• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Hac’da facia: 753 hacı öldü

Hac’da facia:  753 hacı öldü
Hac vazifesini yerine getirirken Mina’da şeytan taşlama sırasında çıkan izdihamda 753 hacı öldü, 887 hacı da yaralandı.

MEKKE- Hac vazifesini yerine getirirken Mekke’nin kutsal mekanlarından Mina’da şeytan taşlama sırasında çıkan izdihamda Suudi Arabistan Sivil Savunma Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre en az 753 kişi öldü, 887 kişi yaralandı.Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

hac-facia12.jpg

mehmet-gormez.jpg

KAYıP 14 TÜRK HACıDAN 5'INE ULAŞıLDı
Diyanet İşleri Başkanlığı, Mekke’deki faciada kayıp olduğu açıklanan 14 Türk hacıdan 5’ine daha sağ salim ulaşıldığını, 9 Türk’ün kayıp olduğunu bildirdi. Diyanet İşleri Başkanlığı, Mekke'deki faciada kayıp olduğu açıklanan 14 Türk hacıdan 5'ine daha sağ salim ulaşıldığını, 9 Türk'ün kayıp olduğunu bildirdi. Mina'daki şeytan taşlamadan sonra yaşanan izdihamda 753 hacı hayatını kaybetmiş, 887 kişi yaralanmıştı. Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, kayıp olduğu açıklanan 14 Türk hacıdan 5'ine daha sağ salim ulaşıldığını, 9 Türk'ün kayıp olduğunu bildirildi. Kayıp 9 Türk'ün ise hastanelerden aranma çalışmasının sürdüğü öğrenildi.

hac-facia16.jpg

2 SEYAHAT ACENTESİYLE GELEN HACILARA ULAŞILAMADI
Kabe'de meydana gelen faicayla ilgili açıklamada bulunan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "2 seyahat acentasından 18 hacımıza henüz ulaşılamamıştır. Yaralılar içerisinden öncelikle tespit etmeye çalışıyoruz. Telefonlarla kendilerine de ulaşılamıyor." dedi. Görmez'in bu açıklamasından sonra  5 Türk hacıyla iletişim kurulduğunu duyuruldu.Görmez'in açıklamasında satır başları şu şekilde: "Böyle bir bayram gününde üzücü ve kara haberler veriyor olmaktan çok derin bir üzüntü duyuyorum. İslam toplumlarının başı sağolsun. Az önce geniş bir toplantı yaparak hadisenin içerisinde bulunanları dinledikten sonra sizinle paylaşmak istiyorum. 717 hacı hayatını kaybetti, 863 hacı yaralandı. Muhtelif ülkelerden gelen hacılar hayatını kaybetti. O saatlerde o bölgede hacımız yoktu. orada o saatlerde bizim hacılarımızın olması yasaktır.

"KABE'DE CİDDİ BİR YÖNETİM SORUNU VAR"
İkinci üzücü haberi veriyoruz. Önce vinç kazası yaşandı, şimdi böyle çok daha üzücü bir faciayı iletmekten büyük acı duyuyorum. Hac ibadeti esnasında üzerinde durduğumuz en önemli husus; bir müminin kalbinin en az Kabe kadar değerli olduğu fikri üzerinde durduk. Bütün müslümanların bu konu üzerinde durması gerektiği anlaşılıyor. Görgü tanıklarının ifadelerini de dinledikçe; orada bir ciddi yönetim sorunu var. Fakat; bütün İslam dünyasının bu ibadeti daha güvenli nasıl yapabiliriz bunu tekrar ele almak zaruri olmuştur. Hac ibadeti güvenliği yeniden ele alınmalı. Bilhassa şeytan taşlama bölgelerinde genişletme çalışmaları yapıldı, ancak ben bunu anlamakta zorluk çekiyorum, bu hadise nasıl meydana geldi?.

"BİR MÜMİNİN KALBİ EN AZ KABE KADAR DEĞERLİDİR"
İki hususa tekrar dikkat çekmek istiyorum; bir müminin kalbinin en az Kabe kadar değerli olduğu, ikincisi ise Hac ibadeti daha güvenlikli bir şekilde nasıl yapılmalı bununla ilgili bir çalışma yapılması gerektiğini düşünüyorum. Cenab-ı Hak kendilerine rahmet eylesin.

"İKİ HACI GRUBUNUN KARŞILAŞMASI SONUCU YAŞANDI"
Böyle bir bayram gününde Kabetullah gibi bir yerde böyle bir haberi vermekten büyük acı duyuyorum. Müzderife'den Cemarat'a gelen insan akını ile tekrar Mina'ya dönen hacı adaylarının karşılaşması nedeniyle bu olay gerçekleşmiştir. Önce düşme ile başlayıp arkadan da büyük bir izdiham yaşanmış. Hac ibadeti gençken yapılacak bir ibadettir. Tekerlekli sandalyelerle ağır hastalarla yapılabilecek bir ibadet değildir. Her şey sabah 8:30 ve 9:00 arasında yaşanıyor. Köprü ya da yürüyen merdivenle ilgili olmuş bir elim olay değil. Düz bir yol. Kaç Türk hacının yaralı olduğuna ilişkin net bir bilgi yok. Ancak Türk hacılardan ağır yaralı olan yok. Bunlar küçük yaralanmalar."

suudi-bakan.jpg

SUUDİ BAKAN: HALID EL-FALIH: HACı ADAYLARıNı SUÇLADı
Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Halid el Falih'ten Mina'da yaşanan Hac faciasının nedeni olarak, Hacı adaylarının programa uymamasını gösterdi.
Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Halid el-Falih, Mina'da yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği faciada Hacı adaylarını suçladı. Falih, şaşkınlık yaratan açıklamasında, "Hacılar talimatlara uysaydı bu trajedi yaşanmazdı" dedi.

KAZANIN GEREKÇESİNİ HACI ADAYLARINA BAĞLADI
AFP'nin haberine göre, El Ahbariya'ya konuşan bakan, hacıların, yetkililer tarafından belirlenen "programa uymadan hareket ettiklerini" söyledi ve "kazanın" bir numaralı gerekçesi olarak bu durumu gösterdi.

suud-krali-selman.jpg

SUUDI ARABISTAN SORUŞTURMA BAŞLATTı
Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı, Mina'da 753 hacının vefat ettiği izdihamla ilgili soruşturma başlattı.Suudi Arabistan Kralı Selman, Hac'da yaşanan faciayla ilgili İçişleri Bakanlığı'na soruşturma talimatı verdi. Selman'ın talimatı üzerine Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı, Mina'da 753 hacının vefat ettiği izdihamla ilgili soruşturma başlattı.

"İKİ BÜYÜK GRUP KARŞI KARŞIYA GELDİ"
Mekke'de basın toplantısı düzenleyen İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Orgeneral Mansur el Türki, Mina'daki kavşakta iki büyük grubun karşı karşıya gelmesiyle izdihamın çıktığını anlattı. Mansur el Türki, yüksek sıcaklıklar ve hacıların bitkinliğinin de izdihama yol açan etkenler olabileceğini dile getirdi.

HEYET, SONUCU KRAL SELMAN'A SUNACAK
Yetkilileri bu konda suçlayacak bir işaret olmadığını savunan bakanlık sözcüsü, "Maalesef bu tür olaylar bir anda meydana geliyor." dedi. Kral Selman'ın izdihamla ilgili bir soruşturma heyeti kurulması talimatı verdiği belirtildi. Veliaht Prens ve İçişleri Bakanı Muhammed bin Naif ise güvenlik yetkililerini topladı ve kurulacak heyetin vardığı sonuçları doğrudan Kral Selman'a sunacağını bildirdi,

hac-facia-2.jpg

hac-facia8.jpg

‘TÜRK HACI ADAYLARI ŞEYTAN TAŞLAMAYA DAHA ERKEN SAATLERDE GİTTİ’
Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Dairesi’nden yapılan açıklamada, Türk hacı adaylarıyla ilgili ölü ya da yaralı bilgisinin bulunmadığı belirtildi. Facianın ardından Diyanet İşleri Başkanlığı, Mekke’de kriz masası oluşturdu Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan CNN Türk’e konuşan bir yetkili, Türk hacı adaylarının şeytan taşlama vazifesinin daha erken saatlerde gerçekleştiğini aktardı. Faciada hayatını kaybedenlerin büyük çoğunluğunun Afrika kökenli Müslümanlar olduğu belirtiliyor.

hac-facia13.jpg

hac-facia15.jpg

hac-facia5.jpg

ERDOĞAN’DAN İLK AÇIKLAMA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mina’da yaşanan facianın ardından açıklama yaptı. Erdoğan, Mina’daki izdiham faciasının İslam dünyasında büyük üzüntü yarattığını belirtirken ölenlere rahmet diledi ve tüm Müslümanlara taziyelerini dile getirdi.

hac-facia4.20150924213602.jpg

GERİYE KALAN HACILAR İÇİN ALTERNATİF ROTALAR ARAŞTIRILIYOR
Suudi Arabistanlı yetkililer, şeytan taşlamaya gelecek hacılar için alternatif rotalar belirlenmeye çalışıldığını aktardı. İzdiham bölgesinde kalan hacıların tahiyesi için ise koridor oluşturuldu.Hacılar bir önceki akşam Müzdelife’de şeytan taşlamak için taş toplayarak Mina’ya Jamarat olarak bilinen şeytan taşlama bölgesine gitmişti. Mina, Mekke ile Arafat arasında, ikisini birbirine bağlayan yol üzerinde bulunuyor.

hac-facia17.jpg

hac-facia18.jpg

HAC’DAKİ İLK FACİA DEĞİL
Mina’da son büyük facia 9 yıl önce şeytan taşlama sırasında meydana gelmiş ve 360 kişi hayatını kaybetmişti. Aynı yıl 7 katlı bir otelin yıkılması sonucu da 73 kişi ölmüştü.Yine Mina’da çıkan izdihamlarda 2004 yılında 244, 2001 yılında 35; 1990’lı yıllardaki 3 ayrı ise yaklaşık 800 hacı vefat etmişti.   

HAC'DA YAŞANAN FACİALAR

6 Ocak 2006: Mekke'de bir otel çöktü, 76 kişi hayatını kaybetti.
12 Ocak 2006: Mina'da "şeytan taşlama" esnasında 364 kişi öldü.
22 Ocak 2005: "Şeytan taşlama" sırasında üç hacı öldü.
1 Şubat 2004: Mina'da yaşanan izdiham ve "şeytan taşlama" sırasında 251 kişi öldü.
11 Şubat 2003: Aralarında altı kadının da bulunduğu 15 kişi öldü.
5 Mart 2001: Mina'da 23'ü kadın 35 hacı hayatını kaybetti.
9 Nisan 1998: Mina'da çıkan izdihamda 118'den fazla hacı öldü, 180'i aşkın insan yaralandı.
15 Nisan 1997: Mina'da hacıların konakladığı kampta gaz sobasından çıkan yangında, 343 kişi öldü, bin 500'ü aşkın hacı yaralandı.
7 Mayıs 1995: Mina'daki kampta çıkan yangında üç kişi öldü, 99 kişi yaralandı.
24 Mayıs 1994: "Şeytan taşlama" esnasında çıkan izdihamda 270 kişi öldü.
2 Temmuz 1990: Mina'daki tünelde havalandırma sisteminde çıkan arızanın akabinde yaşanan izdihamda bin 426 kişi hayatını kaybetti.
10 Temmuz 1989: Mescid-i Haram'ın dışında düzenlenen iki saldırıda bir kişi öldü, 16 kişi yaralandı. 16 Kuveytli Şii yakalandı ve haftalar sonra idam edildi.
31 Temmuz 1987: Suudi yetkililer, İranlı hacılar tarafından izinsiz düzenlenen protersto gösterilerini bastırdı. 275 İranlının da aralarında bulunduğu 400'ü aşkın hacı hayatını kaybetti.
20 Kasım 1979: Suudi hükümetine karşı olan yüzlerce silahlı kişi, Mescid-i Haram'ın içinde onlarca hacıyı rehin aldı. Yaşanan çatışmada 153 kişi ölürken, 560 kişi de yaralandı.
Aralık 1975: Mekke'ye yakın bir kampta gaz bombasının tetiklediği büyük yangında 200 hacı hayatını kaybetti.  

Reuters, Daily Mail

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.