• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Marmaray, dünya medyasında

Marmaray, dünya medyasında
Marmaray Projesi’ni 2007’de 14'ü Almanya’dan olmak üzere Yunanistan, İspanya ve İngiltere gibi farklı ülkelerden 53 basın mensubu da ziyaret etti.

İSTANBUL- Yapılma aşamasında ilgi odağı haline gelen Marmaray Projesi’ni 2007’de 1318 kişi ziyaret etti. Projeyi ayrıca 14'ü Almanya’dan olmak üzere Yunanistan, İspanya ve İngiltere gibi farklı ülkelerden 53 basın mensubu da ziyaret etti. Discovery ve National Geographic kanalları da belgesel yapmak amacıyla çekimler yaptılar.

 

İstanbul’un iki yakasını biraraya getirecek olan Marmaray, proje aşamasındayken ziyaretçilerin ilgi odağı durumuna geldi. Projeyi 2007 yılı içerisinde 1318 kişinin gezdiği bildirildi. Ziyaretçiler arasında 407 kişi ile Japonlar başta geliyor. Almanya, İngiltere, Hollanda, Danimarka, Slovenya, Macaristan, Hırvatistan, Yunanistan ve İspanya gibi Avrupa ülkelerinden ziyaretçilerin de 2007 içerisinde Marmaray’ı gezdiği belirtildi.

 

Marmaray’a dünyanın çeşitli ülkelerinden medya organlarının da hatırı sayılır bir ilgisi olduğu görülüyor. Projeyi, 2007 yılı içerisinde 14'ü Almanya, Yunanistan, İspanya ve İngiltere gibi ülkelerden olmak üzere 53 basın mensubunun ziyaret etti.

 

Marmaray Bölge Müdürü Dr. Mühendis Haluk İbrahim Özmen, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ulusal ve uluslararası basında projenin sık yer alması nedeniyle projeye ilginin fazla olduğunu dile getirerek, yurt dışındaki üniversite ile mimar ve mühendislik alanlarında kurulu sivil toplum örgütü üyelerinin de zaman zaman gezi taleplerini kendilerine ilettiklerini söyledi.

 

Özmen, bazı turizm firmalarının da projeyle ilgili tur düzenlediğini belirterek, bakanlığın verdiği izin çerçevesinde belli periyotlarda projeye ilgi duyan, teknik altyapısı olan grupların bu tip turlara katılıp projeyle ilgili çalışmaları yerinde görebildiklerini anlattı.

 

Belgesel yapmak amacıyla Discovery ve National Geographic kanallarının da belli periyotlarda gelip çekim yaptıklarını dile getiren Özmen, Discovery'de önümüzdeki aylarda ilk bölümünün yayına gireceğini kaydetti.

 

"Dünyanın en derin batırma tüneli'' unvanına sahip Marmaray Projesi ile ilgili bilgi veren Özmen, arkeolojik çalışmaların uzun sürmesi nedeniyle projenin 2011 yılı Ekim ayında bitirilmesinin planlandığını belirtti.

Özmen, projenin 1. aşaması 13,3 kilometrelik Boğaz Demiryolu Tüp Geçiş Kısmındaki çalışmalarda tünel açma çalışmalarının devam ettiğini, deniz dibine batırılacak 11 tüp tünelden 5'inin batırılma işleminin tamamlandığını dile getirdi.

 

Kış aylarında deniz koşullarının ağır olması nedeniyle Mart ayına kadar batırılma işlemlerine ara verildiğini kaydeden Özmen, geri kalan 6 tüp tünel elemanının da batırılma işlemlerini Ekim ayında tamamlanacağını söyledi. 135 metre uzunluğunda ve 15 bin ton ağırlığındaki bu  tüplerin, 30 santimetre kalınlığında bir çeşit conta ile vakumla birbirine bağlandığını ve izolasyonunun sağlandığını bildiren Özmen, projenin en önemli ayaklarından olan bu iş tamamlandığında boğaz geçişi boyunca 1387 metre uzunluğunda tüp-tünelin batırılmış olacağını belirtti.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.