NEVŞEHİR- Nevşehir Valiliğinin yıllık olağan Turizm Komitesi toplantısında Kapadokya turizminin sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı. Ürgüp'te yapılan toplantıya, turistik yörelerin belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve turizm alanında faaliyet gösteren kulüp, dernek ve vakıf yöneticileri katıldı.
Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, Nevşehir'in dünyanın kültür ve turizm cenneti olan Kapadokya'yı sınırları içinde barındırdığını belirtti.
Kapadokya'nın Türkiye'nin nadir olarak en iyi korunmuş bölgelerinden biri olduğunu ifade eden Hacımustafaoğlu, şunları söyledi:
''Gerçekten sayısı bilinmiyor, ama bir milyondan fazla peribacası, yüzlerce kilise, sayısız yer altı şehri, çok sayıda ören yeri, iki bilinen antik kenti, kaya evleri ve mekanları, vadileri gibi birçok kültür ve tabiat varlığını daracık bir alana sığdırmış ve iyi korunmuş bir bölgenin sahipleriyiz. Yıllar önce bölgemizin milli park ilan edilmesinin yanında başta sivil toplum örgütleri, kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ve turizmcilerimiz ile halkımızın bunda büyük payı var. Bölgemizin diğer bir farkı da turizmin 12 aya yayılabileceği çok az sayıdaki yerlerden biri olmasıdır. Bunun yanında kongre, eğlence, spor, bisiklet, atlı ve yaya turizmi, termal turizmine uygun bir yer olması da bölgemizi farklı kılıyor.''
Bölgenin turizm açısından olumlu yönlerinin yanı sıra birtakım sıkıntıların da bulunduğunu vurgulayan Hacımustafaoğlu, turistlerin bölgedeki konaklama gün sayısının ortalama 2 olduğunu bildirdi. Konaklama gün sayısının artırılması, binaların restorasyonu ve vadilerin ışıklandırılması konularında sorunlar bulunduğunu anlatan Vali Hacımustafaoğlu, ''Kültür Turizm Bakanlığı, Kapadokya'nın önemini biliyor. Bu sorunların çözümü için de çalışmalar yürütülüyor'' dedi.
Belediye Başkanı Hasan Ünver de turizmcilerin artık Walk In Passenger olarak adlandırılan bireysel turistlere bel bağlamaması gerektiğine dikkat çekti. Dünyada turizm anlayışının değiştiğini, bu nedenle tur organizasyonları dışında bireysel olarak gelen turistlere umut bağlanılmaması gerektiğini vurgulayan Ünver, şöyle konuştu:
''Turizmci bireysel turizme bel bağlamasın. Bazı turizmcilerimiz, turistlerin otobüs ile otele geldiğini, yine otobüsle bir alış veriş merkezine gidip alış veriş yaptığını ve daha sonra ayrıldığını bu nedenle de faydası olmadığını söylüyor. Bu düşünce yanlış. Çünkü artık dünyada turizm böyle yapılıyor. Bu bir gerçek. Bireysel turistler son tercihlerden biri olmalı. Biz Ürgüp'ten helikopter ile aldığımız turisti Kozaklı ilçemize götürüp nasıl kaplıca turizmi yaptırabiliriz, Kapadokya bölgesini nasıl sporcu kamp merkezi yapabiliriz, bunları düşünmeliyiz. Turizm konusunda aldığımız mesafe çok iyi, ama Kapadokya olarak hak ettiğimiz yerde değiliz.''
Kapadokya Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Ahmet Tok ise bölgede ağırlıklı olarak kültür turizmiyle iştigal edildiğini, ancak kültür turizmine son zamanlarda ilginin azaldığını söyledi. Kültür turizminin zahmetli ve pahalı olması nedeniyle Kapadokya turizminde gerileme yaşandığını ifade eden Tok, dünya genelinde kültür turizminde yaşanan düşüşten Kapadokya'nın daha çok etkilendiğini savundu.
Toplantı sonunda gelecek yıllarda Kapadokya turizminin gelişmesi, yapılacak yatırımlar ve turizmin 12 aya yayılması için alınacak tedbirlere ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.