• BIST 11007.37
  • Altın 5743.85
  • Dolar 42.5228
  • Euro 49.5529
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 12 °C
  • Antalya 10 °C

Koalisyonmu, yoksa tek parti hükümetimi?

İsmail Emen

Demokrasi tarihimizde koalisyon terimi ile 1960 sonrası hükümetlerinde ilk defa karşılaştık. Hatırlarım Koalisyon hükümetinin Başbakanı İnönü Washington’a resmi ziyarette iken burada Ekrem Alican’ın lideri olduğu koalisyon ortağı hükümeti düşürmüştü. Demokrasi tarihinde nadir görülecek olaylardandır. Ama bizde oldu işte. Başbakanın dönmesini bile bekleyemediler.

Sonra MC Hükümetleri gelir 1970’li yıllarda. Önce Ecevit’in koalisyonu ve kıbrıs çıkarması. Sonra CHP’yi dışarda bırakan II.MC Hükümeti. Tuluat dolu bir dönemdir. Anlatmak için ayrı bir yazı yazmak lazım. Ecevit Kıbrıs çıkarması ile yıldızını parlatınca Erbakan’dan kurtulmak için meclisi seçime zorladı. Hükümeti bozdu. 48 oya ihtiyacı vardı. Ama CHP’nin en parlak zamanında seçim yaptırırlar mı? Bütün muhalefet birleşti ve meşhur Milliyetçi Cephe’yi oluşturdular. Ecevit’de hiç beklemediği en parlak zamanında dışarda kaldı. Ecevit ve çevresi açısından büyük bir basiretsizlik ve hesapsızlıktı. Pekçok olayların ve 1980 olaylarının başlangıcını bu gelişim başlatmıştır.

Sonra koalisyon deyince Tansu Çiller-SHP koalisyonu daha sonrada DSP’nin silip süpürdüğü ve ANAP, MHP ile kurduğu koalisyon gelir hatıra. Bütün bunlar demokrasi tarihimizde koalisyonların randımansız ve verimsiz olduğu şeklinde bir intiba bırakmıştır. İş yapamadığından şikayet edilirdi.

2002 seçimlerinden buyana ülkede tek parti iktidarı var ve dördüncü dönemine doğru sakin sakin yol alıyor. Ama memleket pürperişan. Nereye baksanız elle tutulacak gibi değil. Bir yandaTürmenistan’a Tataristan’a benzer bir otokratik yönetime giden bir tek parti hükümeti var. Kuvvetler ayrılığı sizlere ömür. Yargı esir alınmış. Özgürlükler hergün daha da daralıyor. Hükümet işine gelmeyeni hallediyor. One-man show oynuyorlar. Memleket Erdoğan’a teslim edilmiş. Rüsvet ve yolsuzlıkların üstü örtülüyor ve rant bölüşümü devam ediyor. Kritik eden yok. Basın müteahhitler arasında pazarlık konusu. Denetleyen yok. İrade bana %50 oy verdi herşeyi yaparım diyen bir zihniyet var. Demokrasiyi sandıkta gören bir zihniyet ülkeye hakim ama yanlış üstüne yanlış yapıyor.

Eğer ülkede koalisyon hükümeti olsa idi bunlar bu kadar kolay yapılabilirmiydi? Bu kadar kolay “yaptım oldu bitti”ye getirilebilirmiydi? Mümkün değil. Onun için parasını ülkede çalıştırmak isteyen arab yatırımcının bir zamanlar bana söylediği bir söz var. Onu hatırladım. “Az olsun temiz olsun” demişti. Bende ülke bu kadar hızlı kalkınmasın. Yavaş olsun ama düzgün olsun. Demokrasinin taşlarını bir bir yıkmasın. Bu sözüm zamanında koalisyona tü kaka diyenlere. İnşallah aklımız başımıza gelir.
 

Bu yazı toplam 1331 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.