• BIST 8876.22
  • Altın 2877.277
  • Dolar 34.2018
  • Euro 37.5403
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 22 °C
  • Antalya 25 °C

Hatay Havaalanı sorularla açıldı

Hatay Havaalanı sorularla açıldı
Uluslararası olmasına karşın sadece İstanbul'a seferlerin düzenleneceği Hatay Havaalanı, ILS cihazı olmadan ve sorularla hizmete açıldı.

ANTAKYA- Uluslararası olmasına karşın sadece İstanbul'a seferlerin düzenleneceği Hatay Havaalanı, ILS cihazı olmadan hizmete açıldı. Fay hattı üzerine inşa edilen havalimanından uçaklar, kuşların göç zamanlarına göre havalanacak.  

 

Fay hattı ve yüzbinlerce kuşun göç yolunun olduğu bölgeye inşa edildiği için büyük tartışma yaratan Hatay Uluslararası Havaalanı, ILS cihazını beklemeden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından dün açıldı. 100 milyon YTL harcanarak inşa edilen havalimanına ILS cihazının 2 ay sonra takılması bekleniyor. Hatay Uluslararası Havaalanı, ayrıca yalnızca İstanbul uçuşlarının yapılacak olması yönüyle de tartışma konusu oldu.

 

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Ankara uçuşları için bir ay deneme uçuşlarının yapılmasını istiyor. Çinçin, "Eğer Hatay?da yeterli yolcu potansiyeli yoksa iptal edilsin. Türk Hava Yolları'ndan bunu bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

 

Bakan Yıldırım doğruladı...

 

Hatay Uluslararası Havaalanı'nın, kuş yolları üzerinde kurulu bulunduğunu doğrulayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kuşların göç ve geçişlerinin 360 gün boyuncu izleyecek bir sistemin alana konulduğunu belirtti. Yıldırım, "Doppler cihazı ile gece-gündüz 360 gün rasat yapılacak. Kuşların göçleri esnasında olumsuz etkilenme olmaması için gerekli tarife düzenlemeleri buna göre yapılacak" diye konuştu.

 

'ILS mucize alet değil'...

 

'ILS olsa Isparta'da uçak düşmezdi, kaza olmazdı' polemiği hakkında da konuşan Bakan Yıldırım, şunları söyledi:

"Kazanın ILS cihazıyla hiç bir ilgisi yok. Uçağın, ILS bölgesine daha gelmeden kazanın olduğu ortaya çıktı. ILS ne işe yarıyor? ILS aletli iniş sistemi, bir uçağın iniş hattına 200-300 metre yaklaştığında hâlâ pisti göremiyorsa devreye girer ve emniyetle inişi gerçekleştirir. Aksi halde 3-4 bin metre öteden itibaren adım adım indiren sistemler var. ILS mucize bir alet olsaydı, dünyanın her yerinde gelişmiş havaalanlarında olurdu. ABD'de 3 bin 500 havaalanının çoğunda yok. Yunanistan'ın 25 havaalanında yok."

 

Deprem fayı üzerine kuruldu, felakete davetiye çıkarılıyor...

Pist uzunluğu 3 kilometre, genişliği ise, 45 metre olan Hatay Uluslararası Havaalanı, kurutularak imara açılan Amik Gölü'nün ortasında, tarih boyunca şehre büyük deprem felaketleri yaşatan fayların üzerinde yer alıyor. Alan ayrıca uçaklara tehlike yaratan kuş göç yollarının üzerinde bulunuyor. Bölgede günde onbinlerce kuşun görüldüğüne dikkat çeken bilim adamları, kuşların yol açtığı uçak kazalarında ise, Türkiye'nin dünya ortalamasının iki katına sahip olduğunu söyledi.


Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise, deprem tehlikesini hatırlatarak "Hatay'da en büyük depremleri üreten faylar var ve bugün aktifler. Havaalanı, bu depremleri üreten Ölüdeniz ve Karasu fay zonları üzerinde yer alıyor" dedi.

 

Adana?ya sadece 1.5 saat uzaklıkta...

Bazı çevreler hemen hemen her saat Ankara ve İstanbul'a uçak seferi yapılan Adana Havaalanı varken Hatay Havaalanı'nın çok kullanılmayacağını savunuyor. İskenderun zaten bir otoyolla Adana'ya bağlı ve 1.5 saatte ulaşılıyor. Hatay Havaalanı'na İskenderunlular 1 saatten önce ulaşamayacak, çünkü yol her ne kadar genişletilse de oldukça virajlı. Erzin, Dörtyol, Payas gibi merkezlerin de Adana'dan vazgeçmeyeceği belirtiliyor.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.