• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Herşey dahil 750 işyeri kapattı

Herşey dahil 750 işyeri kapattı
Marmaris'te geçen yıl Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne kayıtlı 720 kişinin iş yerini kapattığı, 350 yeni işyeri açıldığı bildirildi.

MARMARİS- Marmaris'te geçen yıl Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne kayıtlı 720 kişinin iş yerini kapattığı, 350 yeni işyeri açıldığı bildirildi.

Muğla Esnaf Odaları Birliği Başkanı ve Marmaris Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Ayyıldız, Muğla'da en çok iş yerinin turistik kentlerden Marmaris'te kapandığını kaydetti.

İlçede, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine kayıtlı 720 kişinin iş yerini kapattığı belirten Ayyıldız, şöyle konuştu: "Marmaris'te geçen yıl, bir önceki yıla oranla daha fazla iş yeri kapandı. 2008 yılı geçen yıldan daha iyi olmayacak. Esnaf dikkatli olsun. Kimse turizm mevsimine güvenip borca girmesin.

İşyeri sayısının çok fazla olması ve otellerdeki her şey dahil sistemi yüzünden esnafımız iş yapamaz duruma geldi. Esnaf bırakın para kazanmayı vergisini, elektrik, su ve telefon faturasını dahi ödeyemiyor. Özellikle Marmaris'te, her yıl açılan iş yeri sayısının yaklaşık 2 katı kadar iş yeri kapanıyor."

 

Herşey dahil sistemi

 

Şükrü Ayyıldız, Muğla'nın diğer turistik ilçelerinden Fethiye'de 393, Bodrum'da ise 214 kişinin iş yerini kapattığını belirterek, "Muğla'nın turistik ilçelerinde en fazla Marmaris'te iş yeri kapanmış. İlçede turizm her geçen yıl kötüye gidiyor" dedi.

Otellerdeki her şey dahil sisteminin esnafı olumsuz etkilediğini öne süren Şükrü Ayyıldız "Otele gelen müşteri dışarı çıkıp para harcamayınca esnaf nasıl para kazanacak? Her şey dahil sisteminden vazgeçilmedikçe Marmaris'te turizm daha da kötüye gidecektir" diye konuştu.

Açıklanan yıl sonu rakamlarıyla Muğla'ya turist sayısının arttığının ortaya çıktığını bildiren Ayyıldız, bunun esnafa yansımadığını, turist sayısının artmasına rağmen esnafın kazancında artış olmadığını ifade etti.

 

Türkiye'nin nitelikli turist çekemediğini öne süren Şükrü Ayyıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Mevcut turist profiliyle kazanç mümkün değil. Turist sayısı ile esnafın kazancı arasında çarpıklık var. Marmaris'te turizmin kalkınması için yerli turiste yönelik çalışmaların da yapılması gerek. Fethiye ve Bodrum daha çok yerli turist ağırladığı için Marmaris'ten daha iyi durumda. Yerli turist tatile çıktığı zaman hesap yapmaz. Marmaris'e gelen yabancılar otelden çıkmıyor, çıksalar da bir ekmeğin pazarlığını yapıyorlar. Marmaris'te turizm gemisi sürekli su alıyor. İşin acı tarafı Marmaris ev pansiyonculuğuyla turiste hizmet verirken daha çok kazanıyordu. Bu gün geldiğimiz nokta hiç iç açıcı değil."

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.