• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 28 °C

İnşaat sektörüne zor 2015

İnşaat sektörüne zor 2015
İnşaat Mühendisleri Odası- İMO İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe 2015 yılında konut ve inşaat sektörleri için hiç parlak olmayacak!

İSTANBUL - İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, 2015 yılında konut ve inşaat sektörleri için hiç parlak olmayacağını ve 2014 yılını aratacağı uyarısında bulundu.

"KONUT SEKTÖRÜ AÇISINDA SORUNLARLA KAPANIYOR"
Cemal Gökçe, 2014 yılının ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisinin daha da küçüldüğüne işaret ederek şöyle konuştu:
"İnşaat sektöründe bu daralmadan çok daha fazla etkilendi. Gelmiş olduğumuz nokta itibariyle, konut sektöründe ciddi bir durağanlık söz konusu. İnşaat sektöründe ve buna bağlı olarak konut sektöründe diğer ekonomik göstergelerin ne yazık ki 2014 yılı gönül açıcı bir çerçevede kapatmıyor. İstihdam düşüyor, işsizlik artıyor, emekli ve çalışanların ücretlerindeki sorunlarla kapatıyor. Ne yazık ki 2014 yılı sektörümüz açısında, inşaat mühendisliği açısından ve özellikle de konut sektörü açısından da sorunlarla kapanıyor."

"SEÇİMİN GETİRDİĞİ PSİKOLOJİK BİR ETKİ VAR"
Sözlerini, "Planlanmadığı için 2014 yılında ciddi bir problem ortaya çıktı" diye sürdüren Gökçe, bu konuda şöyle konuştu:
"Bir balon ve üretilmiş olan konutların orta, üst gelir gruplarına yönelik olarak üretilmiş olması, yapılan konutların satılamamış olması, orta ve daha alt gelir gruplarına yönelik olarak konutların üretilmemesi, üretilmiş olsa bile bu insanların alım güçlerinin olmaması ve geleceğe yönelik olarak iş garantilerinin bu insanlar tarafından sağlıklı bir çerçevede düşünülememesi noktasına oturdu. Bu kaygılarla 2015 yılına giriyoruz, Haziran ayında seçim var. Bu seçimin getirdiği psikolojik bir etki var."

"2014 YILINI ARATACAK"
Banka faizleri ve dolar kurunun yüksekliğine vurgu yapıp, 2012 yılına kadar 1.90 lira olan doların bu yıl 2.43 liraya kadar çıktığına işaret eden Gökçe, bu düzeylerin hükümetin öngörülerinin çok üzerinde olduğunu söyledi ve ekledi:
"Bunun anlamı eğer siz dövizi belli bir çerçevede tutamıyorsanız, özellikle ithalata dayalı bir ülke ve dış borçlarınız da giderek artacak. Tüketime değil üretime dayalı olmanız gerekir. Ama ne yazık ki var olan durum ihracata yönelik değil, tüketime ve ithalata yönelik. Doların yükselmesi, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olması, inşaat maliyetlerinde artış, ücretli kesimlerin, konuta ihtiyaç duyan kesimlerin almış oldukları ücret zamlarının neredeyse enflasyonun altında kalması, işsizliğin giderek yüzde 10'ların üzerine çıkmış olması 2015 yılı içinde inşaat ve konut sektörü açısından hiç de parlak olmayacağını, hatta 2014 yılını aratacağı gibi bir sorunla karşılaşacağız."

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.