• BIST 8745.7
  • Altın 2240.672
  • Dolar 32.3333
  • Euro 35.1603
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • Antalya 14 °C

Karbonsuz ekonomi için ilk adım enerji verimliliğinden geçiyor

Karbonsuz ekonomi için ilk adım enerji verimliliğinden geçiyor
Entek Elektrik Genel Müdürü Bilal Tuğrul Kaya, Türkiye’nin karbonsuz ekonomi gündemi ve Paris İklim Anlaşması’ndaki taahhütleri yerine getirmesi için ortak hareket etmelerinin kaçınılmaz olduğunu vurguluyor.

İSTANBUL- Küresel ısınmanın etkisiyle değişen koşullar günbegün tüm dünyayı etkisi altına alıyor. Sürdürülebilir bir dünya için iklim krizi alanında çalışmalar yürüten Türkiye, Paris İklim Anlaşması ile yeni bir döneme giriyor. Entek Elektrik Genel Müdürü Bilal Tuğrul Kaya, Türkiye’nin karbonsuz ekonomi gündemi ve Paris İklim Anlaşması’ndaki taahhütleri yerine getirmesi için tüm paydaşların aynı anda ve ortak hareket etmelerinin kaçınılmaz olduğunu vurguluyor.

entek-elektrik-genel-muduru-bilal-tugrul-kaya,-001.jpgArtan enerji talebi ile birlikte tüm dünya enerji alanında farklı senaryolar ile karşılaşıyor. Küresel ısınmanın etkisiyle birlikte hidroelektrik ve rüzgâr santrallerindeki üretimlerde düşüşler yaşanıyor. Bunların odağında ise tüm dünya iklim krizi ile mücadele ediyor. Hükümetlerin attığı adımlara ek olarak bizzat sanayicilerin de enerji verimliliği yatırımlarında hareketlenmesine ihtiyaç duyulduğunu belirten Entek Elektrik Genel Müdürü Bilal Tuğrul Kaya, enerji verimliliğinin karbonsuz ekonomi için ilk adım olduğunu ve yerinde enerji üretimleri ile de tamamlamasının gerektiğini aktarıyor.

entek-elektrik-genel-muduru-bilal-tugrul-kaya,.jpg“Karbonsuz ekonomi için mikrodan makroya doğru ilerlenmeli”

Yakıt ve emtia fiyatlarının son dönemdeki yükselişine değinen Bilal Tuğrul Kaya, “Esas hedef artan enerji talebini karşılamak, aynı zamanda da bu artışı enerji verimliliği ve yeni teknolojiler ile kontrol altına almak. Karbonsuz ekonomiye yönelik çıktılar üretmek istiyorsak çalışmalarda mikrodan makroya doğru ilerlenmeli” diyor.

“Sanayicilerin atacağı adımlar çok önemli”

Paris İklim Anlaşması ile birlikte karbonsuz ekonominin Türkiye’nin gündeminde daha çok yer bulacağını ifade eden Kaya; “Bu anlaşma ile ülke olarak küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutmayı taahhüt ediyoruz. COP26’da ülkelerin sunduğu hedefler ile artık 1,5 derecenin mümkün olmadığı, yine de 1,8 derecenin sağlanabileceği ortaya konuldu. Bu, beraberinde büyük önemde bir kararlılık getiriyor. Burada kamunun alacağı önlemler kadar sanayicilerimizin atacağı adımlar da çok önemli. Tüm paydaşların ortak hareket etmeleri ile verimlilik yatırımları Türkiye’nin taahhüdünü destekleyecektir” diyor.

Karbonsuz ekonomi için Performansa Dayalı Sözleşmeler

Performansa Dayalı Sözleşmeler ile yapılacak olan enerji verimliliği ve yerinde (dağıtık) enerji yatırımlarının hem tasarruf açısından hem de karbonsuz ekonomi açısından kritik olduğunu vurgulayan Kaya; “Enspire Kreatif Enerji Çözümleri olarak biz karbonsuz ekonomiye yönelik çıktılar üretmeyi hedefliyoruz. İklim krizine dur demek için üretim yapan her fabrikanın sadece enerji verimliliği ve yerinde enerji yatırımları yapması değil, bunu karbonsuz veya düşük karbonlu halde yapması öne çıkıyor. Bu arayışlarında, özellikle finansman dahil çözümleri hedefleyen sanayicilerimizi ve üreticilerimizi Performansa Dayalı Sözleşmeler ile tanıştırmak istiyoruz. Performansa Dayalı Sözleşmeler, şirketlerin enerji giderlerinde elde edilen tasarruflar sayesinde, kendi kendilerini finanse ederek firmalara kaynaklarını ihtiyaç duydukları diğer alanlara kaydırarak katkı sağlıyor” ifadelerini kullandı.

“Artan talep enerji verimliliği yatırımlarıyla dengelenmeli”

Sanayideki artan talebin, enerji verimliliği ve yerinde (dağıtık) enerji üretimi yatırımlarıyla dengelenmesi gerektiğinin altını çizen Kaya; “Bu yatırımların Performansa Dayalı Sözleşmeler ile hayata geçirilmesi Paris İklim Anlaşması’nın taahhütleri açısından çok önemli. Artık sadece verimlilik değil, karbonsuz verimlilik gündemi açılıyor. Tüm paydaşların aynı anda ve ortak hareket etmelerinin kaçınılmaz olacağı bir döneme giriyoruz. Performansa Dayalı Sözleşmeler bu dönemin en önemli yatırım araçlarından biri olarak öne çıkacaktır” dedi.

Enspire Hakkında:

Enspire Kreatif Enerji Çözümleri, Koç Holding iştiraki olan Entek Elektrik tarafından 2020 yılı itibari ile hayata geçirilmiştir. Enerji verimliliği ve yerinde enerji üretimi projelerini hayata geçirmek üzere faaliyete başlayan Enspire’ın odağında elektrik veya ısı fark etmeksizin tüm enerji tiplerinde tasarruf elde etmek yer alıyor. İş Ortağı olan ESCO’lar ile birlikte Performansa Dayalı Sözleşmeleri odağına alan bir yaklaşım ile çalışmalarına devam eden Enspire Kreatif Enerji Çözümleri, değer yaratan bir Süper ESCO olarak konumlanıyor. Enspire ayrıca hem enerji hem de karbonsuz ekonomiye yönelik çıktılar üretmeyi hedefliyor. 

Bu haber toplam 748 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.