• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Lokantacıların kupon şikayeti

Lokantacıların kupon şikayeti
Türkiye'nin Turizm İletişim formuna Sait İskender Restoranları'nın sahibi Sait Karabağlı'dan 'yemek kuponları' hakkında 'Esnafın Feryadı' şikayeti geldi.

İSTANBUL-Türkiye'nin Turizm  İletişim formuna 'Esnafın Feryadı' olarak Sait İskender Restoranları'nın sahibi Sait Karabağlı'dan 'yemek kuponları' şikayet geldi.
Yemek kuponları vere şirketlerin yasadışı olarak  fahiş komisyonlarla çalıştıklarını belirten Sait Karabağlı, şikayetini şöyle dile getirdi:
"Ülkemiz genelinde lokantacı esnafımıza bin bir tezgâhla kullandırılan, kullanmaya mecbur edilen, yabancı ve yerli menşeli firmaların çıkardıkları yemek kuponlarına aylık %8–10 gibi fahiş oranda komisyon ödemekteyiz.Bu ve benzeri firmalar aracı kurum statüsündedir. T.C. Ticaret kanunlarında belirlenen %1–3 oranında komisyon alabilirler. Kurulduğu günlerde aylık %3–4 oranında komisyon uygularken, piyasayı ellerine geçirdikçe bu oranları yükselterek bu seviyelere çıkmışlardır.

Sait Karabağlı'dan Türkiye'nin turizm haber sitesi TürkiyeTurizm.com'a gelen mesaj bilgileri aşağıda yer almaktadır.

 

Ad Soyad : sait karabaglı .

E-Mail : k_saitiskender@hotmail.com .

Konu : restorantların sorunları .


Mesaj : ESNAFIN FERYADI
Esnafımız sırtından haksız kazanç elde edenlere karşı, ilgilileri göreve çağırıyoruz. Ülkemiz genelinde lokantacı esnafımıza bin bir tezgâhla kullandırılan, kullanmaya mecbur edilen, yabancı ve yerli menşeli firmaların çıkardıkları yemek kuponlarına aylık %8–10 gibi fahiş oranda komisyon ödemekteyiz.
Bu ve benzeri firmalar aracı kurum statüsündedir. T.C. Ticaret kanunlarında belirlenen %1–3 oranında komisyon alabilirler. Kurulduğu günlerde aylık %3–4 oranında komisyon uygularken, piyasayı ellerine geçirdikçe bu oranları yükselterek bu seviyelere çıkmışlardır.
Son yıllarda enflasyon düşmesine rağmen keyfiyetle bu oranları hala uygulayan yasa tanımayan bu firmaların soygununa karşı duran esnafımız sesini duyuramamış, oda yöneticilerimiz ise seyirci kalmıştır. Banka faizleri ve kredi kartı komisyonları, bir dönemler yüksek düzeylerde seyrederken enflasyon düşüşüne paralel kademeli olarak aşağıya çekilmiş bu günkü haliyle aylık % 1- 1,5 olarak uygulanmaktadır.
Bu durum emsal teşkil etmelidir. Gıda üretimi ve satışı yapılan iş yerlerinde uygulanan KDV oranı %18 iken bu oran 2008 itibarı ile %8 oranına çekilmiştir. Esnafımızı nispeten rahatlatacaktır olan %10 indirimi’de bu firmalar elimizden almaktadır.
Maliye Bakanlığımıza esnafımız adına teşekkür ediyor, Sayın Ticaret Bakanımız Zafer Çağlayan’ nın konuya desteğini bekliyoruz. 5362 sayılı esnaf ve sanatkârlar yasası gereği kurulan, bizleri temsil hakkına sahip, haklarımızı korumakla mükellef meslek odamız ne yazık ki ortalarda yoktur, Esnafımızın sorunlarına duyarsız ve sivil toplum bilincinden uzaklar, esnafımız sahipsiz.
Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonundan soruna çözüm üretmesini, Konfederasyon bünyesinde yemek kuponu çıkarmasını bekliyoruz.
Sitenizde duyurulması dileklerimle saygılar.

Sait Karabağlı
Sait İskender Restoranları
0532-212-72-38 - 0212-229 68 68 

Gönderilme Tarihi : 09.12.2007 49:20:13

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.