• BIST 9419.66
  • Altın 2750.857
  • Dolar 33.9694
  • Euro 37.5369
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 23 °C

Isparta'da alternatif turizm arayışı

Isparta'da alternatif turizm arayışı
Beydilli Kültür köyü projesinin hayata geçirilmesi hakkındaki çalıştayda Isparta Valisi Şemsettin Uzun katkıda bulunanlara plaketler verdi

Ünal Başusta-Türkiye Turizm


ANTALYA-Isparta’da sürdürülebilir turizm gelişim stratejisinin belirlenmesi ve Beydilli Kültür köyü projesinin hayata geçirilmesi hakkındaki çalıştay 4-5 Aralık tarihleri arasında Belek Otium Sun Zeynep otelde yapıldı.


Çalıştay'a Antalya Rehberler Odası  Başkanı Osman Özbuldu'da katıldı


Turizmin yalnız deniz, kum ve güneşten ibaret olmadığında birleşen katılımcılar, Isparta'nın alternatif turizm merkezi olabilecek bütün imkanları taşıdığında birleşiyor, bunu nasıl başaracakları hakkında en doğru kararları almak içinde bütün imkanlarıyla çalışıyorlar.

Isparta’nın turizm için en önemli cazibesinin Davraz Kayak Merkezi olduğu ve yapılan yatırımlar neticesi her yönüyle turizme hazır olduğuna herkes inanıyor şimdi planlar bu tesislerin en verimli bir şekilde nasıl değerlendirileceği üzerine yapılıyor.

Toplantıya katılan Isparta valisi Şemsettin Uzun yakın olmasına rağmen Antalyalıların Isparta’nın güzelliklerinin farkına varmadıklarını söyledi. Beydilli Kültür Köyü projesinin mimarlarından Prof.Dr.Çetin Göksu, sıfır emisyonlu bu köyün daha yeşil bir dünya için bir örnek teşkil edeceğini söyledi.



Çetin Günday, Isparta Valisi Şemsettin Uzun ve Isparta Orman Bölge Müdür Yardımcısı Adnan Yılmaztürk


Isparta’nın sürdürülebilir turizm geliştirme stratejisi, Köprülü Kanyon Milli Parkı Yönetim Planı çerçevesinde gerçekleştirilen bu çalıştayla  masaya yatırıldı. Isparta Valisi Şemsettin Uzun başta olmak üzere İl Genel Meclisi Başkanı Fevzi Özdemir ve çok sayıda bilim adamının katıldığı toplantının açış konuşmasını Proje Müdürü Orman Bölge Müdür Yardımcısı Adnan Yılmaztürk yaptı. Yılmaztürk, Sütçüler İlçesinin Beydilli köyünde başlattıkları kültür köyü projesi hakkında bilgiler verdi. Beydilli’de seçilen 9 evden birinin 5000 dolar harcanarak ve köylülerin emekleriyle tamamen elden geçirilerk kullanıma hazır olduğunu söyledi.


Beydilli Köyü Muhtarı Osman Nuri Avcı


Sütçüler ilçesi Beydilli köyünün ‘Kültür Köyü’ kapsamı dahilinde yer aldığı projeye katkıda bulunanlardan Prof.Dr.Çetin Göksu, “Amacımız dünyayı kirletmeden, bozmadan nasıl bir yaşam alanı oluşturabiliriz bunun için bu projeye inanıyor ve bu kadar emek harcayarak hayata getirmeye çalışıyoruz” dedi. Beydilli’nin kültür köyü projesiyle Türkiye gündemine girdiğini, bittiği zamanda bütün Dünya’nın tanıyacağını belirtti. Yıllarca kültür köyü projesi için  hiç bozulmadan aynen kalmış bir yer aradığını, ülkemizdeki bu şartlara uyan 3 bin kadar köy içinden  bu köyü seçtiğini söyledi. Bunun sebebinin bu köylerdeki yapılar kadar yaşam tarzının da şimdiye kadar hiç değişmeden aynen eskisi gibi kaldığı idi. Isparta kırsalındaki bu olağanüstü otantik kültürü korumak ve bütün dünya ile paylaşmak istiyoruz, buradaki kültür, tabiat güzellikleri ve tarihi ön plana çıkarıp tanıtarak bu köylerin kalkınmasını ve daha rahat bir hayat tarzına kavuşmalarını istiyoruz” dedi.


Neslihan Kulözü


Prof. Dr. Çetin Göksu

Diğer konuşmacılar tarafından Isparta’nın zengin tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri ile her türlü turizm çeşitliliği potansiyeline sahip nadir illerden olduğu ve  Göller Bölgesinin Türkiye turizm stratejisinde  Eko- Turizm Gelişim Bölgesinde yer aldığı vurguladı.

Çalıştay’da kültür köyü projesi üzerine bilfiil çalışan görevliler, mimarlar, araştırmacılar ve köyden gelen vatandaşlarda görüşlerini sundular. Isparta Valisi Şemsettin Uzun kültür köyü projesi üzerine çalışanlara başarı plaketlerini verdi. Çalıştay sonunda değişik turizm konularında çalışma grupları oluşturularak bölgede alt yapı sorunlarının çözülmesi, çevre, kültür varlıklarının korunması, nasıl ve nereye turizm yatırımlarının yapılması ve bütün bunların nasıl tanıtılıp pazarlanacağı konuları görüşüldü.


Çalıştayda kış turizmi grubu


Gruplarda alınan ortak kararlar toplantı sonunda görüşmeye açıldı ve sonuçlar daha sonra yayınlanmak üzere kayda geçirildi.

Davraz Kayak Merkezi, Eğirdir Gölü, Yalvaç Psidia Antik Kenti, St. Paul Yolu (Kral Yolu), Türkiye'nin en uzun mağarası Pınargözü, Aksu Zindan Mağarası Isparta'nın en önemli turizm potansiyeli olan yerler olarak belirlendi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.