• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Heliskiye uçuş engeli

Heliskiye uçuş engeli
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü,''Heliski'' yapması planlanan Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Ayder Yaylası'nda helikopter uçuşuna henüz izin vermedi.

RİZE- Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, ilk kafilenin yarın ''Heliski'' yapması planlanan Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Ayder Yaylası'nda helikopter uçuşuna henüz izin vermedi.

Genel Müdürlüğün uçuşlara yaylanın milli parkın sınırları içerisinde yer aldığı gerekçesiyle izin vermediği bildirildi.

Turkey Heliski firması Yönetim Kurulu Üyesi Nicolas Clarc, konuya ilişkin açıklamasında, 2005 yılından itibaren Kaçkar Dağları'nda, kayakçıların helikopterle dağların zirvesine bırakılarak kaydıkları bir spor türü olan heliski yaptıklarını anımsattı.

Kaçkar Dağları'nda bu sezon da heliski yapılabilmesi için uzun zaman önce girişimlere başladıklarını belirten Clarc, şunları söyledi:

''Ayder Yaylası'nın milli park alanı olması nedeniyle Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından bize henüz helikopterler için uçuş izni verilmedi. Geçtiğimiz yılları göz önüne alarak bu yıl da Ayder ile ilgili çalışmalarımız oldu. 600'ün üzerinde sporcu ile sözleşme imzalamıştık fakat uğraşlarımız neticesinde izin alamadık. Yaptığımız görüşmelerde, ilgili Bakanlık yazılarının henüz Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne ulaşmadığı tarafımıza iletildi. Biz de Bakanlıklar nezdinde görüşmelerimizi sürdürüyoruz. En kısa sürede bu sorunun çözülmesini istiyoruz.''

Uçuş izni işlemlerinin gecikmesi nedeniyle rezervasyonların iptal edildiğini bildiren Clarc ''bu hafta sonu faaliyet gerçekleştirecek olan 55 kişilik sporcu kafilesinin turunu iptal etmek zorunda kaldık. Yeniden izin almak için girişimlerimiz devam ediyor. Ayder Yaylası'nda uçmak için izin alamazsak İkizdere Vadisi'ni değerlendireceğiz.'' dedi.

İlk düşüncelerinin her zaman Ayder olduğunu kaydeden Clarc, şunları anlattı:

''Ayder için yine ümidimiz var, fakat alternatif olarak İkizdere Vadisi'nde inceleme yaptık. Son derece iyi, kaymaya müsait uzun parkurlar var, helikopterle uçmaya müsait. Ancak burada en büyük sıkıntımız, konaklama ve ulaşım noktasında. Burada tek otel var ve bunun uygun olmadığını gözlemledik. Ayder bölgesinden ayrılıp, sporculara İkizdere'de ''Heliski'' yapacağımızı anlatmak biraz zor olacak. Sanırım bu noktada rezervasyon kaybı da yaşanabilir.''

 

İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRÜ HOCAOĞLU

Turkey Heliksi firmasının kendilerine müracaatı olduğunu belirten Rize İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu ise uçuş izni ve pilotlara çalışma izni alınmasının ardından faaliyet yapılabileceğini belirtti.

Heliski sporunun yörenin tanıtımına ve kış turizmine katkısının büyük olduğunu ifade eden Hocaoğlu ''eğer yasal şartlar oluşursa bu, turizm açısında da son derece faydalı olacaktır. Yasal şartlar oluştuktan sonra biz en kısa sürede değerlendirmemizi yapar, gerekli onayı veririz.'' dedi.

 
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.