• BIST 8876.22
  • Altın 2877.277
  • Dolar 34.2018
  • Euro 37.5403
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 24 °C
  • Antalya 27 °C

Müzeler yeniden devlete geçti

Müzeler yeniden devlete geçti
Danıştayın BTM-TÜRSAB’a ihalenin hukuksuz olduğu kararını vermesi üzerine 3. İdare Mahkemesi ihale işleminin iptali kararı verdi.

ANKARA- Kültür, Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası, (Kültür Sanat Sen) Kültür ve Turizm Bakanlığı ‘Müze ve Ören Yerleri Gişelerinin, Giriş Kontrol Sistemlerinin Modernizasyonu ve Yönetimi’ ihalesi Danıştayın BTM-TÜRSAB’a ihalenin hukuksuz olduğu kararını vermesi üzerine 3. İdare Mahkemesi ihale işleminin iptali kararı verdi. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM) tarafından bilet gelirinin kontrol edilemediği belirtildi. İhalenin iptali üzerine geriye dönük hesapların yeniden incelemeye alınacağı ve farklı bir durum görüldüğü tardirde BTM-TÜRSAB’tan tazmin edileceği belirtildi. 

kultur-sanat-sen.jpg

ŞIRKETLERE PEŞKEŞ ÇEKILEREK TICARILEŞTIRILDİ
Kültür-Sanat Sen Başkanı Yavuz Demirkaya, müzelerin özelleştirilmesini öngören ihalenin yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle dava açtıklarını söylüyor. Müzelerin, halkı tarihle buluşturan önemli kültür merkezleri olduğuna dikkat çeken Demirkaya, şirketlere peşkeş çekilerek ticarileştirilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtiyor.

Kültür, Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası, (Kültür Sanat Sen) Kültür ve Turizm Bakanlığı ‘Müze ve Ören Yerleri Gişelerinin, Giriş Kontrol Sistemlerinin Modernizasyonu ve Yönetimi’ ihalesiyle ilgili açıklama yaptı.
Kültür Sanat Sen Genel Merkezinde KESK Genel Sekreteri Hasan Toprak’ın da katıldığı basın toplantısında konuşan Genel Başkan Yavuz Demirkaya, müze ve ören yerlerinin yönetiminin Türkiye Seyahat Acentaları Birliğine (TÜRSAB) ihale edildiğini belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM) tarafından bilet gelirinin kontrol edilemediği gerekçesinin öne sürüldüğünü ifade eden Demirkaya, Topkapı Sarayı, Efes Müzesi, Ayasofya Müzesi gibi 48 müze ve ören yerinin TÜRSAB’a ihale edilerek bir işletmeye dönüştürülmeye çalışıldığını dile getirdi.

ÜLKE GELIRININ YÜZDE 88’INI KAPSıYOR
Demirkaya, ihalenin iptali için Kültür ve Turizm Bakanlığına Ankara 3. İdare Mahkemesinde dava açtıklarını aktararak, “Danıştayın ihalenin hukuksuz olduğu kararını vermesi üzerine 3. İdare Mahkemesi ihale işleminin iptali kararı verdi. Müze ve ören yerleriyle ilgili ihalenin Devlet İhale Kanunu ile yapılmış olması elde edilecek olan gelirin usulsüzce özel sektöre teslim edilmesi ve kamunun büyük zarara uğratılması demektir. 2009 yılından bu yana elde edilen gelir, ülke genelindeki yerlerin gelirinin yüzde 88’ini kapsamaktadır” diye konuştu. Müze ve ören yerlerinin kamu yararına hizmet eden kurumlar olmaktan çıkarılmak istendiğini işaret eden Demirkaya, bu yerlerin ticari kurumlar haline getirilmesine izin vermeyeceklerini vurguladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2010’da Türkiye’deki en önemli 48 Müze ve ören yerinin gişelerini özelleştirmişti. Gişelerinin işletmesi ile buralardaki satış noktalarının işletilmesini içeren ihale BTM-TÜRSAB ortaklığına verilmişti. Kültür, Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası da, devletin zarara uğratıldığı gerekçesiyle, konuyu mahkemeye taşımıştı. Kültür-Sanat Sen Başkanı Yavuz Demirkaya, sendika olarak en son 2015 yılında Ankara 3. İdari Mahkemesi’ne, ‘ihalenin yasaya aykırı olduğu’ istemiyle açtıkları davada iptal kararı verildiğini söyledi. Karara, ‘ihalenin 4734 sayılı kanun kapsamında yapılması gerekirken, 2886 sayılı kanuna tabi olarak yapılmasında hukuka uygunluk bulunmaması’ gerekçe gösterildi.

GELIRLER HAZINE YERINE ÖZEL SEKTÖRE AKTARıLıYOR
Yavuz Demirkaya, Ayasofya, Topkapı, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Efes gibi Türkiye’nin en önemli 48 müze ve ören yerinin gişe ve kontrol sistemlerini kapsayan ihalenin MTM-TÜRSAB’a ‘pazarlık usulüyle’ verildiğini belirtti. Sendikalarının, ‘müze ve ören yerlerinden elde edilecek gelirlerin hazine yerine özel sektöre aktarılacağı ve güvenlik zafiyetinin oluşacağı’ gerekçesiyle Danıştay’da dava açtığını söyleyen Demirkaya, dava sonunda temyiz isteminin kabul edildiğini anlattı. Demirkaya, “2014 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ihale kapsamındaki 105 müze ve ören yerinin daha giriş ve kontrol sistemlerinin özelleştirilmesi yönünde girişimde bulunması üzerine, sendikamız 2015 yılında yeniden Ankara 3. İdari Mahkemesi’ne ‘ihalenin yasaya aykırı olduğu’ istemiyle dava açtı.” ifadelerini kullandı.

DEVLETIN UĞRADıĞı ZARAR BILINMIYOR
2012’de müze gişe modernizasyon ihalesi kapsamındaki 48 müze ve ören yerinden 247 milyon liralık gelir elde edildiğine dikkat çeken Demirkaya, bu rakamın ülke genelindeki müze ve ören yerleri gelirlerinin yüzde 88’ini kapsadığını belirtti. Kapsam dışı müze ve ören yerlerinin gelirinin ise 33 milyon lira olduğunu kaydetti. Devletin uğradığı zararın tespit edilerek BTM,TÜRSAB'tan tazmin edilmesi gerektiğini bildiren Demirkaya, “İhale kapsamında müze ve ören yerlerinden elde edilen 247 milyon liralık girdinin ne kadarının devlet kasasından alınarak TÜRSAB’ın kasasına aktarıldığı ise bilinmemektedir. Müze ve ören yerleri, halkı tarihle ve kültürel değerlerle buluşturan önemli kültür merkezleridir. Kamuya ait müze ve ören yerlerinin kaynaklarının şirketlere peşkeş çekilerek ticarileştirilmesi kabul edilemez bir uygulamadır.” değerlendirmesini yaptı.

GEÇEN YıL 1 MILYON 450 BIN KIŞI SARAYLARı GEZDI
Milli Saraylar’a bağlı bulunan tarihi saray, köşk ve kasırlar 2014 yılında da yerli ve yabancı ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü. 1 Ocak-31 Aralık 2014 döneminde Milli Saraylar’a bağlı tarihi mekan ve müzeleri gezen ziyaretçi sayısı 1 milyon 450 bin kişiye ulaştı. Milli Saraylar’ı 2013 yılı içerisinde toplam 1 milyon 260 bin kişi ziyaret etmişti. 972 bin kişiyle Dolmabahçe Sarayı, Milli Saraylar arasında en çok ziyaret edilen mekân olurken, Beylerbeyi Sarayı geçtiğimiz yıl içinde 175 bin ziyaretçiyi ağırladı. Beylerbeyi Sarayı’nı 63 bin kişiyle Ihlamur Kasrı, 58 bin kişiyle Küçüksu Kasrı ve 52 bin kişiyle yeni açılmış bulunan Milli Saraylar Resim Müzesi takip etti. Yıldız Şale Kasrı, Maslak Kasrı, Aynalıkavak Kasrı, Saray Koleksiyonları Müzesi, Yalova Atatürk Köşkü ve Florya Atatürk Köşkü ise 2014 yılı genelinde toplamda 129 bin yerli ve yabancı ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.

Zaman - Evrensel
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.