• BIST 8705.49
  • Altın 2999.711
  • Dolar 34.2398
  • Euro 37.0657
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • Antalya 25 °C

İSU: Suyumuz temiz

İSU: Suyumuz temiz
İSU Genel Müdürlüğü, daha temiz ve sağlıklı bir çevre için arıtma tesisleri ile sanayi kuruluşlarından alınan atık su numunelerinin analizlerini yapıyor.

KOCAELİ -Türkiye'nin en fazla atık su arıtma tesisini bünyesinde bulunduran İSU Genel Müdürlüğü, daha temiz ve sağlıklı bir çevre için arıtma tesisleri ile il genelindeki sanayi kuruluşlarından alınan atık su numunelerinin analizlerini gerçekleştiriyor.

2007 yılında 587'si fabrika, 2 bin 892'si i arıtma tesisi olmak üzere toplam 3 bin 479 numunenin analizleri yapıldı. En az 38 parametrenin incelendiği laboratuarın en önemli özelliği, bir süre önce alınarak hizmete sokulan ICP-OES isimli cihaz. Söz konusu cihaz sayesinde, içme ve atık sularda ağır metal analizleri çok hassas bir şekilde yapılabilir hale geldi.

 

Bu laboratuarın çalışmaları, sadece fabrikaların atık sularını kontrol etmek değil. Çevre Koruma Daire Başkanlığı tarafından gemi, göl ve denizlerden aldıkları numunelerin analizleri de burada yapılıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, modern teknoloji ile donattığı laboratuarında, il genelindeki bütün içme suyu noktalarından alınan numuneleri bünyesinde düzenli olarak tahlil ediyor.

 

BİR DAMLA SU İÇİN 14 TAHLİL

42 Evler Arıtma Tesisi'nin yanında bulunan İSU laboratuarı, 2007 yılında tam olarak 3 bin 479 içme suyu numunesinin analizini yaptı. Kocaeli'ni besleyen depo çıkış sularından, belirlenmiş olan şebeke noktalarından, okul, hastane ve cami gibi ortak kullanım alanlarından alınan su numunelerinde kimyasal ve mikrobiyolojik tahliller yapılırken, farklı zamanlarda alınan numunelerin kalite kontrolü, son teknolojik cihazlar aracılığıyla gerçekleştiriliyor.

 

Halen her ay 450 noktadan alınan örnekler düzenli olarak kontrol ediliyor. Bu sayı yazın çoğalıyor. Laboratuar, köylerde oturanların da taleplerine cevap veriyor. İçme suyu laboratuarına getirilen bir su numunesinin en az 14 farklı analizi yapılıyor. Yapılan analizler sırası ile şöyle: Serbest klor, renk, ph, iletkenlik, bulanıklık, sertlik, nitrit, amonyak, koliform, e-koli, koloni, alüminyum, demir ve mangan.

 

Özel talep üzerine İçme Suyu Laboratuarı'nın çalışmaları sadece bunlarla sınırlı değil. Musluğundan akan suda herhangi bir problem olduğunu düşünen vatandaşlar ve özel olarak kuyu açanlar da İSU'ya başvurarak bu laboratuarda sularının analizini yaptırabiliyor. Yapılan analizler sonucunda içme sularında herhangi bir problem çıktığı takdirde ise analiz sonuçları raporlanarak İSU'nun gerekli birimlerine gönderiliyor.

 

MUSLUKTAN AKAN SU SAĞLIKLI

Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan raporlarda, içme sularının olması gereken maksimum değerler belirtiliyor. Kocaeli'de musluklarda akan suların kimyasal özellikleri bu raporlara uygun. Yani Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği değerlerin oldukça altında.

 

Sağlık Bakanlığı'nın 2007 Aralık ayında Büyükşehir Belediyesi'nden istediği rapor için, ilin içme suyuna ait 34 adet depo ve şebekeden, her biri için 21 adet analiz yapılmış. Analiz sonuçlarında herhangi bir olumsuzluk görülmemiş. Bu sonuçlar, Kocaeli halkının musluklardan akan suyu gönül rahatlığıyla kullanabileceğini gösteriyor.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.