat/Antalya -
Sağlık turizmi uzmanı Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Emin Canan, kullanımı gençler arasında yaygın olan nargilenin sigaradan üç kat daha fazla zararlı olduğunu söyledi. Son yıllarda gençler arasında özentiye bağlı nargile içiminin yaygınlaştığını belirten Op. Dr. Emin Canan, nargilenin hiçbir zararı yoktur; sözlerinin gerçek olmadığını belirterek "Solurum yolu hastalıklarına davetiye çıkarır. Vücut direncine zarar verir ve Covid'in önünü Covid 19 riskini %35 artırıyor" dedi.

nargile,-genc-turistlerde.jpg

Gençler arasında nargile kullanımın daha çok yaygınlaştığını ve nargilenin dumanının sigara gibi zararlı olması yanında şişe içinde su devir daiminin üst solunum yolu hastalıklarına davetiye çıkardığını anlatan Dr. Canan şöyle knuştu: ''Antalya en fazla nargile içimini Suriyeliler yapıyor. Tatile gelen Alman ve Avrupalı genç turistler arasında çok yaygın. Nargilenin kullanımında marpucu her çekimde değişmek zorunda.

nargile,-genc-turistlerde-001.jpg

Özellikle genç turistler birinin kullandığı nargilenin marpucunu değiştirmeden içine çekiyor. Bu tür nargile içimi hem sağlığa hemde gribal enfeksiyon ve Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) pandemi ilan ettiği COVİD 19'a davetiye çıkarıyor. Nargilenin akciğere verdiği zarar sigaradan üç lst daha fazla. Pandemide genç turistler arasında Covid 19'un yaygıaşmasında nargilenin etkisi yüzde 35 oranında.''

dr-canan.jpg

Nargile hazırlandıktan sonra, dumanına ulaşmak için kuvvetli çekim nedeniyle akciğere sigaradan daha fazla zarar verdiğinin altını çizen Canan, nargile içmenin tüberküloz(verem) hastalığına da davet çıkardığını söyledi.

nargile,-genc-turistlerde-002.jpg

Nargile sağlığa zararsızdır sözlerinin tütün endüstrisinin bir oyunu olduğunu vurgulayan Canan, şu bilgileri kaydetti: "Marpuçun ucuna takılan, dumanın içinden çekildiği küçük ağızlık olan sipsi çok tehlikeli. Çoğu zaman içiciler sipsi değiştirmeden içebiliyor. Bunlar ağız yoluyla hastalık buluşmasına davetiye çıkarıyor. Akciğer hastalıkları ve vereme davetiye çıkarıyor."

Bu haber toplam 1929 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.