• BIST 8718.11
  • Altın 2243.296
  • Dolar 32.3313
  • Euro 35.1511
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • Antalya 13 °C

Muğla ve Marmaris'te yanan ormanlar ranta açıldı

Muğla ve Marmaris'te yanan ormanlar ranta açıldı
Toplam 66 bin 231 hektar ormanlık alan kül oldu. Yangınların üstünden daha 1 ay geçmeden kentteki birçok ormanlık alanın ranta açıldığı ortaya çıktı.

MUĞLA- Muğla’da 29 Temmuz’da başlayan yangınlar kısa sürede ilçelerin çoğuna dağılmış ve toplam 66 bin 231 hektar ormanlık alan kül olmuştu. Bu yangınların üstünden daha 1 ay geçmeden kentteki birçok ormanlık alanın ranta açıldığı ortaya çıktı.
BirGün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre, Muğla’da 29 Temmuz’da başlayan yangınlar kısa sürede Marmaris, Bodrum, Milas, Yatağan, Menteşe, Köyceğiz, Fethiye, Seydikemer ve Kavaklıdere ilçelerine yayıldı; iki haftada toplam 66 bin 231 hektar ormanlık alan kül oldu. Bu yangınların üstünden daha 1 ay geçmeden orman alanlarında 7 adet maden, otel ve RES projesine ‘ÇED Gerekli Değildir’ ve ‘ÇED Olumlu’ raporları verdi.
Marmaris İçmeler Mahallesi Kızılkum mevkiinde, Sinpaş Gayrimenkul Yatırım tarafından orman alanında kalan bölgede 205 odalı otel ve bin 407 adet devre mülk (konut) yapılması için bakanlık, 13 Ağustos’ta ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi. Proje, 163 bin 968 metrekarelik alanda yapılacak.

yanan-ormanlar-rant.jpgProjenin iptali için dava açan Marmaris Kent Konseyi, şu açıklamayı yaptı: “Proje konusu alan Marmaris Milli Park alanı içinde kalmaktadır. Ayrıca projede inşaatın kısıtlandığı kıyı-sahil şeridi kullanımı söz konusu olacaktır. Diğer taraftan proje alanı, geçtiğimiz günlerde meydana gelen yangından zarar gören orman sahası içinde kalmaktadır. Muğla yangınlarının en çok kayba yol açtığı Marmaris yangınlarının başlangıç yeri proje alanına yakındır.”
Bodrum Güvercinlik Mahallesi’nde ise doğa ve orman alanı içerisindeki Güllük Rüzgâr Enerji Santrali ve Enerji İletim Hattı projesi için bakanlık, 31 Ağustos’ta ÇED Olumlu kararı verdi. Yıldız Enerji Elektrik Üretim tarafından yapılacak projede 8 rüzgâr türbini kurulması ve yaklaşık 4,5 kilometre uzunluğunda enerji iletim hattı yapılması planlanıyor. Söz konusu proje için şirketin daha önce 13 tribün için aldığı ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına bölge halkı itiraz etmiş, bunun üzerine Muğla 1. İdare Mahkemesi geçen yıl kararı iptal etmişti. Ayrıca, proje alanına en yakın ‘1. ve 2. Derece Arkeolojik Sit Alanı’ 900 metre mesafede, en yakın ‘Doğal Sit Alanı’ ise 500 metre yakınlıkta bulunuyor.

yanan-ormanlar-rant-001.jpg

3 FARKLI MERMER OCAĞI
Seydikemer’de orman alanına 3 farklı mermer ocağı projesi yapılacak. Ören Mahallesi’nde Kanal Mermer Maden tarafından yapılmak istenen mermer ocağıyla ilgili bakanlık, 13 Ağustos’ta ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdi. Ocak sahasında toplamda 270 bin ton üretim yapılması planlanıyor. Proje sahası ağaçsız orman alanlarından oluşuyor.
Çökek Mahallesi’nde ise Batı Ege Mermer tarafından yapılmak istenen ocak için bakanlık, 17 Ağustos’ta ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdi. Proje sahasının 13,61 hektarı, orman alanı içerisinde kalıyor. Proje dosyasında ayrıca; nakliye sırasında ocak sahasından mevcut orman yoluna izinleri alınarak yeni yol yapılacağı ve ana yola kadar mevcut orman yolunun kullanılacağı belirtiliyor.
Yine Çökek Mahallesi’nde Kanal Mermer Maden tarafından 24,72 hektar ormanlık alanda yapılacak mermer ocağı için de 1 Eylül’de ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verildi. ÇED dosyasında, alanda yaklaşık 50 ağacın kesileceği belirtildi.

yanan-ormanlar-rant-002.jpgÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARI ÇIKTI
Kavaklıdere Derebağ Mahallesi’nde, Tekmar Mermer ve Maden İşletmeleri’nin ‘mermer ocağı patlatma ilavesi ve pasa geri kazanım tesisi’ projesi için 20 Ağustos’ta ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı çıktı. Proje kapsamında ayda 11 patlatma yapılması planlanıyor.
Menteşe’nin Çırpı Mahallesi’nde ise Omeks Madencilik tarafından orman ve tarım arazisi vasfındaki 24,31 hektarlık alanda mermer ocağı açılmak isteniyor. Bakanlık, bu proje için de ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdi. Proje kapsamında yıllık 540 bin ton kapasite ile mermer üretim faaliyeti gerçekleştirilecek.
Öte yandan gazeteci İsmail Saymaz’ın Halk TV’de yer alan dün yazısında, Marmaris’teki yangından 5 gün sonra Muğla Valiliği’nin Kızılkum Mevkisi’nde “Kızılbük Resort Otel ve Devremülk Projesi” “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir” raporu verdiğini ortaya koydu.

yanan-ormanlar-rant-003.jpgSöz konusu duruma, “cenaze evinde tef çalmak” benzetmesi yaparak tepki gösteren Saymaz, “Yatırımcının azami kar elde etmesi için koyun kaldıramayacağı bir nüfus yoğunluğu yaratılıyor. Avuç kadar koyda adeta bir şehir kuruluyor” diyerek uyardı.
Saymaz, “Dağda yangını söndürürken, yamaçtaki koya ‘ÇED Gerekli değildir’ raporu vermişler” başlıklı bugünkü yazısında, söz konusu koyun sırtına dayanan ağaçların yandığını belirtti.Söz konusu koyun Milli Park alanında kaldığına dikkati çeken Saymaz, projeye dair şu bilgileri aktardı:
“SİNPAŞ Gayrımenkul Yatırım Ortaklığı’nın hazırladığı proje tanıtım dosyasına göre koyda 205 odalı beş yıldızlı bir otel ve iki ayrı etapta 1407 devremülk yapımı planlanıyor. Devremülklerde 67.536 devre olması hesaplanıyor. Yasalara göre bir devremülkten yararlanma hakkı en az 15 gün olması gerekirken, bu projede süre yedi güne çekildi. Yatırımcının azami kar elde etmesi için koyun kaldıramayacağı bir nüfus yoğunluğu yaratılıyor. Avuç kadar koyda adeta bir şehir kuruluyor. Projede 7.428 metrekarelik alanda Thermal Welness Park tesisi yapılacağı anlatılıyor. Bu yüzden 1 Ocak 2021’den bu yana termal vurgusu öne çıkarılarak, satış gerçekleştiriliyor. Ancak projede termal kaynağı bulunmuyor. Termal, komşu parselde yer alıyor. Parselin sahibi ile SİNPAŞ arasında bağ bulunmuyor. Yine 9.600 metrekarelik alanda Marina Alışveriş Merkezi… 2.020 metrekare alanda açık ve kapalı yüzme havuzları ve 20 bin metrekare kapalı otopark yapılacak.”
Öte yandan Saymaz, Marmaris Kent Konseyi üyelerinin ‘ÇED Gerekli Değil’ raporunun iptali ve yürütmenin durdurulması için 11 Eylül’de Muğla İdare Mahkemesi’nde dava açtığını da aktardı.

Bu haber toplam 2135 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.