ÇORUM -Çorum'da asırlardır süregelen 'Arife Duası' geleneğini yaşatan leblebici esnafı, her bayram öncesi leblebicilerin piri kabul edilen Ahmet Sever Efendi ve diğer ustalarını anarak dua ettiler.
Adı, ülke sınırlarını aşan Çorum leblebisini imal eden esnaflar, yaklaşık 3 asırdır süren 'dua' geleneğini yaşatıyor. Arife gününde ikindi namazı sonrası en eski leblebici dükkanında toplanan esnaflar, 3 asır önce leblebiyi ilk imal eden Ahmet Sever Efendi ile diğer ustalarını anarak işlerinde bereket ve helal kazanç elde etmeleri için dua ediyorlar. Yeni ve eski leblebi ustalarının buluştuğu Arife Duası, Çorum'daki en eski leblebi dükkanına sahip olan Mustafa Gülşen'in işyerinde yapılıyor.
Çorum Belediye Başkanı Turan Atlamaz ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necati Hayran ve leblebici esnafının katıldığı duayı 26 yıldır Tabakhane Camii emekli imamı Osman Ezer yapıyor. Şimdiye kadar bu duayı Tabakhane Camii imamlarının yaptığını anlatan Osman Ezer, ilk göreve başladığı günden itibaren iki bayram öncesi ve üç aylar başlangıcında olmak üzere yılda 3 kez 'Arife Duası' yaptıklarını söyledi. Duada leblebicilerin piri Ahmet Sever Efendi'yi de andıkları açıklayan Ezer, leblebi ustalarını ve kalfalarını da duaya kattıklarını ifade etti.
Arife duasının Ahilik geleneğine dayandığını dile getiren Gülşen Leblebi sahibi Mustafa Gülşen, duanın geçmişi ve yapılış amacı hakkında şimdiye kadar bir araştırma yapılmadığını belirtti. Bu konuyu araştırarak dua geleneğini gelecek kuşaklara aktarmak istediklerini belirten Gülşen, "Biz bu mesleği 3 kuşaktır sürdürüyoruz. Dedemizden duyduğumuz kadarıyla bu dua, leblebici çıraklarının kalfalığa, kalfaların ise ustalığa geçişleri için bayram öncesinde yapılırmış. Sonraları arife duası adını alarak günümüze kadar gelmiş. Bayram öncesi bir araya gelmemize vesile olan bu güzel geleneği yaşatmak için çabalıyoruz" diye konuştu.
Çorum Leblebiciler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Mahmut Ahıska ise, "Her yıl arife günlerinde bayramlaşırız ve pirimizi yad ederiz. Pirimizin emaneti olan duayı yaparız. Leblebicilere has olan bu gelenek sayesinde biraraya gelir, bayrama erme ve bayram kazancına şükrederiz" dedi.