• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

İtalya'dan işadamına vize kolaylığı

İtalya'dan işadamına vize kolaylığı
TOBB’dan alınacak “Takdim mektubunu” veren Türk işadamlarının “iyi niyet sahibi” kabul edilerek vize işlemlerinde kolaylıklar sağlanacağını bildirdi

ANKARA-Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği -TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Türkiye ile İtalya arasında vize işlemlerinin kolaylaştırılması konusunda imzalanan mutabakat muhtırası uyarınca TOBB’dan alınacak “Takdim mektubunu” ibraz eden Türk işadamlarının “iyi niyet sahibi” kabul edilerek vize işlemlerinde somut kolaylıklar sağlanacağını bildirdi.

 

Rifat Hisarcıklıoğlu, İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili ile Birlik merkezinde “İtalya’nın Türk işadamlarına vize işlemlerinde sağlayacağı kolaylıklara ilişkin” ortak bir basın toplantısı düzenledi. Hisarcıklıoğlu, basın toplantısındaki konuşmasında, TOBB’un, Türk özel sektörünün çatı kuruluşu olarak Türk işadamlarının vize konusunda karşılaştıkları zorlukları yakından takip ettiğini, gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında çeşitli platformlarda bu sorunun çözümü konusunda girişimlerde bulunduğunu kaydetti.

 

İşadamlarının serbest dolaşımının, ticaretin temel unsurlarından olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, Avrupa Birliği entegrasyon sürecinde, serbest dolaşımın, üye ülkeler arasında ticarete ve toplumların birbirleriyle yakınlaşmalarına olumlu etkisinin anlaşıldığını ifade etti. AB’nin, bugün, dünyanın en rekabetçi ekonomisi olma hedefini yakalamak yolunda ticaretteki engellerin kaldırılmasının öneminin bilincinde olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu 400 milyar doları aşan milli geliri ve 100 milyar doları aşan ihracatı ile Türkiye ekonomisinin, dünyanın 17’nci, Avrupa’nın 6’ncı büyük ekonomisi konumuna ulaştığını anlattı.

 

2006 yılında AB’nin, Türkiye’nin ihracatındaki payının yüzde 51, ithalat içindeki payının ise yüzde 39 olarak gerçekleştiğini belirten Hisarcıklıoğlu, 110 milyar dolarlık ticaret hacmiyle, halihazırda AB ile ekonomik bağları güçlü olan Türkiye’nin, bu bağı daha da güçlendirmek istediğini, ancak bu hedefe yönelik çalışırken, aynı zamanda maliyetli, zorluklarla dolu ve ayrımcı vize politikasıyla da mücadele etmek zorunda kaldığını bildirdi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Avrupa Birliği’ne katılım sürecinde olan bir ülke olarak Türkiye’nin, AB’nin vize uygulamalarında bu doğrultuda işlem görmemesinin esef verici olduğunu söyledi.

 

Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti:

 

”VİZE ALIMINDA SOMUT KOLAYLIKLAR SAĞLANACAK”

 

“Hatırlatmak isterim ki AB’ye katılım sürecindeki diğer bir ülke olan Hırvatistan, vize uygulamasından tamamen muaftır. AB’nin bu yaklaşımı, sivil toplum diyaloğunun gelişmesi önünde de büyük bir engeldir. Sorunun üstesinden gelme aşamasında memnuniyet verici bir gelişme, 18 Ocak 2007 tarihinde Ankara’da, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İtalya Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Umuma Mahsus Pasaport Hamillerinin Vize İşlemlerinin Kolaylaştırılmasına Dair Mutabakat Muhtırası’nın imzalanmasıdır. Birliğimiz, Mutabakat Muhtırasının uygulanmasında öncelikli bir rol üstlenecektir. Mutabakat uyarınca, Birliğimizden alacakları ‘takdim mektubu’nu ibraz eden Türk iş adamları, ‘iyi niyet sahibi (bona fide)’ kabul edilecek ve kendilerine vize alımında somut bir kolaylık sağlanmış olacaktır. TOBB olarak, konuya ilişkin üzerimize düşeni en iyi şekilde yapabilmek amacıyla, gerek Dışişleri Bakanlığımız gerekse İtalyan makamlarıyla sürekli istişare halinde çalışmalar yürüttük. Dışişleri Bakanlığımıza, İtalyan makamlarına ve özellikle iyi niyetli çabalarından dolayı Sayın Büyükelçi Carlo Marsili’ye huzurlarınızda bir kez daha teşekkür etmek isterim.”

 

VİZE KOLAYLIĞI NASIL SAĞLANACAK?

 

Vize uygulamalarının kolaylaştırılmasıyla ticaret hacminin daha üst seviyelere çıkacağını ümit ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, bu tür uygulamaların Avrupa Birliği geneline yayılması ve nihayetinde vizenin tamamen kaldırılması düşüncesinde olduklarını bildirdi. Vize kolaylığının nasıl uygulanacağı konusunda da bilgi veren Hisarcıklıoğlu, daha önce imzalanan mutabakat uyarınca, TOBB’dan alacakları ‘takdim mektubunu’ ibraz eden Türk iş adamlarının, ‘iyi niyet sahibi (bona fide)’ kabul edileceklerini ve başvuru sahibinin, çok girişli Schengen vizesi alabileceğini söyledi.

 

TOBB'dan verilecek ‘takdim mektubu’ için başvuruların 81 ildeki tüm Oda ve Borsalar ile üye sayısı bini geçen ilçe ve bölge odalarına yapılabileceğini anlatan Hisarcıklıoğlu, uygulama hakkında anılan oda ve borsalara görev verileceğini kaydetti.

 

Bu kapsamda, firma yetkili ve görevlilerinin başvurularını öncelikle değerlendirmeye tabi tutacak olanın bağlı bulundukları oda ve borsalar olacağına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu “İş adamları, bulundukları il ya da ilçe, İtalya’nın Türkiye’deki üç temsilciliğinden hangisinin görev alanına giriyorsa oraya vize başvurusunda bulunacaklar.” dedi.

 

Hisarcıklıoğlu, bu uygulamanın diğer AB ülkelerine de örnek oluşturmasını da temenni ettiğini bildirdi.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.