• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • Antalya 20 °C

İsviçre, binlerce emeklinin bakım ihtiyacını sorguluyor

İsviçre, binlerce emeklinin bakım ihtiyacını sorguluyor
2050’de İsviçre nüfusunun %10’u 80 yaşın üzerinde olacak. Bugün bu oran %5 seviyesinde ancak ülke geleceği sorgulamaya başladı.

ZÜRİH- İsviçre’de yarım milyon insan, günlük yaşamında yardım almadan yalnızlık ve ihmal edilme tehdidi altında yaşıyor.Yapılan bir araştırma, sorunun nerede olduğunu, hangi desteğin gerekli olduğunu ve bunun nasıl finanse edilebileceğini ortaya koyuyor. Tahminlere göre, 2050’de İsviçre nüfusunun %10’u 80 yaşın üzerinde olacak. Bugün bu oran %5 seviyesinde ancak ülke geleceği sorgulamaya başladı.

Bu demografik gelişme, gelecekte daha fazla insanın tıbbi ve psikososyal bakıma ihtiyaç duyacağı anlamına geliyor.

Zürich merkezli çalışmalar yürüten Paul Schiller Vakfı tarafından yaptırılan güncel bir araştırmaya göre, bakım ihtiyacı şimdiden yüksek. İsviçre’deki birçok yaşlı insan gerekli desteği edinemiyor.

isvicre-emekli.jpg

Yaşlılara destek eksikliği nerede?

Şuan ki düzenlemeye göre; yaşlılıkta tıbbi bakım, Spitex yardımları da dahil olmak üzere İsviçre’de sağlık sigortası ve ek AHV yardımları ile finanse ediliyor. Ancak, yaşlıların günlük yaşamlarıyla baş etmede desteğe ihtiyaçları varsa masraflar karşılanmıyor. Bu tür yardımlar genellikle akrabalar veya tanıdıklar tarafından sağlanıyor. Ancak çoğu zaman bu da yeterli olmuyor ve profesyonel bir yardıma ihtiyaç duyuluyor.

Ek bakım maliyeti ne kadar?

Araştırmalara göre, günümüzde 65 yaş üstü 620 bin kadar insan, yalnız kalmamak, hatta ihmal edilmemek için ek bakıma ihtiyaç duyuyor. Bu sayı 65 yaş üstü nüfusun %40’ına tekabül ediyor.

İyi bir destek sağlamak için gereken maliyetin 800 milyon ile 1,6 milyar frank arasında olduğu tahmin ediliyor.

Tahminlere göre, bakım maliyetleri yılda %70 ile %170 oranında artarak, 2050 yılında 1,4 ile 4,3 milyar franka çıkabilir. Bu maliyet tahmini, hizmetlerin tamamen profesyonelce yapılması varsayımına dayanıyor.

Bu durumda ek bakım maliyetlerinin bir kısmının devlet tarafından karşılanması gerekiyor. Bu sayede düşük gelirli emekliler “yaşlılıkta onurlu bir yaşam” sürdürebilirler.

Bu haber toplam 826 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.