Bora Özgen-Türkiye Turizm
İSTANBUL- Safranbolu’da 23-25 Mayıs tarihlerinde yapılacak Geleneksel Lezzetler Şenliği’nin Feriye Lokantası’nda yapılan tanıtımında Anadolu Mutfağı’nın uluslararası düzeye getirilmesi için yapılacak çalışmalar tanıtıldı.
Anadolu Halk Mutfağı Derneği'nin hazırladığı Geleneksel Lezzetler Şenliği Safranbolu'da Karabük Valiliği ve Safranbolu Belediyesi'nin ev sahipliğinde yapılacağı bildirildi. Şenliğe Tüm Aşçılar Federasyonu-TAF ile bünyesindeki Avrasya Aşçılar Derneği ile diğer dernekler, Mutfak Dostları Derneği, Assos Vakfı’nın destek olacağı bildirildi.
Etkinlik, Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkan Yardımcısı, Assos Vakfı Başkanı Ali Akdamar kaybolan mutfağımızı korumak için harekete geçtiklerini söyledi.
Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin Anadolu kültür birikimini ortaya çıkarmaya 'mutfak' ile başladıklarını belirterek derneğe Tokat’ın Zile ilçesinde bir konak tahsis edildiğini bildirdi.
Mutfak Dostları Derneği Başkanı Ahmet Örs de, etkinliğe ilk kez katkıda bulunacaklarını belirterek
Anadolu mutfağının 'taşralı' olarak görüldüğünü, daha sonraları, yerel yemeklerin öneminin anlaşıldığını belirten Örs, şenlik kapsamında 'Safran' ve 'Hızlı gelişen kentlerde yerel mutfağın önemi' konulu iki panel düzenleyeceklerini bildirdi.
Safranbolu Belediye Başkanı Nihat Cebeci ise "Hamburgerden bıkıp, yerel tatların keyfine varmak isteyen herkesi Safranbolu'ya bekliyoruz. Burada unutulmayacak anlar yaşayacaksınız" dedi.
Prof. Dr. Metin Sözen, 1975'lerde ziyaret ettiği Safranbolu'da o zamanlar kalacak bir tek otelin bile olmadığını anlattı. Sözen, "İlçeye gittiğimiz zaman herkes birisinin evinde yatmıştı. Ancak o gün o evde oturanların ikram ettikleri tatlar, kimsenin aklından çıkmamıştı" dedi.
Karabük Valisi Can Direkçi "Kültürel mirasımızı turizmin hizmetine sunmak istiyoruz. Safranbolu evleriyle ün kazandı, şimdi sizlere mutfak lezzetlerini de sunmak istiyoruz. Amacımız Batı Karadeniz mutfağının sunumunu tüm dünyaya tanıtmaktır" dedi.
Tüm Aşçılar Federasyonu TAF Başkanı Yalçın Manav da, herkesin yöresel yemeklere sahip çıkmasını istedi.
Toplantıda son konuşmayı herkesi şaşırtan düzgün bir Türkçe ile yapan Japon Başkonsolosu Dr. Hironao Matsutani "Şimdiye kadar Safranbolu'ya gelme imkanım olmadı. Kısmet olursa şenliklere ben de katılmak istiyorum" dedi.