• BIST 10120.03
  • Altın 3038.428
  • Dolar 34.8698
  • Euro 36.7145
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 8 °C
  • Antalya 19 °C

Günay: Mevlana Günleri'nde

Günay: Mevlana Günleri'nde
Bakan Günay, Mevlana'nın 'Yaratılmışa karşı her eylem Yaradan'a karşı yapılmış eylemdir' düsturunun hakim kılınması gerektiğini söyledi.

TRABZON -Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, dünyada sevgi ve kardeşliği yaymak için Mevlana'nın 'Yaratılmışa karşı her eylem Yaradan'a karşı yapılmış eylemdir' düsturunun hakim kılınması gerektiğini söyledi.

Trabzon Valiliği tarafındın hazırlanan 'Mevlana Günleri' etkinliklerine katılmak üzere Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak ile birlikte Trabzon'a gelen Bakan Günay, Trabzon Lisesi'ndeki programa katıldı.

 

Anadolu'nun bağrından çıkan ve bütün dünyanın sahiplendiği Mevlana Celaleddin-i Rumi'yi bu yılki anma toplantılarının sonuncusunun Trabzon'da yapıldığını belirten Günay, Trabzon'da böyle bir faaliyetin yapılıyor olmasından büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

 

Mevlana'yı bu kadar evresel kılan şeyin; onun kendisi, kendi çevresi, kendi şehri ve kendi çağı ili sınırlı olmayan bir sevgi, hoşgörü, dayanışma ve kardeşlik anlayışı olduğunu vurgu yapan Bakan Günay, "Mevlana'nın hala aranıyor ve anılıyor olmasının sebebi; 700 yıl kadar önce Anadolu toprağından seslendirdiği o düşüncelere bugün hala dünyanın muhtaç olmasıdır. Bugün insanlığın muhtaç olduğu değerleri Anadolu'nun ortasından bir Hak aşığı 700 yıl önceden bugüne ulaştırmıştır." dedi.

 

'Mevlana elbette İslam itikadı içerisinden bir insandır, her şeyden önce bir Müslüman'dır' diyen Günay, şöyle devam etti: "Bir ayağı ile İslam kurallarının tam ortasındadır. Bir ayağını oraya sabitlemiş diğer ayağı ile bütün insanlığı, bütün evreni dolaşmakta, tanımakta ve oradan kendi kimliğinde kendi inancında bütün inançları eritmeye çalışmaktadır."

Mevlana'nın 'Görünürüm, kaybolurum işte buyum. Müslüman, Hristiyan, Musevi olurum. Kalbim yerleşsin diye her bir yüreğe, ben her gün kendime yeni bir suret bulurum' sözünü hatırlatan Günay, "Her gün başka bir surette görünebilmek; bazen güzel bazen çirkin, bazen bir çiçek bazen bir diken, bazen Müslüman bazen Hristiyan, bazen bir dilince bazen bir şah, bazen bir çocuk. Bu bizi tasavvuftaki, 'Alemi Hak'ın bir aynası bilmek ve o aynada O'nu temaşa edebilme'ye götürüyor. Bu Yunus'un 'Yaratılanı hoş gördük Yaratan'dan ötürü' anlayışına götürüyor. Her şey hakkın bir suretidir, bir aynasıdır. Onun için Mevlana diyor ki, 'Yaratılmışı karşı her eylem Yaratanı karşı yapılmış eylemdir'. Bu bizi edepli olmaya taşır. Yaratılmışa karşı her davranış Yaratan'a karşı yapılmıştır. Onun içini insana kıymayın, çocuğa, kıymayın, çiçeğe kıymayın. Kimseye kıymayın, canlıya kıymayın hatta sizin cansız sandığınız dağa-taşa, toprağa kıymayın, Çünkü o toprak canın kaynağıdır. Bir şekilden öbür şekle döndüğümüz zaman yok olduğunuzu sanmayın. Çiçek yok olduğu zaman üzülmeyin çiçek meyveye durur. Peki nerede keramet?. Çiçekte mi meyvede mı ağaçta mı yoksa ayağımızın altındaki o kıymetini bilmediğimiz toprakta mı? Yaratılmışa karşı her eylem Yaratan'a karşıdır. Böyle baktığımız zaman dünyada kimse kimseye kıyamaz. Sevgi olur, barış olur dostluk olur kardeşlik olur. Hoşgörü olur bağnazlık olmaz, bağnazlık olmaz yobazlık olmaz anlamak olur." diye konuştu.

Hz. Mevlana'nın hayatının ve felsefesinin anlatıldığı sinevizyon gösterilerinin de yapıldığı toplantının sonunda Trabzon Valisi Nuri Okutan, Bakanlar Ertuğrul Günay ve Faruk Özak'a birer semazen figürü hediye etti

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.