• BIST 9079.97
  • Altın 2323.673
  • Dolar 32.366
  • Euro 34.9506
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • Antalya 17 °C

MUÇEP: Kıyılarımızdan ellerinizi çekin

MUÇEP: Kıyılarımızdan ellerinizi çekin
Muğla’ya Hizmet Vakfı’nın işlettiği Akyaka Orman Kampı’nda kıyı alanlarını ahşap platformlarla kapatmaya başlamasını protesto için halk eylem yaptı.

AKYAKA / MUĞLA - Muğla’ya Hizmet Vakfı’nın işlettiği Akyaka Orman Kampı’nda kıyı alanlarını ahşap platformlarla kapatmaya başlamasını protesto etmek üzere Muğla Çevre Platformu Gökova Meclisi basın açıklaması düzenledi. Etkinliğe çok sayıda Akyakalı katıldı.

Orman Kampı’nda Akyakalıların ve tatilcilerin denize girdiği “Tramplen” denilen kıyı alanında birkaç gün önce ahşap platform inşaatı başlamıştı. Kıyının doğal peyzajının değiştirilmesine ve bu alanın MUÇEV’e kiraya verilerek kullanımın ücretli hale getirileceği haberlerinin yayılması üzerine özellikle sosyal medyada tepkiler yükselmişti. MUÇEP Gökova Meclisi iki gün önce sosyal medya üzerinden duyuru yaparak bölge halkını bugünkü etkinliğe katılmaya davet etmişti.
akyaka-orman-kampi-002.jpg

Basın açıklaması sırasında “Kıyılar Halkındır Engelleri Kaldırın”, “Kıyılarımızda Beach Club İstemiyoruz -Yetti Gari-“, “Kıyılarda Şezlong İşgaline Son”, “Muğla’ya Hizmet Bahane, Rant Şahane”, “Muğla Cennet Kalsın”, “Gökova’yı Vermecez” yazılı pankartlar açıldı.

Etkinliğe katılanlar basın açıklamasının ardından “Kıyılar halkındır engelleri kaldırın” , “Muğla’ya hizmet bahane kıyı talanı şahane” şeklinde sloganlar attılar.

Basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Akyakalılar son zamanlarda neredeyse her güne yeni bir kamusal alan saldırısı haberi ile başlıyor. Doğal koruma alanlarımızın koruma derecelerinin düşürülmesi, İmar Barışı, İmar Planı Revizyonu derken şimdi de Muğla’ya Hizmet Vakfı tarafından işletilen Orman Kampımızda kıyı alanlarının doğal peyzajının değiştirilmesi ile karşı karşıyayız.

Akyakalıların Orman Kampı olarak bildiği A Tipi Mesire Alanında halkın denize girdiği, “Tramplen” olarak adlandırdığımız alanda doğal peyzajı bozarak bir platform inşasına başlanması, örneklerini çokça gördüğümüz, para makinesi şeklinde çalışan “beach club” türü bir işletme oluşturulmasının planlandığını ortaya koyuyor. Alanın işletmecisi Muğla’ya Hizmet Vakfı, ünvanındaki “vakıf” kelimesi ile güya kamu yararına çalıştığı algısı oluşturmaya çalışan, aslında tamamen kar odaklı faaliyet gösteren bir ticari şirkettir. Muğla Valiliği tarafından kurulan ve Orman Kampı’nın işletmesinin bedava denilecek sembolik bir bedelle adeta hediye edildiği bu şirketin kar etmeyi düşünmeden kamu yararına adım atmadığını önceki icraatlarından iyi biliyoruz. Şirket, 2014 yılında işletme sahası içinde yer alan bungalovların etrafına tel örgüler çekerek Kıyı Kanunu’na aykırı bir şekilde kıyıya erişimi engelleyerek burayı halkın kullanımına kapatmak istemesi ile kamu yararına değil ayrıcalıklı kişilerin yararına çalıştığını ortaya koymuştu. Akyakalıların tepkisi üzerine bu girişimden vazgeçmek zorunda kalmıştı. Ancak görüyoruz ki bu alan yeniden halkın kullanımına neredeyse tamamen kapatılmıştır. Kamp alanı içindeki kıyı çitlerle çevrelenmiş ve kıyıya geçişler sınırlandırılmıştır.

Sosyal Medyada paylaşılan görüntülerden sonra Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nden 31. Mayıs 2021 tarihinde “Gökova A Tipi Kampının deniz kıyısındaki eskiyen tahtaların değiştirilmesi” başlığı ile bir açıklama yapıldı. Açıklamada “Gökova A Tipi Mesire Yeri’nde deniz kenarında bulunan iskele ve koylarda yosunlaşma ve çatlaklardan dolayı oluşan hasarların ahşap yapılarla onarımı işi; Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından verilmiş olan izin dahilinde onarım işleri yapılmaktadır ” deniyor.

Ancak Muğla’ya Hizmet Vakfı’nın yaptığı çalışmanın onarım olmanın çok ötesine geçen bir suistimal olduğu ortadadır. Daha önce hiçbir şekilde ahşap platformlar söz konusu değilken şimdi Kamp Alanının denize girilebilen tüm kıyı bölümlerinin ahşap platformlarla kaplanmasının hedeflendiği anlaşılıyor. Orman Kampının, yıllardır Akyakalıların ve Akyaka’ya gelen misafirlerin zihninde yer etmiş olan doğal peyzajının yok edilmesi kabul edilemez.

Akyakalılar olarak Muğla’ya Hizmet Vakfı’na, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’ne ve Muğla Valiliği’ne sesleniyoruz: Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun onarım için verdiği izne sadık kalarak çalışmalarınızı yalnızca hasarların onarılması ile sınırlı tutun. Onarım adı altında Akyaka’nın doğal peyzajını yok edecek bu uygulamadan vazgeçin. Bizler Akyaka sakinleri olarak onarım dışına çıkan bu çalışmanın bir an önce durdurularak kıyı alanımızın önceki doğal peyzajına kavuşturulmasını talep ediyoruz.

Uluslararası sözleşmelerle korunan Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde doğal peyzajın yok edilmesine, kıyı alanlarımızın rant aracına dönüştürülmesine, yasal haklarımızın gasp edilmesine izin vermeyeceğiz. Anayasadan ve yasalardan kaynaklanan haklarımızı her türlü yasal ve meşru mücadele ile sonuna kadar savunacağız. Kıyı alanları, kanunda da belirtildiği gibi hiçbir sınırlamaya tabi olmadan halkın kullanımına açılsın! Kıyı Kanununa tabi bulunan Azmak kıyısındaki işgallere son verilsin! Bırakın Akyaka doğal kalsın." açıklaması yapıld

Bu haber toplam 924 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.