• BIST 9685.49
  • Altın 2813.908
  • Dolar 33.8863
  • Euro 37.5669
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 23 °C

Kaptan pilot olmak…

Faik Kaptan

Dünya Pilotlar Günü Kutlu Olsun.

İlk Türk Pilotu ve 1 Numaralı Uçuş Belgesi Sahibi Pilot Fesa Evrenes’in Türk Semalarında ilk uçuşunu gerçekleştirdiği gün olan 26 Nisan 1912, 2014 tarihinden bu yana Pilotlar Günü olarak kutlanıyor.

Emekli birkaç Kaptan Pilot arkadaşla konuştum. Bir köşede oturuyorlar. Sadece TALPA’nın mesajla kutlama gönderdiğini öğrendim. Benim gönlüm ne isterdi biliyor musunuz?

Özellikle THY Yönetimi tarafından adresleri belli olan bu emekli Kaptanların evlerine unutulmadıklarını hissettiren bir buket çiçek gönderilmesiydi. Bu onları çok mutlu ederdi.

Atatürk Havalimanı’nda yaptığım kesintisiz 44 yıllık Havalimanı Muhabirliğim sırasında çok sayıda Kaptan Pilot tanıdım. Özellikle Yeşilköy Havalimanı olduğu dönemlerde, küçük bir alanda çok sık karşılaşırdık. Aile gibiydik. İşte bu dönemde bir çok anının tanığı olduk. Bunlar arasında düşük bıyıkları ile yüz metreden bile fark edilen Mehmet Şentürk Kaptan.

mehmet-senturk-001.jpgŞentürk Kaptan’a 12 Eylül döneminde Kenan Evren bile o ünlü bıyıklarını kestiremedi. O da Evren gibi ordudan gelmeydi. Evren resti gördü ve onun kıymetini bildiği için üstüne gitmedi.

AKŞAM YEMEKTE BALIK VAR.

Kaptan Pilot Mehmet Şentürk, Kıbrıs Barış Harekatında Libya Lideri Kaddafi’nin Türk Ordusuna hibe ettiği silahları ve cephaneyi, koltukları çıkartılan uçağı ile Libya’dan Türkiye’ye zorlu yolculuklarla taşıyan kahraman philotlarımızdan birisidir.

Hava Kuvvetlerinden Binbaşı rütbesiyle ayrıldıktan sonra THY'ye geçti. Onun 20 Temmuz 1974'de yaşadıkları gerçekten ibretlik.

Şentürk Kaptan 19 Temmuz'u 20 Temmuz'a bağlayan gece yarısı THY'nin Boeing 707 tipi uçağı ile Köln- İstanbul seferini yapmak üzere havalandı. Uçak ful dolu. Ancak uçak İstanbul'a yaklaşırken telsizden daha önce kendisine gönderilen aynı " Ayşe Tatile Çıksın" şeklinde ve THY pilotlarına daha önceden verilen " AKŞAM YEMEKTE BALIK VAR" şifreli mesajı geldi.

Genel Kurmay'dan verilen bu şifre nerede olursan ol emrindeki uçağı Ankara Esonboğa'ya getir anlamını taşıyordu. Şentürk Kaptan uçağın rotasını hemen Ankara'ya çevirdi. Yolcular isyan ediyor ve protestoya başlıyor. Ancak tecrübeli Kaptan uçağın radyo frekansından yolculara Kıbrıs Barış Harekatının başladığına dair haberleri dinletince uçağın içine bu kez alkış ve göz yaşı hakim oldu.

Uçak Esenboğa'ya indikten sonra yolcular otobüslerle İstanbul'a gönderildi.

O dönemde THY'nin en büyük gövdeli uçağı olan Boeing 707 derhal teknik hangarın önüne çekildi. İçindeki tüm koltuklar söküldü. Biraz sonra uçağa İstihbarat görevlisi bir yarbay, balans ayarı yapacak bir teknisyen ile Libya Lideri Kaddafi'nin Özel Doktoru Ahmet adında bir kişi daha bindi.

Kaptan Pilot Mehmet Şentürk beraberinde Ethem Durak Kaptan ile birlikte Libya'nın Bingazi Havalimanı'na havalandı.

Bingazi'ye geldiklerinde kendilerini üst düzey yöneticiler karşıladı. Uçağa burada 25 ton cephane, 75 lik toplar ve 5 inçlik roketatarlar yüklendi. Bu yükleme sürerken uçağı getirenler Başbakanlık Sarayına götürüldü ve orada istirahat ettirildi.

Uçak ertesi sabah tekrar havalandı ve bir takım şifrelerle Ankara Eseboğa'ya geldi. Yükünü boşalttıktan sonra tekrar koltuklar takılıp İstanbul'a asli görevine döndü. Bu uçaktan başka daha 4 ayrı uçak da Libya'ya gidip cephane getirdi. Hatta dediklerine göre Kaddafi, İspanya'dan Türkiye için satın aldığı son model silahları da bu uçaklarla gönderdi.

Son olarak Şentürk Kaptan şunu söyledi:

"Kaddafinin yerlerde sürünerek Amerikan askerlerince katledilişi manzarasını unutamıyorum. İçim sızlıyor. Bizlere de bu manzara sanki marifetmiş gibi televizyonlarımızdan seyrettirildi. Şimdi bunları yapan Amerika utanmadan, Libya’da, Irak’ta yaptığı katliamları unutmamış gibi 1915 Ermeni olayları için ahkam kesiyor."

UNUTMADIĞIM BAZI KAPTANLAR.

O kadar çoklar ki. Burada adlarını anmadıklarım kusuruma bakmasınlar.

KIZIM O SENİN BİLDİĞİN KAPTANLARDAN DEĞİL.

Efsane Pilotlardan birisi de Kaptan Pilot Vahdet Gündüz’dü. Vahdet Kaptan, kaptanlığının yanı sıra THY’de yöneticilik de yaptı. Son görevi Uçuş İşletmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısıydı.

Benim de hamşehrim sayılırdı. Adapazarlıydı. Görünüşü çok sert mizaçlıydı ama konuşurken böyle olmadığını anlardınız.

Bir gün kendisini telefonla aradım. Telefona sekreteri çıktı.

“ Kim arıyor efendim” dedi.

Ben de doğal olarak “ Faik Kaptan” dedim.

Sekreter hanım da doğal olarak bana; “ Bir dakika hocam” dedi.

Beni kaptan pilot sanmıştı.

Eline telefonu alan Vahdet Kaptan karşısında benim sesimi duyunca, usturuplu bir şekilde bağırarak sekreterine şunları söyledi:

“ Kızım bu Faik senin bildiğin kaptanlardan değil. O gazeteci kaptan. Bunların kaydını iyi tut.”

Daha sonra sıcak bir muhabbet ettik.

MENDERES ÇAKICI KAPTAN.

THY pilot ihtiyacını devamlı olarak askeriyeden karşılardı.Şimdi tam tarihi hatırlamıyorum gazetelere bir ilan vererek Sivil Pilot yetiştirmek üzere belli üniversitelerden mezun gençleri göreve çağırdı.

Tabi bu, benim de ilgimi çekti. Sonuçta THY tarihinde ilk sivil pilot adayı olan 50 kişilik kafile o zaman parçalanmamış olan Yugoslavya’nın Vırsaç kasabasındaki uçuş okuluna gitti. Türkiye’de uçuş okulu yoktu.

Atladım uçağa Belgrad üzerinden uzun bir araç yolculuğu sonucu Vırsaç’a vardım. Burası okuldan başka her şeye benziyordu. Çocuklar bir baraka da ranzalarda yatıyordu. Ancak hocaları daha çok Alman’dı ve eğitim düzeyi çok iyiydi. Burada bir gece kaldım. İlk sivil pilot adaylarımızla tanıştım, konuştum ve röportajlar yaptım.

Menderes Çakıcı’da onlardan birisiydi.

Niçin Menderes’i burada yazıyorum? Menderes çok iyi bir pilotluğunun yanı sıra yıllar sonra THY’nin Uçuş Eğitim Merkezinin başında karşıma çıktı. Çok mutlu oldum. Daha sonra bir de eğitici kitap yazdı.

DENİZ SARIIŞIK.

Deniz Kaptan’la Kıbrıs Barış Harekatında tanıştım. Hava Kuvvetleri’nde Yüzbaşı rütbesiyle görev yapıyordu. Savaş sonrası Kıbrıs’a uçuşlar başlayınca Ercan Havalimanı’na Liman Komutanı olarak atandı.

Cana yakın, esprili bir subaydı. Ara sıra Kıbrıs’ta yatıya kalan THY ekipleriyle beraber Girne’de yemek yer çok güzel sohbetler yapardık.

Daha sonra emekliliğini isteyip THY’ye geçti. Tabi burada arkadaşlığımız devam etti. Yıllar sonra o kötü hastalık yakasına yapıştı. Çok mücadele etti ama Bodrum’daki evinde yenik düştü.

Allah’ın rahmeti üstünden eksik olmasın.

SELAHATTİN SİVRİ.

Lakabı Sivri Kaptan’dı. Kendisini gördüğü UFO ile ilgili olarak haber yaptığım dönemde tanıştım. Hikayesi kısaca şöyle:

Dispeç servisine bir konu öğrenmek için gittim. Kapıdan çıkarken tanıdığım iki kaptan sohbet ediyorlardı. Birisi, “ Aman yavaş konuş gazeteci geçiyor, duymasın” dedi.

Ben de “hayrola” deyince öteki arkadaşı, “ Şimdi sana bir arkadaşımız UFO görmüş desek inanır mısın?” dedi.

Uzun mücadele sonunda bu pilotun adını öğrendim. Onun adı; Selahattin Sivri’idi.

Başladım uçuşlarını takip etmeye sonunda o bir yurt dışı gelişinde dış hatlarda yakaladım. Konuyu açtım, önce “ Ben .bu konuda konuşamam” dedi.

Pilotların konuşması yasaktı. Açıklamalar Basın Müşavirlikleri tarafından yapılıyordu. Burada da çok mücadele ettim. Sağolsun Genel Müdür Cem Kozlu izin verdi ve Sivri Kaptanı gazeteye getirdim.

Nezih Demirkent işin önemini anladı ve rahat konuşabilmemiz için üçüncü kattaki kendi odasını verdi. Burada bir saatten fazla bu UFO olayını konuştuk. Dünyada resmi kimliği olan bir kişi ilk kez UFO gördüğünü söylüyordu. Haber ertesi gün tam sayfa manşet olerek verildi.

Ne yazık ki Sivri Kaptan’da geçtiğimiz yıl hayatını kaybetti. Allah’ın rahmeti üstündek eksik olmasın.

MEHMET BODUR, İLHAMİ USLAY, NECMİ EKİCİ, DARA ,

Hepsini yazmaya kalksam sayfalar yetmez, bazılarından da kısa kısa bahsedelim:

Mehmet Bodur Kaptan, uçuşlarından sonra fırsat buldukça odamıza gelir yaptığı esprilerle tüm stresimizi atmamızı sağlardı. Merhum Cumhurbaşkanları Süleyman Demirel ve Turgut Özal ile eski Başbakan Tansu Çiller’in de aralarında bulunduğu bir çok devlet büyüğünün özel pilotluğunu yaptı.

İlhami Uslay Kaptan, kaptanlığının yanı sıra çok iyi yöneticiydi. Genel Müdür Yardımcısıydı. Uçucuların bir çok sorununu halletti. O da Bodrum’da yeni hayatının tadını çıkartıyor.

Necmi Ekici Kaptan, TALPA Yöneticiliğinde basınla en güzel ilişki kuran bir kaptan arkadaşımız. Bilgiye ihtiyaç duyduğunuz aman hemen karşılğını bulurdunuz. Eski savaş pilotlarından. Şimdi sosyal medyadan çok güzel paylaşımlar yapıyor.

Dara Arvas: Bu pilot da bizden. Evet yanlış anlamadınız Havalimanı Muhabirliğinden pilotluğa geçen arkadaşımız. İçimizden çıktı. Çok iyi bir gazeteciydi ve uçmaya meraklıydı. Pilot omak istiyordu. Amerika’ya gitti ve pilot okulunu başarıyla bitirdi. Aradan yıllar geçti ve şimdi THY’nin başarılı Kaptan Pilotlarından. Ara sıra Basın Odasına gelir ve eski günleri anarız.

pilotlar-ve-ucaklar-001.jpgSon olarak bu yazıyı bir kadın pilotumuzla kapatalım. Dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A 380’i kullanan Kadın Pilot Safiye Türkyılmaz. İnternette gördüm. Pandemi nedeniyle yolcu az olduğu için bu 600 kişilik devasa uçuk uçmadığı için evde olduğunu söyledi. Ama ne olursa olsun bizim için iftihar göstergesi. Böyle bir uçağın kokpitin de oturmak her babayiğitin harcı değil.

Bir kez daha Pilotlar Gününüz kutlu olsun.

Bu yazı toplam 1605 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.