• BIST 8714.69
  • Altın 3017.587
  • Dolar 34.2879
  • Euro 36.9787
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • Antalya 20 °C

Kırmızı palmiye böceği paneli

Kırmızı palmiye böceği paneli
Belediye ve otel çalışanları kırmızı palmiye böceğinin zaraları hakkında bilgilendirildi

Abdurrahman Büyükkeskin/Cihan


ANTALYA - Antalya bölgesinde Mısır'dan binlerce dolar ödenerek ithal edildikten sonra turistik tesislere yerleştirilen palmiyelere kırmızı palmiye böceği tarafından kemirilerek zarar verilmesi üzerine görevli personele mücadele için eğitim verilmeye başlandı. Manavgat'ta yapılan toplantıda ziraat mühendisleri ile otel ve belediye park-bahçe işlerinde çalışan görevli personel 'Kırmızı Palmiye Böceği'nin zararları hakkında bilgilendirildi.
Adana Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü(AZMAE) ziraat mühendislerinin Manavgat Belediyesi Meclis Salonu'nda verdiği konferansta: turizm beldesindeki palmiye yetiştiricileri de bilgi sahibi oldu.


SUUDİ ARABİSTAN'A 200 MİLYON DOLAR ZARAR VERDİ
AZMAE ziraat mühendisi Mahmut Güneş, dünyada 202 cinste 2 bin 800 palmiye türünün bulunduğunu söyledi. Akdeniz ülkelerinde süs bitkisi olarak yetiştirilen palmiyelerin, yetiştikleri ülke ekonomisine büyük katkıları bulunduğunu ifade eden Mahmut Güneş, Hurma ve Hindistan cevizi ise meyveleri yenilen palmiye türlerinden olduğunu söyledi. Zararlı kırmızı palmiye böceğinin bitkinin bünyesi ve yapraklarına yerleşmesi ile birlikte 3 jenerasyonda 53 milyon yumurta bıraktığını ifade eden mühendis Güneş, böceğin 1993 yılından bu yana Suudi Arabistan'a verdiği zararın 200 milyon dolar olduğunu belirtti. 

 

Güneş, "Araştırmalarımıza göre böcek genelde 6 ile 10 palmiyelerde çok zarar veriyor.

 

KÖPEKLER KOKLAYARAK TESPİT EDEBİLİYOR
Hâlihazırda böceğe karşı etkin belirli bir mücadele yöntemi mevcut değil. Böcek bitki bünyesine ve yapraklarına sinsi bir şekilde yerleşiyor. Bitkinin bünyesine zararlının yerleştiğini tıpkı karaciğer hastalığında olduğu gibi geç öğreniliyor. Öğrenildiğinde de iş işten geçmiş oluyor. Bu konuda İsrail, zararlı böceğin ağaç içinde var olup olmadığının tespiti için 14 köpeği özel yetişmiş. Yetiştirilen köpekler palmiyeleri koklayarak içinde böceğin olup olmadığını kontrol ediyor. Bitki içinde zararlı böceğin bulunması halinde o bölgedeki palmiyeler karantina altına alınıyor" diye konuştu

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.