• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Kayseri'de 2 milyar dolar yatırım

Kayseri'de 2 milyar dolar yatırım
Kayseri'de 2007 yılı bütçesinin 290 milyon YTL olarak belirlendiğini, gerçekleştirilen yatırımların ise 2 milyar dolara ulaştığı belirtti.

KAYSERİ -Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Belediye'nin 2007 yılı bütçesinin 290 milyon YTL olarak belirlendiğini, gerçekleştirdikleri yatırımların ise 2 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Kayseri'nin önemli projelerinden olan Raylı sistemin 1970'li yıllardan beri Kayseri'nin gündeminde olduğunu anlatan Başkan Özhaseki, 2008 yılında deneme sürüşlerinin başlayacağını ve Kayseri'nin raylı sisteme kavuşacağını ifade etti. Projenin hayata geçirilmesinde zorlanan belediye, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başbakanlığı döneminde Devlet Planlama Teşkilatı programına alındı. 2004 yılı haziran ayında ihale edildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle temeli atılmıştı.

 

Özhaseki, ilk etapta raylı sistemin Mimarsinan kavşağından başlayan ve Organize Sanayi Bölgesi içerisine kadar şehrin doğu-batı istikametinde ulaşım hizmeti verecek olan 17.5 kilometre mesafede hizmet vereceğini kaydetti. 100 milyon Euro'ya mal olacak projenin yüzde 80'i dış kredi, yüzde 20'si İller Bankası kredisi kullanılarak yapılıyor. Erciyes Kayak Merkezi'nde kış turizminde sürekli hizmet verebilecek mekan oluşturulması için çalıştıklarını anlatan Özhaseki, "Uygulanacak proje kapsamında, mevcut 5 mekanik tesise 15 tesis daha eklenecek, 9 kilometre uzunluğundaki kayak pistleri 160 kilometreye çıkarılacak, 4 bin 750 yatak kapasiteli konaklama tesisleri oluşturulacak ve birçok sosyal tesis inşa edilecek. Turizm Bakanlığı'nın da onaylayacağı projenin bedeli 275 milyon Euro" dedi.

 

Özhaseki, eski Sümer Bez Fabrikası'nın arazisinin yaklaşık 300 bin metrekarelik bölümünün de imara açılacağını söyledi.

 

Başkan Mehmet Özhaseki, eski stat yerini 100.5 milyon YTL'ye ihaleyle satıldığını hatırlatarak, Büyükşehir Belediyesinin, buradan elde ettiği gelirle Kadir Has Stadyumu'nun da içinde bulunduğu 10 spor tesisinin kısa sürede hayata geçirileceğini belirtti. Büyük bir bölümünü tamamlanan Kadir Has Stadyumu, Mayıs ayında hizmete açılması planlanıyor. Kadir Has Stadyumu'nun Türkiye'nin en modern stadyumlarından olduğu belirtiliyor.

 

Kayseri'ye yakışır bir terminal binasının zorunlu hale geldiğini ifade eden Başkan, 15 milyon YTL'ye mal olan ve hizmete giren yeni terminal binasının, İller Bankası kredisinden karşılandığını hatırlattı. İşletmesi özel sektöre kiralanan terminal, elde ettiği gelirle kendi kredisini ödeyerek belediyeye yük olmaktan kurtarıldı. Özhaseki, şehir için önemsedikleri diğer bir proje kapsamında, şehir merkezinde kalan demir yolları hatlarının şehir dışına taşınması projesinde, TCDD'ye ait yaklaşık 1 milyon metrekarelik arazinin planlanması Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılarak, TCDD Genel Müdürlüğü'ne gelir sağlanacağını söyledi.

 

Buradan elde edilen gelirle demir yolu hattı, şehir merkezi dışına taşınacak. Ali Dağı ağaçlandırma projesinde ise Belediyenin çevrecilik anlayışı önplana çıkarılıyor. Orman Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol ile Ali Dağı'nın önce kent merkezine bakan kuzey cephesi, daha sonra tümü 800 bin fidanla yeşillendirilerek, şehrin 'akciğeri' haline getirilecek. Ali dağındaki ormanlık alanda ağaçlar damla sulama ile sulanacak. Kıranardı beldesinde oluşturulan kent ormanına ise hayırsever iş adamı merhum Kadir Has'ın ismi verildi. Has'ın katkısıyla 850 bin metrekarelik mesire alanı oluşturuluyor.

 

Cumhuriyet Meydanı düzenleme projesi ve alt geçitler projesinde ise büyük oranda belediye imkanları kullanıldı. Cumhuriyet Meydanı'nın düzenlenmesi için yaklaşık 6 milyon YTL harcandı. Şehir içi trafiğinin rahatlatılması için raylı sistem projesi ile paralel olarak yaptırılan alt geçitler için 25 milyon YTL'lik yatırım yapıldı. Alt geçitlerde oluşturulan 54 adet mülkiyeti belediyeye ait iş yerinin kiraya verilmesi ile gelir sağlandı.

 

Yapılan yatırımların 'Kayseri Modeli' olarak değerlendirildiğini dile getiren Başkan Mehmet Özhaseki, uygulamaya koydukları 10 büyük projenin maliyetinin 2 milyar doları geçtiğini açıkladı. Özhaseki, bu yatırımın küçük miktarlarını belediyenin kendi imkanlarıyla karşıladıklarını, geri kalanını ise farklı yöntemlerle amorti etmeye çalıştıklarını söyledi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.