• BIST 9693.46
  • Altın 2513.441
  • Dolar 32.5709
  • Euro 34.7723
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • Antalya 21 °C

Koronavirüsü müzisyenler ve set işçilerini işsiz bıraktı

Koronavirüsü müzisyenler ve set işçilerini işsiz bıraktı
Yüz binlerce kişinin işinden olduğu ekonomik bunalımdanh etkilenen sahne sanatçıları, müzisyenler ile set işçileri, krizin büyük mağdurları oldu.

ZAFER BAYKAL- TÜRKİYE TURİZM
BODRUM-Tüm dünyayı kasıp kavuran korona virüs salgınının neden olduğu kriz en çok gündelik yevmiye ile çalışanlar perişan etti. Bu grup içinde yer alan ses sanatçıları ile set işçileri günlerdir perişan durumda. Türkiye'yi evlere kilitleyen, ekonomik hayatı adeta felç eden Covid-19 virüsünün neden olduğu salgınla mücadele devam ederken, virüsün neden olduğu ekonomik kriz on binlerce kişiyi açlık sınırının altında yaşamaya mahkum etti.
Yüz binlerce kişinin işinden olduğu ekonomik bunalım yüzünden en çok etkilenen sahne sanatçıları, müzisyenler ile set işçileri, krizin ilk mağdurları oldu. Eğlence sektörünün krizle birlikte Türkiye genelinde ilk kepenk kapatan kuruluşlar olduğunu belirten ünlü sanatçı Balık Ayhan, bu durumdan on binlerce kişinin büyük mağduriyet yaşadığını söyledi.

muzisyenler.jpgÖNCE PLATFORM KURULDU, SıRADA SENDIKA VAR

Balık Ayhan Korona virüs salgını ile birlikte en büyük zararı eğlence sektörünün içinde bulunduğu bu zor durumdan kurtulması ve gelecekte benzeri olaylarla karşılaşılması durumunda en az etki ile atlatılması amacıyla müzisyenlerin bir araya geleceğini söyledi.

Müzisyen camiasının perişan durumda olduğunu söyleyen Balık Ayhan, yıllardır ertelenen ve üzerinde durulmayan müzisyen örgütlenmesinin organizasyonunu üstlendiğini söyledi.Sosyal haklar ve SGK güvencelerinden uzak müzisyen camiasının bu haklardan faydalanması için çalışmalara öncülük ettiğini ve bu bağlamda ‘Sahne ve set emekçileri platformu’ adı altında bir çatı oluşturduklarını bunu da sosyal güvence kapsamından yararlanabilmek için bir yol olarak kullanacaklarını söyleyen Balık Ayhan, ‘Tabi bizlerden çoğu müzisyenin de tek hatası günlük kazanıp, günlük yaşaması, birikim yapmadan yakalanmak kötü oldu’ dedi. Grubun kısa sürede Türkiye genelinde 6 bine yakın üye ile önemli bir yapılanma olduğunu söyleyen Balık Ayhan tüm kesimlerden destek beklediğini ifade etti.

muzisyenler-001.jpgHAZıRLıKSıZ YAKALANDıK

Orkestrası olan pek çok sanatçının tabi insanlara yardım ettiğini fakat bazı sanatçıların da orkestralarını unuttuğunu söyleyen Balık Ayhan, ‘Bizler artık sahne aldığımız günlerde ve saatlerde sigorta kapsamına girmek istiyoruz, SGK haklarımızdan yararlanmamız gerek, bu çalışmalarımızı bu yönde ilerleteceğiz’ ve müzisyenlerin sosyal güvenceleri bakımından gereken adımları bu işin ustaları ile atacağız’ dedi.

ONBINLERCE SANATKAR HAYATıNıN EN ZOR DÖNEMINI YAŞıYOR

Covid-19 salgını ile birlikte Türkiye adeta evine kapandı. Türk müziğinin ünlü sanatçılarından Balık Ayhan'ın öncülüğünde sosyal medyada örgütlenen 6 bine yakın sahne emekçisi seslerini duyurmaya çalışıyor. Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Balık Ayhan Küçükboyacı şunları söyledi;Her kriz öncelikle eğlence sektörünü vuruyor. Özellikle bu sektörde gündelik yevmiyeli olarak çalışan binlerce sanatçı, set işçisi müzisyen arkadaşımız var. Bunların hiç bir sosyal güvencesi olmadığı gibi düzenli geliri de hiç bir zaman olmaz.İşletmeciler tarafından haksız yere kapı dışarı edilmesi gibi sorunlar yıllardır çözülemedi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız başta olmak üzere devletimizin çok sayıda kurumuna bu sıkıntılarımızı zaman zaman dile getirdik, şimdiye kadar fazla sonuç alamadık.

DEVLET VE YEREL YÖNETIMLERDEN DESTEK BEKLIYORUZ.

Hiç bir ek geliri, sosyal güvencesi olmayan arkadaşlarımız için yerel yönetimler başta olmak üzere devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz. Bu kriz bize dayanışma ruhunu öğretti, önümüzdeki günlerde sendikalaşma sürecini başlatıyoruz. Bizler artık sahne aldığımız günlerde ve saatlerde sigorta kapsamına girmek istiyoruz, SGK haklarımızdan yararlanmamız gerek, bu çalışmalarımızı bu yönde ilerleteceğiz."

Bu haber toplam 1916 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.