• BIST 9419.66
  • Altın 2752.733
  • Dolar 33.9941
  • Euro 37.5747
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C
  • Antalya 24 °C

KDV indirimi tebliği hazır

KDV indirimi tebliği hazır
Maliye Bakanlığı, turizm sektöründe verilen çeşitli hizmetlerde KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesine yönelik tebliği hazırladı.

ANKARA- Maliye Bakanlığı, turizm sektöründe verilen çeşitli hizmetlerde KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesine yönelik tebliği hazırladı.

 

Maliye kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde verilen hizmetlerde uygulanan KDV oranını yüzde 18'den yüzde 8'e indirecek tebliğ taslağını hazırladı.

 

Sektörden gelen yoğun talepler üzerine hükümetin geçen yıl aldığı turizmde KDV indirimi kararının, bütçe dengeleri göz önünde tutularak 2008 yılında uygulanması uygun görülmüştü.

 

Gelir İdaresi'nce hazırlanan tebliğ taslağında kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde verilen hizmetlerde uygulanan KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesi düzenleniyor.

 

Ancak ne var ki söz konusu yerlerde verilen hizmetler içinde alkollü içecek servisinin de bulunması durumunda, bunlar yüzde 18 KDV oranı üzerinden vergilendirilmeye devam edecek.

 

Önümüzdeki günlerde Resmi Gazete'de yayımlanması beklenen taslağa göre, söz konusu işletmeler, toplam hizmet bedeli içinde alkollü içeceklere ilişkin olan ve olmayan kısmı hesaplayarak, faturada ayrıca gösterecekler. Alkollü içeceklere isabet eden kısım üzerinden yüzde 18, diğer kısım üzerinden yüzde 8 KDV hesaplayarak, KDV tutarını ayrı ayrı ve toplam olarak faturada belirtilecek.

 

Gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, pavyon, taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerlerde verilen hizmetlerde herhangi bir oran indirimi yapılmadığından buralarda verilen hizmetlere uygulanan KDV oranı yüzde 18 olarak devam edecek.

 

Organizatör firmaların yemek çeki, yemek kuponu ve yemek kartı vermek suretiyle ifa ettikleri hizmetlerde müşterilerden tahsil edilen tutar içinde yer alan yemek bedelleri, indirimli orana tabi işlem bedelinin aktarımı mahiyetinde olduğundan, yüzde 8 oranında vergilendirilecek. Organizatör firmaların yaptıkları organizasyon hizmetleri nedeniyle müşterilerden veya yemek hizmetini sunan işletmelerden sağladıkları menfaatler ise genel vergi oranına tabi olacak.

 

FASON OLARAK YAPTIRILAN TEKSTİL İŞLERİNDE KDV UYGULAMASI

 

Bu arada, fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işlerinde tevkifat uygulamasından doğan KDV alacakları, münhasıran vergi inceleme raporuyla iade edilecek. İade talebi, vergi incele raporunun vergi dairesine intikal ettiği tarih itibariyle geçerlilik kazanacak. Aynı işlem nedeniyle tevkifat ve indirimli oran nedeniyle KDV iade alacağı doğmuş ise öncelikle tevkifattan doğan KDV alacağı iade edilecek. KDV alacağının indirimli oran uygulamasından doğan kısmı, inceleme raporu yılı içinde vergi dairesine intikal ederse mahsuben, yıl geçtikten sonra intikal ederse nakden veya mahsuben iade edilecek. Yapılacak iadelerde, fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işlerinde tevkifat uygulamasını düzenleyen daha önceki genel tebliğlerde yer verilen ve bu Tebliğe aykırı olmayan açıklamalar geçerli olacak.

 

GÜMRÜK BEYANNAMELERİNİN İBRAZI

 

Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü Genelgesi ile gümrük idarelerince 1 Mayıs 2007 tarihinden itibaren ihracata yönelik düzenlenen gümrük beyannamelerinin ihracatçıya verilen nüshasının üzerine herhangi bir kapanma meşruhatı düşülmesine son verildi. Belirtilen neden dolayısıyla 1 Mayıs 2007 tarihinden itibaren KDV beyannamelerinde ihracat istisnasına ilişkin beyanları bulunan mükelleflerin tevsik edici belge olarak ibraz ettikleri gümrük beyannamelerinde ihracatın gerçekleştiği tarihi belirten bir açıklama aranılmayacak. Bu beyannamelere ilişkin elektronik ortamda (VEDOP) erişilen bilgiler arasındaki kapanma tarihi, ihracat istisnası uygulamasında ihracatın gerçekleştiği tarih olarak dikkate alınacak.

 

İNDİRİMLİ ORANA TABİ İŞLEMLERDE İADE SINIRI

 

İndirimli orana tabi işlemlerden doğan katma değer vergisi iade taleplerinde, bu işlemler nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen katma değer vergisi tutarının iade konusu yapılamayacak kısmıyla ilgili olarak 2007 yılında geçerli olan 10 bin 800 YTL tutarındaki sınır, yüzde 7.2 olan 2007 yılı yeniden değerleme oranı kadar artırılarak 2008 yılı için 11 bin 600 YTL olarak belirlendi

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.