EDİRNE-Kapıkule’nin yenilenmesi ile ilgili 2 yıldan bu yana süren çalışmalar nihayet tamamlandı. Türkiye’nin Avrupa’ya açılan en büyük gümrük kapısının modernizasyonu için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) görevlendirildi.
İpsala Gümrük Kapısı’nın yenilenmesinden başarı ile çıkan TOBB daha sonra Habur Gümrük Kapısı’nı yap-işlet-devret modeli ile bitirdi. Cilvegözü Gümrük Kapısı’ndaki yenileme çalışmaları da bitirilme noktasında bulunuyor. TOBB tüm oda ve borsaların ortak olduğu Gümrük İşletmeleri AŞ aracılığı ile yürüttüğü çalışmalarda ortaya koyduğu performansı ile Başbakan Erdoğan ve Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı’nın da takdirini kazandı.
Kapıkule’nin yenilenmesi için 2 yıldan beri proje çalışmaları sürüyor. Edirne Valisi Nusret Miroğlu, proje çalışmaları tıkandığı noktada zaman zaman bizzat Başbakan Erdoğan’a konuyu aktararak sorunların aşılmasını sağladı. Yüksek Planlama Kurulu kararları kayboldu. Birileri sürekli ayak diredi.
18 ayda tamamlanacak
Son olarak Kapıkule’nin yenilenmesi karşılığında TOBB’a ait şirketin işletme hakkının kaç yıl olacağı konusunda sorunlar yaşandı. Bu noktada Vali Miroğlu bir kez daha konuyu Ankara’ya aktardı. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı devreye girdi. Başbakan Erdoğan ile TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu sonuçta Kapıkule’nin işletilmesi için 20 yıl konusuna son noktayı koydular. Gümrük Müsteşarlığı ile protokol imzalandı. Bu noktadan sonra TOBB’un şirketi Gümrük İşletmeleri AŞ ihale açtı. İhaleye katılan firmalarla ilgili bilgiler ince elenip sık dokundu. GİM’nin ihalesi 26 Aralık günü sonuçlandı. Kapıkule’nin yenilenmesi 132 trilyon liraya mal olacak. GİM ihaleyi kazanan şirketle imzayı attı. Hafta sonu da şirket yetkililerine yer teslimi yapılacak. İhale şartlarına göre Kapıkule’nin yenilenmesi 18 ayda tamamlanacak. Ancak süreci başından beri yakından izleyen TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yardımcı, “Ama bizim hedefimiz bir yıl içinde 2008’in sonunda inşaatı bitirmektir. İnşaat döneminde gümrük işlemlerinde sorun yaşanmaması için konteynirler konulacak” dedi.
Hamzabeyli'de mazot satışı
Ancak Kapıkule’de inşaat başlamadan önce Hamzabeyli Gümrük Kapısı’na gümrüksüz mazot satışı için altyapı çalışmalarının tamamlanacağını da anlatıyor TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Yardımcı, “Hamzabeyli mazot olmadığı için TIR’cılar tarafından tercih edilmiyor. Nakliyecilerimizin rekabet edebilmesi için önce bu sistemi devreye alacağız. Sonra Kapıkule’de inşaata başlayacağız” diyor.
Hazırlanan projeye göre Kapıkule tamamen yıkıldıktan sonra yeni çizilen projede yolcunun, çalışanın, TIR sürücülerinin, ihracatçının, ithalatçının, pasaport polisinin verimli çalışması için her türlü ayrıntı düşünüldü. Rüşvetin önlenmesi için projenin mimarisi özel olarak dizayn edildi. Hamzabeyli gibi sonradan "yap-boz" olmaması için defalarca gümrükte bulunan resmi kurumların yöneticileri bir araya gelip proje çizenlere fikirler verdi. Hamzabeyli’de yapılan binaları toprağın altına gömdük. Plansızlık, çalışanların fikirlerinin alınmadan yapılan projede bu ülkenin kaynaklarını savurduk.
Kapıkule’de yarın yer teslimi var. Ama bu noktaya kolay gelinmedi. Kapıkule’nin yenilenmesinde bürokratik işlemlerin hızlandırılmasında katkı yapanları da tarihe not düşmek gerekir. Vali Nusret Miroğlu, Gümrükler Başmüdürü Mehmet Hatipoğlu, Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ile TOBB ile koordinasyonu sağlayan ve ihale için Başkan Hisarcıklıoğlu’nun sürekli kapısını çalan Mustafa Yardımcı’nın da hakkını teslim etmek gerekir.