• BIST 8977
  • Altın 2299.033
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0707
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 19 °C

Gri pasaport skandalını fark eden diplomatlar görevden alınmış

Gri pasaport skandalını fark eden diplomatlar görevden alınmış
Hannover Başkonsolosluğu'nda konsolos yardımcısı olarak görev yapan Mehmet Fidan ve eşinin Yeşilyurt’tan gri pasaportla Almanya’ya gelen kafileden şüphelenerek  uyardığı ortaya çıktı.

HANNOVER, Hannover Başkonsolosluğu'nda görev yapan Mehmet Fidan ve eşi Güler Fidan'ın Almanya'da gri pasaportla insan kaçakçılığını fark ettikleri için 25 Şubat'ta merkeze çekildikleri ortaya çıktı.

‘Çevre gezisi’ adı altında Malatya'dan Almanya'ya gönderilen 45 kişiden 43’ünün dönmemesiyle ortaya çıkan gri pasaport skandalında yeni gelişme. Hannover Başkonsolosluğu'nda konsolos yardımcısı olarak görev yapan Mehmet Fidan ve eşinin Yeşilyurt’tan gri pasaportla Almanya’ya gelen kafileden şüphelenerek  uyardığı ortaya çıktı. Bu uyarıdan sonra Mehmet Fidan ve diplomat olan eşi Güler Fidan'ın uyarı sonrası görevden alındığı öğrenildi.

gri-pasaport-.jpgGazete Duvar'ın haberine göre; Halen Hannover’de ikamet eden konsolosluk çalışanı çiftin, Ankara’ya dönmemek için sağlık raporu kullandıkları belirtidi.

"GRİ PASAPORT KONUSUNDA BAŞKONSOLUSU DEFALARCA UYARDIK"

Mehmet Fidan, şahsi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, eşi ile birlikte merkeze alınmalarının nedeni olarak gri pasaport skandalını gösterdi.

Fidan paylaşımında “Eşim Muavin Konsolos Güler Fidan, 2020 yılının son aylarında Malatya Yeşilyurt Belediyesi aracılığıyla gelen "gri pasaport" sahibi 45 kişilik kafileden şüphelendi ve olayı mercek altına aldı. Daha sonra, Almanya'ya gelenlerin geri dönmediklerini sistemden tespit ederek, Başkonsolosu defalarca uyardı. Konunun insan kaçakçılığı ile ilgili olduğunu ısrarla anlattı ve hem Ankara'ya hem de Almanya'daki 13 Başkonsolosluğa dağıtımlı bir mesajla, ivedi bir şekilde konunun Dışişleri'ne iletilmesi için bir yazı hazırladı. Başkonsolos mesajı sürüncemede bırakıp ocak-şubat aylarında eşimi merkeze çekmek için talimat beklediği şifreli mesajı, maalesef, merkeze çektirmedi ve aksine, her nedense, alelacele ve apar topar bizi merkeze çektirdi. Türkiye'ye anlatacağız. Zira, kurumun içinde bizi boğuyorlar. Buna daha fazla izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

İNSAN KAÇAKÇILIĞINDA YÜKSEK IQ YOLU

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba tarafından Malatya Yeşilyurt Belediyesi'nde çevre projesi adı altında 45 kişinin Almanya'ya gönderildiği ve 43'ünün geri dönmediği ortaya çıkarılmıştı. Ağbaba'nın açıklamaları sonrası Türkiye'nin çeşitli belediyelerinin aynı yöntemlerle insan kaçakçılığı yaptığı haberleri art arda gelmişti. Almanya'ya toplu ilticanın belediyelerin verdiği hizmet pasaportu (gri pasaport) kullanılarak yapıldığı da öğrenilmişti. 

Almanya'ya toplu iltica tartışmalarında belediyelerin hizmet pasaportunu mesleki eğitim adı altında almasının dışında farklı bir 'çözüm yolu' bulduğu ortaya çıktı.

Meslek eğitimi için Almanya'ya gitmek istediklerini, ancak vize alamadıklarını söyleyen kişiler, şunları kaydetti:

"Bunun üzerine bizimkiler başka çözüm yolu önerdiler. Bizle ilgilenen kişiyi, Vali Yardımcısı ve bölge dernek başkanı çağırdı. 'Bu çocukları başka şekilde gönderebiliriz' demişler. İlk kafile zamanı, FETÖ'nün yuvalandığı dönemdi. Bizden kişi başı 1000-1500 euro pasaport parası aldılar. Üç hafta sonra da gri pasaportlar hazırdı.

"YÜKSEK IQ'LU ÖĞRENCİLER"

Gaziantep Havaalanı'na geldik. Herkeste diplomatik pasaport. Hemen uçağa alındık. Heyecanlıydık. İş garantisi de verilmişti. Frankfurt Havaalanı'na indik. Hiçbirimiz dil bilmiyorduk. Uçağın kapısına iki polis geldi. Birimiz, ikimiz, üçümüz geçince, polisler birbirine baktı. Bize yardımcı olan biri vardı. Ona Alman polisi 'Bu kadar genç diplomat olamaz. Nasıl gri pasaportları var?' diye sordu. O da bizim Türkiye tarafından ödüllendirilen, okullarında birinci ve başarılı, yüksek IQ'lu öğrenciler olduğumuzu söyledi. Ödül olarak, bu pasaportların verildiği anlatıldı. Hepimiz geçtik."

Kaynak: Gazete Duvar
Bu haber toplam 1598 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.